Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Од почетка епидемије у Србији је урађено 5.707.825 тестова и регистровано 961.006 случајева инфекције, а умрло 8.380 особа.

У последња 24 сата коронавирус потврђен код још 5.334, од 14.950 тестираних особа.

На респиратору је 259 пацијената. Од последица вируса преминуло још 49 оболелих.

Највише новозаражених је у Београду – 1.580 особа. Троцифрен број новооболелих је у Нишу 272, у Новом Саду 220, у Крагујевцу 169, у Краљеву 163, у Чачку 127, а у Лесковцу је потврђен 121 нови случај коронавируса.

Број новозаражених у Смедереву је 92, у Ваљеву 80, у Ужицу 78, у Зрењанину 77, у Шапцу 75, у Крушевцу 75, у Суботици 74, у Панчеву 73, а у Врању су регистрована 72 нова случаја коронавируса.

На удару су претежно невакцинисани, кажу епидемиолози. Болнице се убрзано пуне. Корона, сматрају неки, није више само здравствени, већ социјално-психолошки проблем, а главни проблем је слаба вакцинација и не примењивање постојећих мера.

Седница Кризног штаба биће одржана највероватније у уторак, најавила је премијерка Ана Брнабић. “У уторак ћемо разговарати о актуелним темама, пре свега поново и поново и поново о вакцинацији, и шта још додатно можемо да урадимо”, рекла је Брнабићева.

Навела је да много земаља скраћује период између ревакцине и треће бустер дозе са шест месеци на пет, о чему ће се разговарати и у понедељак на састанку Националног тела за имунизацију.

Тренутна епидемиолошка ситауција је катастрофална, сви морамо да се уозбиљимо, то није само здравствени проблем већ социјални и психолошки проблем, изјавио је за Танјуг епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић.

“Сви чинимо државу и без обзира на то што је држава учинила пуно да обезбеди три ковид болнице, а ту су и здравствени раднци који морају да издрже све то, цех плаћају људи који нису оболели од ковида јер не може да им се пружи све оно што би требало да им се пружи, без обзира на то да ли је реч о малигним обољењима, кардиоваскуларним, плућним, дијабетичарима”, рекао је Тиодоровић.

У Пчињском округу 101 позитиван, међу њима 12 деце

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, тестирано је 298 особа. Анализе су показале да је 101 лице заражено коронавирусом. Од овог броја, 71 је из Врања, 12 из Владичиног Хана, 11 из Сурдулице, 5 из Трговишта и 2 из Босилеграда.

У ковид болницама Здравственог центра у Врању хоспитализована су 122 пацијента, на кисеонику је 61. На болничко лечење примљено је девет пацијената, отпушттено седам, а два су траспортована за Крушевац.

У ковид амбуланти обављена су 243 прегледа, од тога 125 првих.

У ковид амбуланти за децу било је 56 прегледа, од тога првих 37. Позитивно је 12 деце, једно дете узраста до 7 година, и 11 деце узраста до 19 година.

Лађевић за РТС: Вакцинисани прелазе улицу на зелено, невакцинисани претрчавају на црвено

Руководилац Центра за анестезиологију и реаниматологију УКЦС проф. др Небојша Лађевић рекао је за РТС да су Инфективна клиника и ковид болница у Батајници изузетно оптерећене и да се може рећи да се тражи место више.

“Шанса да дођете у веома критично стање, да завршите на респиратору, уколико сте вакцинисани, јесте мала”, рекао је Лађевић.

Додао је да је то разлика као да вакцинисани прелази улицу на пешачком, на зелено светло, а невакцинисани претрчава на црвено у пуном саобраћају.

На болничком лечењу у Зрењанину 72 пацијента, на Интезивној нези све више младих

Вања Кункин, помоћник директора болнице “Др Ђорђе Јовановић”, каже за РТС да су у тој болници тренутно хоспитализована 72 пацијента, али и да су ковид амбуланте изузетно оптерећене – обави се од 120 до 150 прегледа дневно.

“Хоспитализовани су пацијенти са средње тешком и тешком клиничком сликом. Јединице интезивне неге су веома оптерећене, у њима већим делом леже невакцинисани пацијенти са тим да смо приметилида све више хоспитализованих имамо млађе пацијенте који нису вакцинисани”, истиче Кункин.

Наводи да је према прошлонедељним подацима другу дозу примило укупно 65.000 људи, што како каже, чини мање од 40 одсто укупног становништва у Средњебанатском округу.

“Од тога трећу дозу је примило око 10.500 становника”, додаје Кункин.

Милинковић: Став струке је да децу са коморбидитетима треба вакцинисати

Према подацима Института за јавно здравље Србије “др Милан Јовановић Батут” само у првој недељи септембра ковидом је заражено 2.437 деце.

Ана Милинковић, начелница Педијатријске службе у дому здравља “Савски венац” наводи за РТС да је став да децу са коморбидитетима, хроничним болестима треба вакцинисати како би се спречио развој неких тежих клиничких слика које су код њих могуће.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here