Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Због све већег броја новозаражених, надлежни најављују оштрије мере. Кризни штаб ће у среду, сутра,  расправљати о радном времену продавница и кафића.

Према последњем пресеку, у Србији је од последица ковида 19 преминуло 14 особа. Потврђенo је 2.956 нових случајева заразе коронавирусом.

Тестирана су 12.054 узорка, од почетка пандемије 2.858.176. Хоспитализован је 3.641 пацијент, од којих су 153 на респиратору.

Од укупног броја новозаражених, нешто мало мање од трећине је у Београду – 929. Троцифрени су и Нови Сад са 218, Ниш (160).

До сада је дато укупно 1.259.584 доза вакцине. Од тог броја, 450.502 су друга доза.

Седница Кризног штаба за борбу против коронавируса, на којој ће бити анализирана актуелна епидемијска ситуација, биће одржана сутра, у среду, 24. фебруара.

Епидемиолог Предраг Кон каже да ће се расправљати о радном времену продавница и кафића, али да полицијски час неће бити тема.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да стање у школама није алармантно, да постоји благи пораст броја заражених, пре свега у средњим школама, али да то не прелази један одсто од укупног броја средњошколаца.

Аџић Вукичевић: У ковид болницу у Батајницу јуче примљено 60 пацијената

Данима је највише новооболелих у Београду. Све је више и првих прегледа у ковид амбулантама и оних на болничком лечењу. Пораст броја пацијената бележи и ковид болница у Батајници.

Директорка ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукичевић каже за РТС да је ситуација веома тешка и да је здравствени систем пренапрегнут.

У болници у Батајници тренутно је 470 болесника што је пораст од 10 до 22 одсто.

Према речима докторке Аџић, јуче је било рекордан број пријема, 60 пацијента је легло у болницу.

У петак је, каже, отворена још једна полуинтензивна јединица, а у ускоро ће морати да отворе и једну интензивну јединицу капацитета 20 кревета.

Указује да је највећи број пацијента између 40 и 50 година, као да је отприлике исти број мушкараца и жена који су хоспитализовани.

Повећава се број оболелих у Крагујевцу

Осим Београда, Новог Сада, Ниша, један од градова са неповољном епидемиском ситуацијом је и Крагујевац. Последњих дана број новозаражених креће се узлазном линијом. Синоћ до 20 сати, коронавирус потврђен је код још 165 грађана Шумадије, од тога њих 100 је у Крагујевцу.

Поређења ради, пре десетак дана било их је двоструко мање. Очигледно, плаћамо данак празницима и окупљањима великог броја људи.

Василије Антић, директор Дома здравља Крагујевац каже да оболевају читаве породице и да је више од 50 одсто новозаражених млађа популација.

“Њих не можете да зауставите и кад се један зарази он пренесе инфекцију и другим члановима породице”, каже Антић.

Предраг Саздановић, директор Универзитетског клиничког центра Крагујевац каже да се у КЦ налази око 190 пацијената и сви су тешки.

То су, каже, пацијенти који нису само пулмолошки и ковид, него и пацијенти који имају и друге тегобе, хируршке, кардиолошке.

Према његовим речима, 7 пацијената су за коронарну негу, а ковид су позитивни.

“Ми практично формирамо ново ковид одељење, које ће се бавити искључиво коронарним пацијентима, односно кардиолошким пацијентима. Све то, јако усложњава наш посао, повећано је ангажовање свих наших запослених и све оно мало што је било годишњих одмора, то смо укинули и следећи план је да видимо како ћемо изаћи са оперативним програмом”, рекао је Саздановић.

“Ми смо ових месец, месеципо дана, радили оперативни програм у смислу онколшких пацијената и трауме, али ћемо свакао морати да урадимо неку редукцију, јер овако више не иде”, истиче Саздановић.

Иначе, што се тиче имуназације, у Крагујевцу је до сада вакцину примило око 35.000 грађана. Данас поподне почиње и иунизација вакцином Астра-Зенека.

Србија друга у Европи по броју вакцинација

Према броју вакцинација на милион становника, Србија је друга у Европи, после Велике Британије, а према броју грађана на милион становника који су примили и другу вакцину прва је у Европи. После Србије су Малта, Данска и Исланд.

У свету је Србија на 6. месту по броју вакцинација на милион становника, после Израела, Сејшела, Уједињених Арапских Емирата, Велике Британије и САД.

Према броју грађана који су добили другу вакцину на милион становника у свету, Србија је трећа, после Израела и Сејссела, а после Србије су САД и Малта.

Србија је убедљиво прва у региону по броју вакцинација на милион становника, а следе Румунија, Словенија, Мађарска, Хрватска, Бугарска и Албанија.

Србија је на првом месту у региону и према броју вакцинација другом дозом на милион становника, а следе Румунија, Словенија, Мадјарска, Хрватска, Бугарска и Албанија.

Према укупном броју вакцинација првом и другом дозом, Србија је друга у региону, после Румуније.

Почеле посете домовима за старе

Сви корисници домова за старе који су вакцинисани моћи ће да примају посете. Међутим, неопходно је да у установи минимум 14 дана није било потврђених случајева инфекције коронавирусом.

Радослав Миловановић, председник Удружења приватних домова за старе каже да је интересовање за посете велико.

Свака посета мора унапред да се најави и онда се прави план посета, каже Миловановић и истиче да је важно да буде обезбеђена посебна просторија за посете.

“Посета може да траје 45 минута, а гледаћемо да траје краће како би их било више. Ако је просторија већа и ако може да се направи размак, може да буде и више посета”, рекао је Миловановић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here