Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Од почетка пандемије у Србији је тестирано 2.970.536 особа, позитивних је укупно 466.885, а број смртних случајева је 4.475.

Према последњим подацима, коронавирус је потврђен код 4.157 грађана Србије, од 16.743 тестиранa. Од последица заразе преминуло је још 16 особа.

У болницама се налази 4.031 пацијент, од којих је 168 на респиратору.

Највише новооболелих је у Београду 1.214, а раст броја заражених приметан је и у Новом Саду и Нишу где је регистровано 374, односно 229 нових случајева. У Крагујевцу је потврђено 165 нових случајева, у Краљеву 128, Врању 86, Панчеву 70, Крушевцу 66, Алексинцу 60.

Епидемиолог др Бранислав Тиодоровић изјавио је да се процењује да је од укупног броја новозаражених у Србији у 30 одсто случајева реч о британском соју вируса. Најважније је, истиче Тиодоровић, спровести мере које ће омогућити да се потпуно контролише епидемијска ситуација и да се онемогуће контакти између људи како би се ширење вируса прекинуло.

“Ово је тренутак да преузмемо све мере како бисмо смањили контакте потпуно и да онемогућимо даље ширење инфекције”, закључио је др Тиодоровић.

Корона букти у Параћину и Ћуприји, епидемиолози шаљу драматичне поруке

Ћуприја и, нарочито, Параћин поново постају жаришта коронавируса у Србији. У оба града убрзано се попуњавају болнице, примају се пацијенти са све тежом клиничком сликом и ситуација је веома слична оној у новембру и децембру прошле године, с тим што сада предњаче породичне заразе.

Са педесетак нових случајева дневно Параћин је у овом тренутку у врху српске ковид статистике. И до две трећине пацијената који су први пут прегледани у ковид амбуланти позитивно је на тесту. Ситуација се не смирује чак је из дана у дан све гора.

“Бројке нам нису за похвалу, тренутно се у ковид одељењу болнице у Параћину налази 57 болесника, од тога је пет на респиратору на неинванзивној вентилацији, јуче је у ковид амбуланти био 121 преглед, 10 пријема четири отпуста на жалост и два преминула пацијента”, наводи др Саша Бацић, директор Опште болнице у Параћину.

Лекари из црвене ковид зоне кажу да им сада долазе пацијенти са веома тешком клиничком сликом и да је карактеристична висока температура.

У Ћуприји је ванредно заседао општински кризни штаб . Драматична упозорења упутили су директор Болнице и Завода за јавно здравље.

“Стопа инфицираности је изузетно велика значи 1900 инфицираних на 100 хиљада становника је тренутно ситуација уопштини Ћуприја. То је апсолутно алармантно, капацитети болнички су пренапрегнути, пребукирани”, упозорава др Горан Радовановић, епидемиолог, директор Завода за јавно здравље у Ћуприји.

Ћупријски лекари кажу да се врло лако може поновити децембарски сценарио када је од ковида у Поморавском региону преминуло готово 200 грађана.

У Чачку хоспитализовано 80 пацијената

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализованo је 80 пацијенaтa.

У респираторном центру смештено је осам пацијената, два пацијента су на респиратору.

У протекла 24 часа био је пријем пет пацијената и отпуст два пацијента.

Од 227 узорака из Чачка позитивних је 44, из Горњег Милановца од 48 узорака позитивних је 16, из Лучана од 26 узорака позитивно је шест и из Ивањице од 68 узорака позитивно је 18.

У уторак су другу дозу примиле 33 особе, а 662 су вакцинисане.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције било jе 93 прегледа, од чега је 65 првих прегледа.

У Пчињском округу још 135 позитивних, у болницама 154 пацијента

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 455 узорака из Пчињског округа, 135 је позитивно на коронавирус.

Од овог броја 79 је из Врања, 9 из Сурдулице, 13 из Владичиног Хана, 16 из Бујановца, 1 из Босилеграда и по 8 из Прешева и Трговишта.

