Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

У Србији је од почетка епидемије коронавирус потврђен код 581.617 људи, а од последица заразе преминуло је 5.151 особа. Хоспитализовано је 6.844 људи, а на респираторима су 254 пацијената, наводи се на сајту covid19.rs

У Србији је према последњем пресеку регистровано 4.497 случајева коронавируса, од којих је највећи број у Београду – 1.270.

Градови са троцифреним бројем новозаражених су Нови Сад са 256 случајева, Ниш са 232 случаја, Крагујевац са 107 случајева и Краљево са 103 случаја.

Од последица ковида 19 преминуло је 37 особа.

Расте и број хоспитализованих – тренутно се на болничком лечењу налази 6.844 пацијената, а на респираторима су 254 пацијената. Лекари упозоравају да су клиничке слике све теже, и да само комбинација вакцинације и заштите могу да зауставе епидемију.

Професор Небојша Лалић, декан Медицинског факултета у Београду, каже за РТС да вакцине могу имати појединачне нежељене ефекте и да је то карактеристично за сваки лек који постоји, као и да је вакцина цивилизацијско достигнуће и да ту нема дилеме.

Упоредио је оклевање када је реч о вакцинацији против коронавируса са увођењем инсулина код пацијената са дијабетесом и истакао да приступ сачекаћемо шта ће да буде врло често може да буде погубан.

“Та неодлучност је вероватно последица нечега што није од јуче, то је почело са оном епидемијом свињског грипа, можда и пре тога, а то је нека врста кампање против вакцинације која је нама медицинским радницима потпуно страна”, рекао је Лалић.

Истиче да нема разлога да студенти не буду вакцинисани сада и одмах.

“Заиста не видим никакав разлог да студенти не буду вакцинисани сада и одмах, јер је то врло значајна популација”, поручио је Лалић.

Упозорава да само комбинација вакцинације и заштите могу да зауставе епидемију.

У Србији је почела вакцинација привредника из региона, за које је Привредна комора Србије обезбедила 10.000 вакцина.

Директор Канцеларије за е-Управу Михаило Јовановић позвао је држављане суседних земаља, који немају заказан термин за вакцинацију, да не долазе у Србију, јер неће бити вакцинисани.

Сви заинтересовани грађани могу да искажу интересовање за вакцинисање против ковида 19 позивањем броја 0800 222 334, али и преко портала е-Управе на којем су од јуче доступне нове услуге везане за вакцинисање – “пропуштен термин за вакцинацију” и “потврда о вакцинацији”.

Уколико је неко био спречен да дође на вакцинацију и пропустио је свој термин, једноставним попуњавањем упитника може поднети захтев за добијање новог термина.

Прву дозу вакцине у Лозници примило око 14.000 грађана

На пунктовима широм земље наставља се масовна имунизација. Овог викенда без претходно заказаног термина вакцину су могли да приме и мештани неколико села у околини Лознице.

Јуче на четири пункта ван града “Астра-Зенека” вакцину примило је више од 100 људи. Процес имунизације без заказивања на тим пунктовима биће настављен и данас од 9 до 13 сати.

Прошле недеље без заказивања могли су то да ураде грађани старији од 65 година. До сада је прву дозу примило око 14.000 људи, а нежељене реакције биле су на нивоу статистичке грешке и благе. У процес имунизације укључени су и волонтери.

За оне који из неког разлога не могу да се пријаве преко еУправе, могу да поднесу писани захтев у свом Дому здравља.

Тренутно је у Лозници више од 400 људи заражено. У тријажном центру Дома здравља се прегледа око 300 људи дневно.

Почело се и са имунизацијом друштвено осетљивих група. Прву дозу вакцине примило је 20 миграната који су изразили жељу да се вакцинишу.

“До сада смо обухватили око 14.000 грађана, а другу дозу вакцине је око 9.000 грађана примило. Велика је заинтересованост посебно у сеоском подручју. Ми смо организовали преко градског штаба волонтере који евидентирају све оне грађане који не могу да се пријаве, а желе да приме вацкину, тако да ћемо их ми накнадно пријављивати”, истиче Љиљана Ранковић, координатор имунизације.

У овом моменту на граничним прелазима код Лознице са БиХ нема гужве, али се очекују због повратка привредника из БиХ.

Расте притисак на ковид амбуланте у Прокупљу

Ових дана се компликује епидемиолошка ситуација у Прокупљу. Расте притисак на ковид амбуланте у топличким општинама, и у граду Прокупљу, као и на болницу где се лечи око шездесетак пацијената.

Тај број је за трећину мањи у односу на претходни талас током децембра, али забрињава што број пацијената расте.

У недељи за нама вакцинација се одвијала у Дому здравља и сеоским срединама. По поједностављеној процедури без претходне пријаве, нарочито су искористили становници планинских села како би примили прву дозу вакцине.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here