Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

У Србији је од почетка епидемије коронавирус потврђен код 708.328 људи, а од последица заразе преминуло је 6.725 особа. На болничком лечењу је 2.289 особа, а на респираторима 80 пацијената.

Према последњем пресеку, коронавирусом у Србији је заражено још 609 људи, а борбу са ковидом је изгубило 15 особа.

Наставља се вакцинација на свим пунктовима. До сада је у Србији дато 4.168.545 доза вакцина. Укупно су 1.837.032 особе примиле обе дозе вакцина, док је једну дозу примило 2.331.513 грађана.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да није задовољна вакцинацијом младих у Србији и апеловала на њих да се вакцинишу, истичући да, уколико до средине јуна не буде 50 одсто вакцинисаних пунолетних грађана, нећемо моћи да се отварамо за нормалан живот.

Епидемиолошка ситуација се побољшава, што се очекује и у будућности, а самим тим и релаксација мера, јер није реално да се оне задрже ако ситуација дозвољава да се полако враћамо у нормалу, рекао је епидемиолог Предраг Кон.

Истакао је да треба очекивати да се мере ублажавају у будућности што значи да ће се, у зависности од ситуације, дозволити и славља која окупљају већи број људи, а да је, према његовим речима, најбоље те врсте прослава организовати међу потпуно заштићеним становништвом.

Руски национални институт за епидемиологију и микробиологију Гамалеја потврдио је квалитет вакцине произведене на “Торлаку” и одобрио да се у будућности у овом српском институту производи вакцина “Спутњик Ве” против коронавируса.

У Србију је стигло још 440.000 доза “Синофарм” вакцине. Део од 200.000 доза вакцина донација је кинеског Министарства одбране нашем Министарству одбране, а преосталих 240.000 доза је део редовне испоруке.

Пчињски округ, још седморо заражених

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 218 узорака из Пчињског округа, 7 је позитивних на ковид 19.

Од тог броја по 3 су из Врања и Владичиног Хана и један из Сурдулице. У осталим општинама Пчињског округа није било нових заражавања коронавирусом.

У ковид амбуланти АТД у Врању током јучерашњег дана обављено је 87 прегледа, од чега је 31 број првих прегледа. Узоркована је крв код 35 пацијената и сачињено 28 РТГ плућа. Урађено је 39 антигенских и два пи-си-ар теста, од којих су два позитивна на коронавирус. Дијагностикована је бронхопнеумонија код четири пацијента.

У ковид болници Здравственог центра Врање хоспитализовано је 36 пацијената. Од тог броја 30 је позитивно на коронавирус, а 27 има бронхопнеумонију.

На кисеонику су 22 пацијента. На болничко лечење примљено је 6 пацијената, отпуштено четири, од којих је један транспортован за Крушевац и један за Сурдулицу. Тренутно је у ковид болници у Врању 40 слободних постеља, подаци су градског штаба за ванредне ситуације.

Поповић: Прве дозе “Спутњик В” вакцине са Торлака за 15 до 20 дана

Србија је прва земља у Европи која ће производити “Спутњик В” вакцину. Министар без портфеља Ненад Поповић најавио је за РТС да би прве количине са “Торлака” могле да буду за 15-20 дана.

Министар без портфеља Ненад Поповић рекао је да је тим из Србије јуче примио цео тим института “Гамалеја” на челу са директором и уручили су сертификат за производњу “Спутњик В” вакцине на “Торлаку”.

У Београду ревакцинисано готово 40 одсто пунолетних

Према званичним подацима Градског завода за јавно здравље, у Београду је вакцинисано 663.402 пунолетних лица, што износи 47,7 одсто пунолетног становништва.

Закључно са јучерашњим даном ревакцинисано је 39,2 одсто пунолетног становништва, односно 545.769 особа, а да је у популацији старости између 65-74 године вакцинисано 77,32 одсто становништва.

Од почетка процеса масовне имунизације у Београду дата је 1.209.171 доза вакцина.

У Београду треба да се вакцинише још 31.958 лица како би тачно половина становника била заштићена.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here