Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Од почетка епидемије у Србији су на коронавирус позитивна 1.078.032 узорка. Од последица ковида преминуо 9.331 пацијент. Проценат смртности је 0,87 одсто. До сада је тестиран 6.095.791 узорак.

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 7.327 особа од 25.039 тестираних узорака. Од последица заразе преминуло је још 59 људи.

На болничком лечењу је 6.711 пацијената, од којих је 287 на респиратору.

Влада је потврдила одлуку Кризног штаба о увођењу ковид пропусница за угоститељске објекте, од суботе после 22 сата.

Контрола ковид пропусница почеће у суботу, а новчано кажњавање од понедељка.

У суботу и недељу ће све инспекције бити на терену, како би, заједно са угоститељима, проверили како у пракси функционише систем.

Заменик директора Универзитетског клиничког центра Ниш, др Радмило Јанковић, рекао је за РТС да ковид пропуснице неће имати неког ефекта на смањење броја заражених и хоспитализованих. Додаје да су потребне јаке противепидемијске мере да би се епидемија зауздала.

Професорка Татјана Пекмезовић, епидемиолошкиња и продеканка за науку Медицинског факултета у Београду упозорила је да најновија истраживања показују да коронавирус неће скоро отићи из хумане популације и да постоје индиције да се болест ендемизује.

Тим за школе одлучиће да ли ће од понедељка сви прећи на онлајн наставу.

Вучић: Да није Устава залагао бих се за обавезну вакцинацију

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да би се залагао за обавезну вакцинацију против вируса корона да није ограничен Уставом Србије.

“Да није Устава Србије залагао бих се за обавезну вакцинацију. Због Устава Србије то не можете да урадите. Да коментаришем људе који на протестима синоћ и прексиноћ стављају Павловићеву маст у нос и мислие да су се тиме заштитили од короне, не могу јер желео бих да кажем да је то неодговорно према људима, а с друге стране, сматрам да је тим људима потребна помоћ, али нисам ја тај који то може да учини”, рекао је Вучић.

Председник каже да је за много снажније мере, али је Устав тај који га ограничава и истиче да не воли никоме да се додворава.

“Да могу сам да доносим одлуке, да нисам везан правним нормама, свакако бих био за увођење обавезне вакцинације”, казао је Вучић, додајући да би тада у Србији било пет, шест или седам хиљада умрлих мање него што их је сада.

Председник каже да су вакцинисани који су преминули, умрли због неодговорних невакцинисаних особа, које су пренеле велику количину вируса.

У Чачку хоспитализовано 149 пацијената, шест на респираторима

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализованo је 149 пацијената. У респираторном центру смештено је 15 пацијената, од којих је шест  на респиратору.

У протекла 24 часа на болничко лечење примљено је 15 пацијената, а отпуштено исто толико.

Хоспитализована је једна ковид позитивна трудница на гинекологији, три ковид позитивна детета на педијатрији и пет пацијената са повредама на хирургији у изолацији.

Од последица заразе преминуло је шест особа – четири из Чачка и по једна из Лучана и Ивањице.

Од 437 узорака из Чачка позитивних је 125, из Горњег Милановца од 106 узорака позитивних је 38, из Лучана од 52 узорка позитивних је 19 и из Ивањице од 56 узорака позитивних је 6. Укупно 188 позитивних од 651 узорка у Моравичком округу.

Током јучерашег дана вакцинисано је 473 лица, од тога 69 лица је примило прву дозу, 55 лица је ревакцинисано, а 349 лица је примило трећу дозу вакцине.

За последња 24 часа у пријемно – тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције била су 142 прегледа, од чега 78 првих прегледа.

У Врању хоспитализовано је 115 пацијената, преминуле две особе

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализовано је 115 пацијената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, кисеоник прима 51 пацијент.

На болничко лечење примљено је 14 пацијената, а отпуштено 13.

Од последица заразе преминулесу две особе, саопштавају из Здравственог центра.

Према новим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, на ковид 19 претходног дана тестирано је 508 особа са територије Пчињског округа.

Анализе су показале да су 152 лица заражена коронавирусом. Од овог броја 86 је из Врања, 28 из Сурдулице, 17 из Владичиног Хана, осам из Босилеграда, шест из Бујановца, четири из Прешева и три особе из Трговишта.

У ковид амбуланти АТД у Врању током јучерашњег дана обављено је 257 прегледа, од чега је 116 првих. У ковид амбуланти за децу прегледано је њих 65.

У Новом Пазару преминула једна особа, хоспитализовано 84 пацијента

Према подацима који су на Штабу за ванредне ситуације доставили Регионални ковид центар Нови Пазар, Дом здравља и ЗЗЈНП ‪21. октобра на лечење је примљо девет пацијената (четири из Новог Пазара, четири из Рашке и једна особа из Сјенице), а са лечења отпуштено 11.

На респираторима је четири, а на “хај-флоу” апаратима су два пацијента.

Од последица заразе преминула је једна особа.

У ковид амбуланти Дома здравља Нови Пазар прегледане су 172 особе (90 првих и 82 контролна прегледа)

У Дому здравља урађено је 94 лабораторијских анализа, 83 РТГ, 89 брзих антигенских тестова из бриса носа од чега је 14 позитивно.

Урађен је и 71 пи-си-ар тест.

Хоспитализовано је 84 пацијента – 25 на Инфективном одељењу, Интерном одељењу – 19 пацијената, четири у Респираторној јединици, 20 на Грудном одељењењу, 12 на ОРЛ, Гинекологији – једна пацијенткиња.

У Новопазарској бањи налазе се три пацијента.

У болницама Златиборског округа 412 оболелих, 25 критично

У болницама Златиборског округа хоспитализовано је 412 пацијената оболелих од ковида, од којих је 25 на респираторима, саопштио је Здравствени центар Ужице.

У последња 24 сата прегледано је 1.805 пацијената, 42 пацијента су примљена, 56 отпуштена.

У ужичкој болници смештено је 126 пацијената оболелих од короне, а у привременој ковид болници у насељу Крчагово 120.

У Дому здравља Бајина Башта је 11 позитивних, у болници у Прибоју је 35 оболелих, у пријепољској 33, а у издвојеним одељењима у Пожеги и Новој Вароши 62 и 25 заражених.

Од почетка епидемије у Златиборском округу потврђено је готово 46.000 случаја заразе ковидом 19, подаци су ужичког Завода за јавно здравље.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here