У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализована су 154 пацијента. Од тог броја 146 је позитивно на коронавирус, исти број је са бронхопнеумонијом, док је на кисеонику 70.

На болничко лечење примљено је 16 пацијената, док је отпуштено 18.

Тренутно је у ковид болницама ЗЦ Врање шест слободних постеља.

У ковид амбуланти АТД у Врању током јучерашњег дана обављено је 316 прегледа, од чега је 100 првих. Узоркована је крв код 185 пацијената и сачињен 141 РТГ плућа.

Урађено је 11 пи-си-ар тестова и 144 антигенска теста, од којих је 61 позитиван на коронавирус. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 19 пацијената.

Краљево у врху по броју оболелих од ковида, вирус напада најосетљивије

У Краљеву се погоршава епидемијска ситуација. Од краја фебруара тај град је у врху по броју инфицираних ковидом а због повећаног броја пријема у  општој болници “Студеница” у Краљеву  отворено је и ново ковид одељење.

“У последњих десет дана епидемиолошка ситуација се погоршава. Повећава се број прегледа у амбулантама, у болницама имамо већи број пријема од отпуста, а повећан је број умрлих. Од новембра имамо 170 преминулих суграђана”, рекао је епидемиолог и члан Кризног штаба Радован Чеканац.

Према његовим речима осим непоштовања мера епидемиолози су приметили и да је имунитет код оних који су већ прележали ковид ослабљен и да после неког времена више не могу да заштите организам.

“Ако смо половином децембра имали имунитет од око 75 одсто сада смо кренули из почетка. Раније неки асимптоматски тада нису оболевали а сада да. Вирус налази оне који су најосетљивији”, истакао је епидемиолог Чеканац.

Он истиче да се више региструје ковид код младих који, нажалост, уносе вирус у домаћинства и често се дешава да се заразе управо они који су најдисциплинованије а то су старији, који готово и да не напуштају кућу.

“Још није касно и апелујем на грађане да се придржавају мера”, истакао је Чеканац.

Повећава се број прегледа и хоспитализованих у Суботици

Иванка Беоковић, директорка Дома здравља у Суботици, каже за РТС да ни бројеви ни слике у амбулантама нису добре.

“Из дана у дан се повећава број. До пре десетак дана просечно 90 пацијената, сада од 125 пацијената дневно, самим тим је и више заражених дневно, између 35 и 40, и клиничке слике су теже, па више упућујемо ка болници. Ако смо упућивали просечно пет пацијената пет десетак дана, сада дневно од 15 до 20 пацијената”, напомиње Беоковићева.

Када је реч о вакцинацији, до сада је око 20.000 Суботичана примило цепиво.

Данас ће пре подне 361 грађанин примити прву дозу вакцине “Фајзер”, а после подне грађани ће примати другу дозу вакцине. У Суботици су на располагању четири вакцине.

“Ово је тренутак да преузмемо све мере како бисмо смањили контакте потпуно и да онемогућимо даље ширење инфекције”, закључио је Тиодоровић.

Србија прва у Европи по броју грађана који су примили другу дозу вакцине на милион становника

У Србији је, према најновијим подацима Владе, обављено укупно 1.501.917 вакцинација. Од тог броја, дато је 530.863 друге дозе вакцине.

Србија је шеста у свету и друга у Европи према укупном броју вакцинисаних на милион становника. У Европи је испред наше земље само Велика Британија.

Када је реч о број друге дозе вакцине на милион становника, Србија је прва у Европи и четврта у свету, иза Израела, Сејшела и Уједињених Арапских Емирата.

Уколико се посматрају подаци за регион, Србија је друга, тик иза Румуније, по броју укупно обављених вакцинација и дате друге дозе.

Према броју вакцинисаних на милион становника, Србија је прва у региону.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here