1. 03. 2021.

Од почетка пандемије прошле године на коронавирус тестирано је 3.406.642 особа, од којих је 595.489 било позитивно, док је од последица заразе преминуло 5.270 пацијената.

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 5.471 особе од тестираних 18.528 узорака. Борбу са ковидом изгубило је 39 људи.

Расте и број особа на болничком лечењу и на респираторима, односно хоспитализовано је 7.205 особа, од којих је на респираторима 276 пацијената.

И даље је највише позитивних у Београду – 1.406. После Београда, највише новозаражених имају Нови Сад – 311 и Ниш – 302.

Следе Краљево са 129, Крагујевац са 123, Суботица са 107, Зрењанин, Панчево и Нови Пазар са по 101 новим пацијентом.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да још увек постоји тенденција успона броја позитивних и умрлих.

Тиодоровић каже да ће се у четвртак направити поново процена ситуације па ће се видети шта даље. Истиче да врло опрезно треба приступати попуштању мера.

У Србији је више од милион особа примило обе дозе вакцине, саопштено је из Владе Србије.

Укупно је извршено 2.420.995 вакцинација, а 1.006.012 ревакцинација.

Вирусолог Ана Банко рекла је за РТС да је једино решење за крај пандемије вакцинација.

Говорећи о томе да ли вирус који мутира може да угрози процес имунизације, подсећа да су мутације вируса његова природна појава.

“Не могу да кажем да не може да угрози процес вакцинације, у овом тренутку га не угрожава, али што дуже вирус циркулуише у полулацији, он има превише домаћина и прилика да мутира и дајемо му у ствари превише прилика да створи онај тзв. мутант који би потнцијално био отпоран на вакцину”, истакла је Банко.

Троје преминулих у Новом Пазару, на респиратору осам пацијената

Према најновијим подацима из Новог Пазара, на инфективном одељењу лече се 44 пацијента, на грудном 38, ОРЛ 19. На интерном одељењу је један пацијент, док је у респираторној јединици осам пацијената.

У болницу су примљена 23 пацијента, а отпуштено је 45.

За 24 сата преминула су три пацијента.

У привременој болници Новопазарска бања смештена су 52 пацијента.

Укупан број прегледа у ковид амбуланти Дома здравља Нови Пазар је 249, 103 прва и 146 контролних.

Урађено је 74 брзих антигенских тестова из бриса носа, од чега је 22 позитивно

Урађено је 88 пи-си-ар тестова.

У Нишу још осам преминулих, 302 новозаражене особе

Према најновијим подацима, у Нишу су 302 новозаражене особе за 24 сата. У ковид-делу универзитетског Клиничког центра у Нишу тренутно је хоспитализовано 336 пацијената, десеторо је на респираторима у тешком стању. Још осам пацијената је преминуло.

Стационар “Радон” у Нишкој бањи у ковид-систему је трећи пут. Др Марина Дељанин Илић каже за РТС да је тренутно у стационару смештено 111 пацијената.

“Можемо рећи да су клиничке слике умерене до средње тешке. Има неколико пацијената са лакшом, али је углавном тешка клиничка слика. Педесет одсто пацијената је на кисеоничкој потпори”, наводи Дељанин Илић.

Што се тиче старосне структуре, како је истакла, сада су особе млађе животне доби у односу на претходни период, па је већина пацијената старости од 45 до 70 година.

Дељанин Илић каже да има пацијената који су вакцинисани, а оболели су од ковида, али је њихова клиничка слика лакша.

Напомиње да је већина особља ангажована за рад у црвеној зони, али да су свесни тога да треба обезбедити и функционисање такозване зелене зоне, али са мањим капацитетима, поштујући епидемијски ситуацију.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here