Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Од почетка епидемије у Србији је коронавирусом заражено 442.857 особа, од којих је 4.366 преминуло. Проценат смртности је 0,99 одсто. До сада је тестирано 2.873.176 узорака. Данас седница Кризног штаба.

У Србији је према последњем пресеку од последица ковида 19 преминуло још 15 пацијената. Позитивно је 3.257 особа, од 15.000 тестираних.

У болницама је 3.727 пацијената, од којих је 157 на респираторима.

Трећина новозаражених особа је у Београду – 1.041. Више од 100 новооболелих имају Нови Сад 195, Врање 134, Ниш 126 и Крагујевац 123.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да је епидемијска ситуација у целој земљи неповољна, а у појединим градовима и ванредна.

Због погоршане епидемијске ситације данас заседа Кризни штаб.

Наставља се вакцинација широм Србије. Вирусолог Тања Јовановић сматра да је решење и излаз из ове ситуације масовна вакцинација и поштовање поштовање мера.

Професорка Јовановић је апеловала на грађане да поштују мере да би се успоставила контрола над епидемијом.

Доктор Миланко Шеклер рекао је за РТС да да спровођење мера мора бити принципијелно и континуирано, и да људи морају да се штите иако су вакцинисани и да то није разлог за опуштање.

“Нисам очекивао пораст оболелих, очекивао сам пад. Ако се настави повећање овим темпом, може се десити да се за осам дана дуплира број оболелих”, објашњава Шеклер.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да сада можемо без икаквих проблема да вакнишемо 2,5 милиона људи и поручио грађанима да ће бити довољно вакцина пошто ће бити набављене и додатне количине.

У Врању обололело више од стотину школске деце

Врање је и даље жариште коронавируса. Kапацитети у ковид болницама су скоро сви попуњени, јер дневно имају по 20 пријема.

Љиљана Антић, директорка Здравственог центра каже да су хоспитализовани пацијенти са тешком и средње тешком клиничком сликом.

Истиче да се у Врању бележи пораст позитивне деце и да је у последњих десет коронавирус потврђен код њих 112.

“То су школска деца, узраста од 10 до 18 година. Сви су са лакшом клиничком сликом, само једно дете је са бронхопнумонијом”, рекла је докторка Антић.

До сада је у Врању вакцинисано више од 9.000 грађана, а другу дозу добило је око 6.000.

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављено је 296 прегледа, од чега је 134 број првих прегледа. Узоркована је крв код 183 пацијента и сачињена су 133 РТГ плућа. Урађено је 146 антигенских тестова, од којих су 102 позитивна на коронавирус.

Такође, урађено је 8 пи-си-ар тестова и дијагностикована бронхопнеумонија код 16 пацијената, подаци су градског штаба за ванредне ситуације.

У Институту за ортопедију “Бањица” због коронавируса прошле године око 9.000 операција мање

То што се поново повећава број оболелих од короне, може само да компликује ситуацију када су у питају хронични болесници и они који су имали заказане операције. Тако је и на ортопедији.

У Институту за ортопедију “Бањица” прошле године било око 9.000 операција мање у односу на годину пре тога.

Зоран Башчаревић, директор тог института каже да је због епидемије коронавируса планирано лечење ортопедских пацијента морало да буде одложено јер су четири месеца били у ковид систему.

“Најтежа ствар је када одлажте лечење тумора локомоторног система и када велики институти, као што је Бањица, уђу у ковид систем ми то одлажемо”, каже Башчаревић.

Навео је да су смањили број операција за уградњу кукова за 60 осто, а за колена чак  70 одсто и да сви ти пацијенти чекају свој ред да уђу у ситем лечења.

Ситуација на Институту “Бањица” је, каже, веома комплексна јер располажу са половином анестезиолога.

“Пацијенте који су ковид позитивни, а имају неку ортопедску трауму смо изоловали док их не пребацимо у Земунску болницу која једина прима такве пацијнете”, рекао је Башчаревић.

Он је истакао да смо, поред епидемије коронавируса, изложени и епидемији трауматизма локомотроног система.

“Људи много брже живе, крећу се, путују, сви су окренути спорту, саобраћајни трауматизам је такође у порасту”, рекао је доктор Башчаревић.

Србија друга у Европи по стопи вакцинације, прва по стопи ревакцинације

У Србији је, према најновијим подацима Владе, извршено 1.300.330 вакцинација против ковида и 472.769 ревакцинације.

Према броју вакцинација на милион становника, Србија је друга у Европи, после Велике Британије, а према броју ревакцинација на милион становника наша земља је прва у Европи. После Србије су Малта и Исланд.

У свету је Србија на 6. месту по броју вакцинација на милион становника, после Израела, Сејшела, Уједињених Арапских Емирата, Велике Британије и САД.

Према броју ревакцинација на милион становника у свету, Србија је трећа, после Израела и Сејшела, а после Србије су САД и Малта.

Србија је убедљиво прва у региону по броју вакцинација на милион становника, а следе Румунија, Словенија, Мађарска, Хрватска, Бугарска и Албанија.

Србија је на првом месту у региону и према броју ревакцинација на милион становника.

Према укупном броју вакцинација и ревакцинација, Србија је друга у региону, после Румуније.

Благи пораст броја првих прегледа у Чачку

У чачанској болници хоспитализована су 63 пацијента, седморо је у тешком стању у респираторном центру. Два пацијента су на механичкој вентилацији.

Александар Пајовић, директор Дома здравља, каже да је број првих прегледа у благом, а не наглом порасту. Дневно се обави више од 70 првих прегледа, укупно више од 150 прегледа.

Према његовим речима, све је више пацијената који су средњих година и млађе доби.

Истиче да је код школске деце заражавање спорадично и додаје да је ситуација у тој популацији “апсолутно стабилна”.

Пајовић наводи да имунизација тече уобичајеним током, а ових дана пре подне се даје друга доза вакцине, а после подне прва.

Додаје да је у Моравичком округу до сада дато 30.932 дозе, а комплетно је вакцинисано 14.070 грађана. Када је реч о Чачку, укупно је 10.557 доза, а другу дозу добило је 7.720 грађана.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here