Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 434.122 особе, а забележен је 4.321 смртни случај, показују подаци са сајта covid19.rs.

У Србији су због заразе коронавирусом, према последњим подацима, на болничком лечењу 3.523 пацијента, док се 153 особе налазе на респираторима.

Према последњем пресеку, још 15 пацијената преминуло је од ковида 19. Коронавирус је регистрован код још 2.442 особе, од 11.649 тестираних.

И даље је највише потврђених случајева у Београду, али расте број оболелих и у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, док је Ариље на прагу увођења ванредне ситуације.

У Крагујевцу је за недељу дана скоро дупло више новозаражених.

Праве се редови и испред ковид-амбуланти. Директорка лабораторије “Ватрено око” у Београду Снежана Јовановић рекла је за РТС да је проценат позитивних тестова све већи и да их је на дневном нивоу око 30 одсто.

Истовремено, интересовање грађана за процес имунизације је велико.

Ако се вакцинација настави овим темпом могли бисмо да достигнемо колективни имунитет за месец, месец и по дана, рекла је министарка и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић.

Вакцине компаније “Астра-Зенека” стижу овога јутра у Србију, а на аеродрому ће их дочекати председник Александар Вучић.

У ковид болницама у Врању хоспитализовано 136 пацијената

У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављена су 184 прегледа, од чега је 89 број првих прегледа. Узоркована је крв код 158 пацијената и сачињено 96 РТГ плућа. Урађено је 114 антигенских тестова, од којих је 90 позитивно на коронавирус. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 23 пацијента.

У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализовано је 136 пацијената. Од тог броја 118 је позитивно на коронавирус. Са бронхопнеумонијом је 121 пацијент, док је на кисеонику 60. На болничко лечење примљен је 21 пацијент, док је отпуштено 7.

Тренутно су у ковид болницама ЗЦ Врање 24 слободне постеље, саопштава градски штаб за ванредне ситуације.

Према последњим подацима, до синоћ, на територији Града Врања првом и другом дозом укупно је вакцинисано 13.935 особа. Само првом дозом 8.404, док је и другу дозу вакцине примио 5.531 грађанин Врања.

Кон: Морамо зауставити пуњење болница

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је да мора бити заустављен прилив оболелих од коронавируса у болнице, јер су лекари и медицинско особље исцрпљени.

Кон је, гостујући на ТВ Прва, рекао да пораст броја новозаражених корона вирусом не може бити тако велики као раније, јер је колективни имунитет на нивоу који то неће омогућити, али да ћемо имати пораст који ће трајати још неко време.

На питање да ли ће постојеће мере бити пооштрене, Кон је рекао да о томе још није расправљано, али да у оквиру медицинског дела Кризног штаба постоји мишљење да неко видљиво заоштравање мора да постоји, јер пораст броја новозаражених представља додатни ризик на који треба реаговати.

Он је истакао да мора да се прихвати чињеница да непоштовање мера резултира повећањем броја заражених и да се интензивно прати ситуација у школама, пре свега средњим.

У овом тренутку је најважнија вакцинација, јер је то једини нацин да из пандемије изађемо што пре, рекао је Кон и навео да је потребно вакцинисати три милиона људи.

Србија шеста у свету и друга у Европи по броју вакцинисаних

Према броју вакцинација на милион становника, Србија је друга у Европи, после Велике Британије.

У свету је Србија на 6. месту по броју вакцинација на милион становника, после Израела, Сејшела, Уједињених Арапских Емирата, Велике Британије и САД.

Србија је убедљиво прва у региону по броју вакцинација на милион становника, а следе Румунија, Словенија, Мадјарска, Хрватска, Бугарска и Албанија.

Према укупном броју вакцинација, Србија је друга у региону, после Румуније.

У Лозници комунална полиција контролисала поштовање мера

Поново су гужве испред ковид амбуланти, повећава се број новозаражених короном. Гужве на скијалиштима и нелегалне журке су допринеле томе.

Велика акција полиције спроведена је синоћ и у Лозници где је контролисано поштовање противепидемијских мера.

РТС незванично сазнаје да је било угоститељских објеката у којима је био већи број људи од дозвољеног, у некима је била и жива музика, а било је гостију који нису поштовали мере.

Инаће, Лозничани су се у претходном периоду придржавали мера, али је последњих дана примићено опуштање.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here