Mesto za reklamu

01.06. 2021.

У Србији је од почетка епидемије коронавирус потврђен код 712.472 особe, а 6.865 je изгубилo борбу са ковидом, показују подаци са сајта covid19.rs. Од данас су на снази нове мере – угоститељи могу да раде сваког дана до поноћи, и на отвореном и у затвореном простору, а трафике од 0 до 24 часа. Почело je пријављивање грађана за помоћ од 3.000 динара.

Према последњем пресеку, у Србији је од последица заразе преминуло још 11 људи, а коронавирус је потврђен код 248 особа.

На снази су нове мере Кризног штаба. Угоститељи ће од данас моћи да раде сваког дана до поноћи, и на отвореном и у затвореном простору, а трафикама ће бити дозвољен рад од 0 до 24 часа.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је за РТС да се у Србији дефинитивно диже колективни имунитет, да ту нема спора, као и да ситуација не може да се пореди са прошлогодишњом.

Директор Канцеларије за ИТ и е-Управу Михаило Јовановић навео је да је одзив грађана за вакцинацију у градовима све бољи, и да је 15 градова и општина прошло бројку од 50 одсто вакцинисаних пунолетних грађана.

Говорећи о вакцинацији младих, навео је да се све више вакцинишу, али, како је напоменуо, недовољно.

Почело је пријављивање грађана за помоћ од 3.000 динара. За помоћ се на сајту Управе за трезор могу пријавити сви држављани Србије старији од 16 година који су примили вакцину, или су се до синоћ пријавили за вакцинацију уз услов да је приме у наредних седам дана.

Грађани Србије од јуче могу да на аеродрому “Никола Тесла” у Београду, у пошти на Терминалу 1 у приземљу, добију дигитални зелени сертификат, док ће на шалтерима још 200 пошта широм земље ова услуга бити доступна од среде, 2. јуна.

Јанковић за РТС: Мере су минимум минимума

Имунолог Срђа Јанковић каже за РТС да су постојеће мере минимум минимума који Кризни штаб дугује себи и друштву да заштити људске животе.

“Још увек не могу бити блаже, ко крши мере – крши минимум минимума који ми тражимо”, навео је Јанковић истичући да ће маску скинути када више не буде било заражених.

Апеловао је на стрпљење и да ће догађаји и окупљања бити организовани када то буде безбедно.

У Пчињском округу шесторо новозаражених

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 254 узорка из Пчињског округа, шест је позитивних на ковид 19.

Од тог броја, по два новоинфицирана су регистрована у Врању и Владичином Хану, док је по један пацијент из Сурдулице и Трговишта.

У осталим општинама Пчињског округа није било нових случајева заражавања коронавирусом.

У болници у Батајници само четири пријема за 24 часа

Ситуација у ковид болници у Батајници тренутно је веома стабилна и под контролом, изјавила је  директорка те болнице Татјана Аџић Вукичевић и навела да су током претходног дана и ноћи имали само четири пријема.

Прецизирала је да су на болничком лечењу 164 болесника, од којих је 25 у јединицама интензивног лечења, док су остали на полуинтензивној нези, те да је 11 болесника на механичкој вентилацији, то јест интубирано.

“Током претходног дана и ноћи имали смо свега четири пријема што није десило од када постоји ковид болница у Батајници”, истакла је Аџић Вукичевић за телевизију Прва.

Подсетила је да су 30. марта, када су имали 915 болесника, капацитети у тој болници били попуњени и нагласила да је сада пет пута мање болесника и да се знатно опуштеније и лакше ради.

Златиборски округ: У болницама 63 оболелих, двоструко више отпуста

У болницама Златиборског округа хоспитализовано је 86 пацијената, од којих је код 63 потврђен ковид 19, саопштио је Здравствени центар Ужице.

На респираторима је четворо заражених у Општој болници у Ужицу.

У последња 24 сата прегледане су 602 особе, остварено је девет пријема и 19 отпуста.

У ужичкој болници хоспитализовано је осморо пацијената, од којих је шесторо оболело од ковида 19, док је 51 у привременој ковид болници у Крчагову.

Само два болесника на респиратору на Клиници за инфективне и тропске болести КЦС-а, међу тешко оболелим готово сви невакцинисани

Проф. др Ивана Милошевић са Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије каже за РТС да се доста смањио број прегледа на дневном нивоу – од више стотина до распона од 50 до 70.

Наглашава и да је мањи број хоспитализција, нарочито оних са тешким симпотимима, само два пацијента су прикуљчени на респиратор.

Додаје да су међу тешко оболелим готово сви невакцинисани, различите старосне доби.

Tиодоровић за РТС: Попуштање мера опрезно и стрпљиво

Епидемилог Бранислав Тиодоровић каже за РТС да је на попуштање мера утицало то што су подаци у опадању.

“У току месеца ћемо доћи на оно што желимо, а то је да будемо испод 100 на дневном нивоу, најбоље је на 35, а онда бисмо били међу неколико земаља у Европи које одржавају низак ниво”, нагласио је Тиодоровић.

Истакао је да ситуацију треба сагледати реално и одржавати је. Многе земље су, каже, почеле да попуштају мере, као и Србија.

“Ово попуштање било је за очекивање, морамо то да радимо опрезно и стрпљиво, на тај начин се побеђује ова болест”, истиче Тиодоровић.

У Општој болници Панчево 31 пацијент

После неколико месеци у Панчеву нема ниједан нови случај заражавања коронавирусом. У целом Јужном Банату забележена су два нова случаја, и то у Ковину.

Када је реч о вакцинацији, прву дозу примило је 40 одсто грађана, док је са обе дозе вакцинисан 31 одсто.

Директор Опште болнице Панчево Слободан Овука рекао је за РТС да је јутрос у болници хоспитализован 31 пацијент заражен коронавирусом.

“Од 2. априла прошле године смо у ковид систему, нисмо имали бројно стање нула, надамо се да ћемо имати ове године ако вакцинација буде ишла још бољим током”, истакао је Овука.

Нагласио је да уколико обухват вакцинације не буде био 60 одсто, најесен ћемо поново имати проблем са ковидом.

Овука је додао да Општа болница, као регионална болница Јужног Баната, не може да изађе из ковид система све док има нових случајева.

“Пре 15-ак дана покренули смо заказивање пацијената, оперише се хладан програм, отварамо пулмологију и неурологију које ће бите у интернистичком блоку”, навео је Овука.

Стабилна епидемијска ситуација у Крагујевцу

У Шумадијском округу епидемијска ситуација је стабилна. Према последњим подацима, коронавирус је потврђен код још четири особе, од којих је једна у Крагујевцу.

Вакцинација се наставља на више пунктова у граду, а интересовање младих је све веће.

“Рачунам да треба ако будем излазио из земље, и осећам сигурније сада када сам примио вакцину и то је то. Препоручио бих свма да приме вакцину, да прође ово стање што пре”, каже Вук Иванковић, одбојкаш “Раднчког” из Крагујевца.

Дирекрор Дома здравља у Крагујевцу Василије Антић очекује да ће у наредних 15 дана бити вакцинисано 50 одсто одаслих грађана Крагујевца.

Иначе, комунални инспектори настављају да контролишу поштовање мера.

“Комунални инспектори имају више од 100 надзора током дана, вечери, током ноћи. Проверава се поштовања радног времена, броја људи који су у објектима, ресторанима, сплавовима, кафићима”, каже Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену заштиту.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here