Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 456.450 особа, а забележено је 4.429 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs.

У Србији је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, на болничком лечењу 3.912 пацијената, док се 160 особа налази на респираторима.

Према последњем пресеку, још 15 пацијената преминула су од ковида 19. Коронавирус је регистрован код још 3.210 особа, од 12.561 тестираног.

Министарка рада и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да су мере за сузбијање коронавируса, које важе овог викенда, опомена да ситуација није добра и да је вирус још присутан.

Према њеној оцени, није довољно што су мере одређене само за викенд и што је радно време током викенда скраћено.

“Да ли је довољно два дана? Није довољно ни два, ни 20 ни 220. Заиста морамо да спречимо да се заразимо, то је суштина. Коронавирус је превазишао здравствена питања”, рекла је Кисић Тепавчевићева и истакла да су лекари на измаку снага.

Директорка Клиничког центра Војводине Едита Стокић рекла је за РТС да се само по потрошњи кисеоника може видети да број оболелих расте.

“Вакцинација заиста представља значајну терапијску меру. Без обзира на сам значај вакцинације не смемо заборавити све мере којима спречавамо ширење вируса”, истакла је Стокићева.

Председник Александар Вучић рекао је јуче да је шокиран идејом европских лидера о увођењу ковид пасоша у Европи и то сматра срамотном и антиевропском одлуком, ако до ње дође.

КЦВ: Велики број ковид пацијената ноћас примљен на лечење

Поред великог броја амбулантно прегледаних пацијената на Клиници за инфективне болести, претходну ноћ у Клиничком центру Војводине (КЦВ) обележио је велики број примљених пацијената на болничко лечење са Ковид-19 потврђеном инфекцијом, што је за 10 одсто више примљених пацијената у односу на претходни дан, саопштено је јутрос из КЦВ-а.

Тренутно, у Клиничком центру Војводине лечи се 146 пацијента код којих је потврђено да су оболели од коровнавируса. Од тога, код осам пацијената, с обзиром на њихово тренутно здравствено стање, лечење захтева примену механичке вентилације, каже се у саопштењу.

Напомиње се да се код великог броја осталих хоспитализованих ковид пацијената, а с обзиром на тежину клиничке слике, уз осталу неопходну терапију примењује и интензивна кисеоничка потпора.

Из КЦВ-а апелују на грађане да помогну здравственом систему и Клиничком центру Војводине те да се обавезно придржавају свих превентивних заштитних мера, што подразумева ношење заштитиних маски, одржавање одговарајуће дистанце између особа, редовно прање и дезинфекција руку, као избегавање окупљања становништва у већем броју у затвореном простору.

(Танјуг)

Јанковић: КЦ Ниш се убрзано пуни, у озбиљном смо проблему

Проф. др Радмило Јанковић, заменик директора КЦ Ниш и директор Клинике за анестезију и интензивну терапију каже за РТС да као клиничар не може да каже да ли смо на крају трећег или почетку четвртог таласа, али да може да каже да смо у великом проблему.

Наводи да се убрзано пуни КЦ Ниш, и да се дешавало да по два, три члана из једне породице премине.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Јанковић је истакао да бројке не падају, да долазе на лечење целе породице, да је то све ескалирало и иде незаустављиво ка компликацији.

“Имамо готово 50 одсто више пацијената у КЦ Ниш у односу на претходну недељу. Убрзано пунимо капацитете, Инфективна више нема места. И јако велики број тешких пацијената који се прелива из Врања и Сурдулице које готово више да немају места ка Крушевцу и Нишу”, казао је Јанковић.

Др Ана Банко: Моћи ћемо 2022. да причамо о крају

Вирусолог Ана Банко рекла је за РТС да је и даље много већа шанса да се вирус шири, да се људи заражавају, него стицање глобалног колективног имунитета бар у првим месецима од када је вакцинација почела.

“Ми ћемо 2022. моћи да причамо о крају што се тиче контроле над пандемијом”, истакла је Ана Банко.

Србија прва у Европи по броју комплетно вакцинисаних на милион становника

У Србији су, према најновијим подацима Владе, извршене 1.433.055 вакцинације против ковида, а обе дозе вакцине примило је 511.807 грађана.

У свету је Србија на шестом месту по броју вакцинација на милион становника, после Израела, Сејшела, Уједињених Арапских Емирата, Велике Британије и САД.

Према броју вакцинација на милион становника, Србија је друга у Европи, после Велике Британије.

Србија је прва у региону по броју вакцинација на милион становника, а следе Мађарска, Румунија, Словенија, Хрватска и Бугарска.

Према броју грађана који су примили другу дозу вакцине на милион становника, Србија је четврта у свету, после Израела, Сејшела и Уједињених Арапских Емирата.

Када је реч о Европи, Србија је прва по броју грађана који су примили другу дозу вакцине на милион становника (75.215), а иза нас су Малта (52.985), Исланд (36.818), Румунија (32.019) и Данска (31.263).

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here