Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 453.240 особа, а забележено је 4.414 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs

У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, ба болничком лечењу је 3.876 пацијената, док се 159 особа налази на респираторима.

Према последњем пресеку, још 16 пацијената преминула су од ковида 19. Коронавирус је регистрован код још 3.339 особа, од 14.128 тестираних.

Више од пола милиона људи примило и другу дозу вакцине

На седници Кризног штаба одлучено је да ће тржни центри, кафићи и ресторани у целој земљи током викенда радити до 14 часова.

Поручују да су мере за спречавање ширења заразе коронавирусом пооштрене због тога што је забележен константан пораст броја нових случајева заразе.

Председник Александар Вучић изјавио је да су строже мере донете на захтев лекара.

У понедељак ће бити одржана нова седница Кризног штаба.

Када је реч о вакцинисању, министарка за рад и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић је јуче навела да је укупно дато нешто мање од 1.400.000 доза, а да је укупан број ревакцинација око 507.000.

“Укупан број лица која су примила макар једну дозу вакцине је 886.086. Ово јесу охрабрујуће цифре, међутим, морамо да напоменемо да треба да прође известан временски период да би се развио имунитет који ће да нас штити од инфекције”, рекла је јуче министарка за рад.

Премијерка Ана Брнабић је истакла да су се људи опустили и да то може да се види по броју заражених, али да Србија наставља са вакцинацијом и да је прва по броју ревакцинисаних.

Гужве и током ноћи испред ковид амбуланти у Београду и Земуну

Испред ковид амбуланти у Београду је било гужви током ноћи. У раним јутарњим часовима испред ковид амбуланте у улици Цара Душана у Земуну је велики број паркираних аутомобила, јавља репортер РТС-а.

У Клиничком центру Војводине смештен још 131 пацијент

Директорка Клиничког центра Војводине Едита Стокић изјавила је гостујући у Дневнику РТС-а да је у тој установи примљено нових 131 пацијената.

Наводи да 10 захтева примену механичке вентилације, а велики број пацијената и примену интензивне кисеоничке терапије.

Угоститељи у Врњачкој Бањи се придржавају мера, епидемиолошка ситуација под контролом

У Врњачкој Бањи, као једном од најпосећенијих туристичких центара у Србији, за дане викенда борави до 20.000 гостију.

Добра посета ипак не утиче на епидемиолошку ситуацију која се прати из дана у дан и држи под контролом.

Тренутно је коронавирусом у Врњачкој Бањи заражено 80 људи, али сви су са лакшом клиничком сликом.

Процес имунизације се спроводи по плану. У Хали споротва “Владе Дивац” до сада је вакцинисано више од 3.000 људи. Друго дозу примило је нешто мало мање од 2.000 особа.

Начелник Одсека за инспекцијске послове Општине Врњачка Бања Дејан Пецић каже да је организован рад свих расположивих инспектора током читаве радне недеље, а и викендом.

“Уведен је сменски рад, тако да инспектори врше надзор током читавог радног дана. Надзор се спроводи готово у свим објектима, било да су трговински, угоститељски или хотелски”, истиче Пецић.

Каже да су у протеклих недељу дана спроведена 22 надзора и да није било замерк или прекршајних пријава, што говори да се угоститељи придржавају мера.

Повећава се број заражених у Јабланичком округу, на лечењу 50 пацијената

Погоршава се епидемиолошка ситуација у Јабланичком округу. Проценат позитивности је прошле недеље био 7,4 а ове недеље више од 13 одсто.

Према последњим подацима у Лесковцу је јуче регистрована 31 новооболела особа, највише из Лековца – 19. Последњих 20 дана број пацијената у болници је између 45 и 55, тренутно 50. Реч је о тешким пацијентима, на кисеонику је 43 пацијента, а један је на респиратору.

У последње две недеље инспекцијске службе имале су 699 надзора, изречено је пет прекршајних налога и једна прекршајна пријава. У петак су све инспекције имале састанак са начелником округа.

Начелник Јабланичког округа Милош Ћирић казао је да је по надзорима и инспекцијама се може рећи да није било већих прекршаја.

“За викенд ћемо имати пооштрену контролу угоститељских објеката, тржних центара и сва места која могу да буду потенцијално жариште”, навео је Ћирић.

У Јабланичком округу до сада је вакцинисано више од 30.000 људи.

Још 14 новозаражених у Пиротском округу, преминула једна особа

У Пироту се благо повећава број оболелих, али ситуација још није алармантна. Према најновијим подацима Завода за јавно здравље, у петак је регистровано 14 новооболелих на подручју Пиротског округа, највише у граду Пироту – 12. Једна особа је преминула.

Број пацијената у болници се не повећава, али је и даље велики проценат смртности. За протекла три месеца у ковид болници преминула су 132 пацијента.

“Од броја послатих узорака скоро 35 је позитивних јуче на пи-си-ар тесту. Број прегледа у ковид амбуланти у Пироту је преко недеље, у просеку око 100 од понедељка до петка. Цифре не падају. Тај број хоспитализованих је углавном између 23 и 26. Епидемиолошким надзором над школама и испитивањем оболелих долази се до сазнања да су се људи заражавали током зимовања и путовања. Очекујемо у наредном периоду да ће тај број бити и већи”, каже за РТС Др Радмила Зец, епидемиолог Завода за јавно здравље Пирота.

Вакцинисано је више од 11.500 особа у Пиротском округу. Одзив грађана за вакцинацију је одличан.

Србија прва у Европи по броју грађана који су примили другу дозу вакцине на милион становника

У Србији су, према најновијим подацима Владе, извршене 1.405.142 вакцинације против ковида, а обе дозе вакцине примило је 507.425 грађана.

У свету је Србија на петом месту по броју вакцинација на милион становника, после Израела, Сејшела, Уједињених Арапских Емирата, Велике Британије.

Према броју вакцинација на милион становника, Србија је друга у Европи, после Велике Британије.

Србија је прва у региону по броју вакцинација на милион становника, а следе Мађарска, Румунија, Словенија и Хрватска.

Према броју грађана који су примили другу дозу вакцине на милион становника, Србија је четврта у свету, после Израела, Сејшела и Уједињених Арапских Емирата.

Када је реч о Европи, Србија је прва по броју грађана који су примили другу дозу вакцине на милион становника (74.571), а иза нас су Малта (50.960), Исланд (36.267), Румунија (31.945) и Данска (31.152).

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here