Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

Број оболелих од ковида расте, што указује на почетак четвртог таласа пандемије, упозоравају стручњаци. Једини начин да имамо мирнију јесен је убрзана вакцинација.

Укупан број регистрованих случајева у Србији је 719.234, док је од последица коронавируса од почетка пандемије преминуло 7.092 особе.

Последњих дана број новооболелих од коронавируса у Србији расте и повећава се број оних који се лече у болницама.

Нова студија у часопису Лансет, објављује забрињавајуће податке – око милион и по деце у свету изгубило је једног родитеља или старатеља у пандемији ковида 19 од марта 2020. до априла ове године.

Власти у Србији најавиле су још један покушај мотивације за оне који не желе да се вакцинишу против короне – лутрију или посебне поклоне.

Висока ефикасност “Фајзера” и “Астра-Зенеке” против делта соја

Две дозе вакцине “Фајзер” или “Астра-Зенека” готово су подједнако ефикасне против високо преносиве делта варијанте коронавируса као и против ранијег доминантног соја алфа, показују резултати данас објављене студије.

Званичници тврде да су ове вакцине високо ефикасне против делта варијанте која је сада доминантна у целом свету, мада упозоравају да једна доза вакцине није довољна за висок степен заштите од инфекције, преноси Ројтерс.

Студија открива и да су две дозе “Фајзерове” вакцине 88 одсто ефикасне у спречавању симптоматског обољевања од делта соја, у поређењу са 93,7 одсто ефикасности за алфа варијанту вируса.

Две дозе вакцине “Астра-Зенека” су, како се наводи, 67 одсто ефикасне против делта верзије, у односу на 60 одсто како се раније мислило и 74,5 одсто ефикасне против алфа соја коронавируса, у поређењу са првобитном проценом о 66 одсто ефикасности.

“Само су умерене разлике у ефикасности вакцине забележене код делта варијанте у поређењу са алфа варијантом након две примљене дозе вакцине”, наводи се у енглеској студији. 

Два новозаражена у Пчињском округу, на болничком лечењу два оболела

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, у дану за нама на ковид 19 тестирана су 193 узорка из Пчињског округа. Од тог броја два су позитивна на коронавирус. Новооболели пацијенти су из Врања и Прешева.

У ковид болници Здраственог центра Врање хоспитализована су два пацијента позитивна на коронавирус, имају бронхопнеумонију и прикључена су на кисеоник. Пријема и отпуста није било.

У току недеље једно дете је имало позиван тест на ковид 19, са блажом клиничком сликом упућено је на кућно лечење, уз прописану терапију, саопштава Здравствени центар.

У среду је на пункту у Спортској хали дато 193 вакцина, од тога 102 држављанима Северне Македоније. Вакцинисана су 42 Врањанца првом дозом и 49 другом дозом.

Док попушта мера, Аустрија истовремено разматра да их опет пооштри

У Аустрији су од данас попуштене епидемиолошке мере, али, због раста броја новозаражених услед ширења делта соја коронавируса, земља већ разматра нова пооштравања.

На основу одлуке аустријске владе скидају се маске у осам од девет покрајина. У Бечу маске морају и даље да се носе у свим затвореним просторима, што значи и у свим радњама, као и поново у биоскопима и позориштима.

Маске остају обавезне у свим покрајинама у јавном превозу и болницама.

У дискотеке и клуобове “где се гости више мешају” могу да уђу само гости који имају или сертификат о вакцинацији, или негативан пи-си-ар тест.

За разлику од осталих угоститељских објеката, они са потврдом о прележаном ковиду неће бити пуштани без негативног пи-си-ар теста.

Услед попуштања мера пада ограничење броја гостију у ноћној гастрономији, која сада може поново да ради пуним капацитетом, али остаје на снази обавеза регистрације сваког госта.

Аустријске власти, додатном уредбом, прецизирале су да за “шаторске феште” ово правило не важи, већ да се примењује правило поседовања сертификата о вакцинацији, негативан тест или потврда о прележаној инфекцији.

Иако је нова уредба ступила на снагу, очекује се ново пооштравање мера, барем када је реч о повратницима са одмора.

Министарство здравља, због великог броја новозаражених међу повратницима са одмора, захтева да се уведе обавеза пи-си-ар тестирања свих који се враћају из иностранства.

Према статистичким подацима Агенције за здравље и безбедност исхране (АГЕС) једну трећину новозаражених чине повратници са одмора у иностранству.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here