Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

У Србији доминира омикрон сој коронавируса, а редови испред ковид амбуланти се данима не смањују. Од почетка пандемије регистрован је 1.532.741 случај инфекције коронавирусом. Од последица заразе преминуло је 13.239 пацијената.

Према последњим подацима, у Србији је регистровано 14.717 случајева заразе коронавирусом, од 30.288 тестираних узорака. Од последица заразе преминуло је још 28 особа.

На болничком лечењу налази се 2.768 пацијената, од којих је 113 на респираторима, наводи се на сајту covid19.rs.

У Србији доминира омикрон сој коронавируса, а редови испред ковид амбуланти се данима не смањују. Више од десет дана бележи се петоцифрени број новозаражених.

Стручњаци поручују да су у овом таласу невакцинисани и хронични болесници најугроженији, због чега је важно да се што већи број људи вакцинише.

Имунолог Љиљана Софронић Милосављевић рекла је за РТС да се, иако омикрон сој даје блажу клиничку слику, повећава и број хоспитализованих и број умрлих.

“Још је рано говорити о крају пандемије на пролеће, оптимиста сам, али у овом тренутку се још боримо. Истраживања треба да нам покажу где смо и како наставити даље”, објашњава имунолог Љиљана Софронић Милосављевић.

У болници у Шапцу 59 пацијената, међу њима и двоје деце

Докторка Снежана Ковачевић наводи да се тренутно у шабачкој ковид болници налази 59 пацијената, од којих су четири у респираторној јединици, а један се налази на респиратору.

Додаје да се на болничком лечењу налази и двоје деце.

“Имамо двоје деце са пнеумонијама и она су са мајкама смештена у ковид болници”, додаје Ковачевићева.

Објашњава да се у шабачким ковид амбулантама бележи нагли скок прегледа, али и пријема у ковид болници.

“Последњих дана имамо повећан пријем пацијената који се примају због доминантно респираторних тегоба са средње тешким и тешким обликом пнеумоније и они захтевају континуирану кисеоничку терапију, а пацијенти који имају тешке форме су углавном они који нису вакцинисани”, наводи Ковачевићева.

Објашњава да се у овом таласу повећава број пацијената који немају доминантну респираторну патологију него захтевају болничко лечење због неких других патолошких стања, а ковид су позитивни.

“Тако да се последњих дана хоспитализују пацијенти са срчаним слабостима, са животно угрожавајућим формама аритмија. Пацијенти са акутним хируршким тегобама”, додаје Ковачевићева.

Проф. др Радмило Јанковић: Претпостављам да нас чека мирно пролеће

Омикрон сој коронавируса и даље пуни ковид амбуланте у Србији. У Нишу је последњих недеља било до 3.000 прегледа, што је рекорд од почетка пандемије.

Проф. др Милорад Јеркан, директор Дома здравља Ниш, рекао је за РТС да се омикрон сој коронавируса веома брзо шири и да очекује да ће до краја месеца број новооболелих расти.

Заменик директора УКЦ Ниш, проф. др Радмило Јанковић истиче да крива заражавања иде узлазном линијом и да ће кренути да се заражавају и старији. Ипак, како каже, претпоставља да нас чека мирно пролеће.

У Универзитетском центру у Нишу налази се 105 пацијента.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here