Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Од почетка епидемије у Србији су заражене 155.994 особе, од којих су 1.423 преминуле. Тестирано је укупно 1.726.389 особа. 

Према последњем пресеку, у Србији је за 24 сата од ковида 19 преминуло 57 особа, што је највећи број нових смртних случајева до сада. Потврђено је још 7.780 случајева заразе коронавирусом.

Највише позитивних има Београд – 2.033, Нови Сад – 586, Крагујевац – 396, Панчево – 235, Ниш – 231, Краљево – 199.

Број пријема у ковид болницама и даље је већи од броја отпуста, рекао је епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон и додао да је последњих дана у ковид амбулантама у Београду било око 5.500 прегледа на дневном нивоу, а између 300 и 350 смештаја у болницама.

Кон је рекао да је ситуација у болницама таква да ће бити премештања пацијената и да ће они који су пред излечењем бити премештани у привремене ковид болнице где није потребна кисеоничка терапија.

Навео је да се ефекти нових мера реално могу очекивати после 10 дана.

Да 95 одсто грађана носи маске, ништа друго нам не би требало, могли бисмо да радимо и да са маскама сачекамо вакцину, изјавио је Кон и додао да се мере сада поштују на нивоу од 60 одсто.

Сви грађани са симптомима заразе убудуће ће морати прво да се јаве у ковид амбуланте, како би им се тамо урадила дијагностика.

Да је систем пренапрегнут потврдио је и директор Клиничког центра Србије проф. др Милика Ашанин. Истакао је за РТС да се тренд повећања прегледа у ковид амбулантама у Београду повећао за 60 одсто. Указује да пацијенти стално пристижу и да је за мање од два сата попуњено десет места у интензивној нези

О повећању броја оболелих сведоче и извештаји са терена. Епидемиолошка ситуација у Моравичком округу је и даље сложена. У чачанској болници се лечи скоро 200 пацијената.

Сваког дана је велики број инфицираних, па су у ковид амбулантама велике гужве, иако је отворена и трећа ковид амбуланта.

Поново је у функцији привремена ковид болница у Атеници где се лечи 17 пацијената са нешто лакшом клиничком сликом.

Према подацима градског радног тима за праћење ширења епидемије коронавируса, има наговештаја да је у петак дошло до благог пада у броју прегледа и примљених пацијената, што би, ако се тај тренд настави значило за растерећење болничких капацитета.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here