1. 02. 2021.

Од почетка пандемије у Србији је на коронавирус тестирано 2.753.786 особа, а укупан број регистрованих случајева је 417.871. Преминуло је 4.199 оболелих.

У Србији је према последњем пресеку од последица коронавируса преминуло још 16 оболелих. Од 11.699 тестираних узорака, на коронавирус је позитивно 1.928. На респиратору је 129 пацијената.

Највише новозаражених и даље је у Београду – 622 нова случаја заразе. Следе Нови Сад са 92 новозаражене особе, Врање 81, Крагујевац 71, Ниш 69.

Члан Кризног штаба Предраг Кон упозорио је да се епидемиолошка ситуација постепено и упорно погоршава и да је ризик од заражавања појачан у време празника због чега је апеловао на грађане да се придржавају мера, а посебно они који ће празнике провести у зимовалиштима.

Кон је на конференцији за новинаре Кризног штаба рекао да је пораст броја заражених последица лепог времена пре десетак дана и нагласио да нема говора о попуштању мера, као и да се размишља о пооштравању, али да за сада нема јасних и довољних података да би се инсистирало на томе.

Доктор Иво Удовичић изјавио је да забрињава што у последње две недеље расте број пацијената у ковид болницама и нагласио да, без обзира на резултате у спровођењу вакцинације, не смемо да се опустимо док се епидемија не заврши.

Делегација руских стручњака одобрила је да на Институту “Торлак” почне прва фаза производње руске вакцине против коронавируса “спутњик В”, изјавио је министар Ненад Поповић и додао да би производња могла да почне за два или три месеца.

Стаменковић: Инспектори ће на терену предузимати ригорозне мере

Дисциплина је попустила, грађани су се опустили. Помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић каже за РТС да ће инспектори на терену предузимати ригорозне мере.

“Санитарни инспектори су посебно ангажовани ових дана и неће имати државни празник, мораће да раде”, истиче Стаменковић.

Истиче да ће на терену ових дана бити преко 1.500 људи, укључујући око 1.000 комуналних милиционера и инспектора локалних самоуправа.

У Зајечару 15 новозаражених, преминула једна особа

Од 84 обрађена теста у Зајечару, 15 особа је позитивно.

На кисеоничкој потпори је 40 пацијената, а једна особа је преминула током последња 24 сата.

Друга доза вакцине даје се грађанима на два пункта.

Имунизација се наставља у Дому здравља, и до сада је вакцинисано око 6.000 грађана Зајечара, јавља репортер РТС-а.

На Златибору око 30.000 људи, појачане контроле поштовања мера

Капацитети у највећим зимским туристичким центрима су попуњени, тако је и на Златибору где борави око 30.000 гостију.

Да би се поштовале мере, најављено је да ће наредних дана бити појачане контроле и надзор комуналне, санитарне и туристичке инспекције.

Када се неко инфицира између прве и друге дозе вакцине, какав је даљи протокол

Они који су примили макар једну дозу вакцине против ковида, верују да су заштићен и да могу да се опусте. Да ли је заиста тако истраживао је РТС.

“Имамо пацијенте који су се у међувремену инфицирали између прве и друге дозе. То није инфекција због последица вакцинације – то је инфекција која је скупљена негде успут, зато што вакцини није дато довољно времена да одради оно што треба”, рекао је др Горан Стевановић, директор Инфективне клинике у Београду.

Установљени су нови протоколи којима је одређено када ће ови пацијенти добити другу дозу вакцине.

“За особе које су након прве дозе добиле ковид, другу дозу вакцине могу добити четири недеље након престанка симптома или оздрављења. Другу дозу вакцине ће добити на истом вакциналном пункту на ком су добили и прву дозу, и тада се грађани сами јављају”, објаснио је др Зоран Бекић, директор Дома здравља “Савски венац”.

У Србији вакцинисано више од 735.000 грађана

Према најновијим подацима, Србија је и даље друга у Европи, а прва у региону по стопи вакцинисаних на милион становника (108.084).

Највише вакцинисаних је у Уједињеном Краљевству (206.722 на милион становника).

У Србији је до сада вакцинисано 735.465 особа.

Према броју вакцинација Србија је седма на свету, након Израела, Сејшела, Уједињених Арапских Емирата, Велике Британије, САД и Бахреина.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here