01.05.2021.

Од почетка епидемије у Србији је заражено 689.557 особа, а од последица ковида 19 преминуло је 6.362 људи. Укупно је тестиранa 3.839.381 особа. У болницама је 4.644 оболелих од ковида, а на респиратору се налази 169 пацијенaтa.

У Србији је у последња 24 сата регистровано 1.613 нових случајева коронавируса, од 10.837 узетих узорака, а од последица ковида 19 преминуло је 25 пацијената.

Мање је заражених од коронавируса, а мање је и пацијената на болничком лечењу, али су ти бројеви и даље високи.

Вакцинација данас и наредна два дана могућа је само на позив, а од понедељка поново без заказивања.

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, замолила је грађане да током првомајских и ускршњих празника прате обавештења и СМС поруке за вакцинацију и ревакцинацију које добијају од еУправе, јер различити пунктови имају резличита радна времена током празничних дана.

Сви грађани ће добити СМС обавештење од еУправе о заказаном термину за вакцинацију и ревакцинацију.

Грађанима је препоручено да прате обавештења и СМС поруке е-Управе и да поштују термине за пријем вакцине, јер ће различити пунктови имати другачије радно време.

“Уколико грађани из објективних разлога не могу да дођу у заказаном термину, без обзира на пропуштен термин биће им омогућена вакцинација или ревакцинација без заказивања. Апелујемо да се ова могућност не злоупотребљава и да се унапред заказани термини поштују”, стоји му саопштењу.

Када је реч о вакцинацији без заказаног термина, она ће бити настављена од понедељка, 3. маја, навела је Канцеларија за информационе технологије и електронску управу.

Још 59 позитивних у Златиборском округу

У Златиборском округу још 59 особа позитивно је на коронавирус, и то у Прибоју 16, Ужицу 9, Сјеници 8, Чајетини, Пријепољу и Пожеги по 5, Новој Вароши и Бајиној Башти по 4 и Косјерићу 3.

У априлу је у округу било укупно 3.129 ковид позитивних док је у марту било 5.003, децембру 6.397, а у осталим месецима у предходних пола године број заражених је био по три хиљаде и нешто месечно.

Смањен је и број пацијената у ковид болницама,тако да је сада у округу хоспитализован 271 пацијент, од тога је 236 ковид позитивно.

Јуче је у ковид амбулантама било 669 прегледа што је мање него предходних дана.

Пчињски округ, још 37 позитивних на коронавирус

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 168 узорака из Пчињског округа 37 је позитивних на коронавирус.

Од тог броја 10 је из Врања, 9 из Бујановца, 6 из Сурдулице, 7 из Владичиног Хана, 4 из Прешева и 1 из Босилеграда.

Вучић: Вакцинишите се, да можемо да радимо

Председник Александар Вучић поново је апеловао на грађане да се вакцинишу, како би сачували здравље и омогућили напредак економије.

“Молим људе да се вакцинишу. Имамо вакцине, молим вас ко бога, идите вакцинишите се, да бисмо могли да преживмо, да радимо напредујемо”, рекао је Вучић новинарима на Фрушкој гори.

Замолио је све да не одбијају вакцинацију због невероватних прича неодговорних људи против цепљења.

Додао је да се не може прекинути живот, јер људи желе да живе, али да је важно да од 8. маја угоститељи почну да раде, али да се сви придржавају мера, како би могли да зараде.

У Београду вакцинисано 43,2 одсто пунолетне популације

У Београду је, закључно са јучерашњим даном, вакцинисано 600.727 особа, што износи 43,2 одсто пунолетне популације престонице, а ревакцинисано 32,5 одсто пунолетних односно 452.486 особа.

Најбољи резултати су у популацији између 65 и 74 године у којој је вакцинисано 72,77 одсто људи”, а закључно са јучерашњим даном, у Београду дато укупно 1.053.213 доза вакцина. Циљ је имунизација 750.000 грађанки и грађана Београда.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here