Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 1.436.395 особа, а забележен је 13.071 смртни случај, показују подаци са сајта covid19.rs.

У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 2.436 хоспитализованих пацијената. На респираторима се, према јучерашњем пресеку, налази 99 особа.

Погоршава се епидемијска ситуација у Србији. Вирус је, према последњем пресеку, потврђен код још 11.248 људи, а тестиране су 25.323 особе. Од последица заразе преминуло је још 26 особа.

Директор КЦС-а професор Милика Ашанин рекао је за РТС да је ситуација тешка и да се значајно повећао број пацијената у пријемно-тријажној амбуланти Инфективне клинике.

“Међу хоспитализованим пацијентима доминирају невакцинисани, има доста млађих људи, али морам да кажем да није мали број оних који су преболовали, па чак и оних који су вакцинисани”, истакао је Ашанин, који је напоменуо да се број хоспитализованих полако повећава, али не и број пацијената на одељењима интензивне неге.

Светска здравствена организација саопштила је да је у оквиру Ковакс програма, у многе сиромашне земље, који подржавају УН, до сада испоручено милијарду доза вакцина.

У Пчињском округу 194 новозаражена

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на ковид 19 тестиране су 452 особе са територије Пчињског округа. Анализе су показале да су 194 особе заражене коронавирусом.

Од тог броја 141 је из Врања, 21 из Владичиног Хана, 17 из Сурдулице, шест из Босилеграда и по три из Бујановца, Трговишта и Прешева.

У ковид амбуланти АТД у Врању током јучерашњег дана обављено је 296 прегледа, од чега је 220 првих. Урађена су, такође, седам пи-си-ар и 201 антигенски тест.

У ковид болници хоспитализовано је 17 пацијената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док је на кисеонику шест пацијената. На болничко лечење су примљена два пацијента, док отпуста није било.

Председник Удружења педијатара: Требало би одложити наставу уживо, омикрон се брже шири

Доктор Георгиос Константинидис, председник Удружења педијатара Србије изјавио је за РТС да је Удружење става да би у начелу требало одложити почетак наставе уживо за две недеље, односно да она буде онлајн.

“У прилог овоме говори већа учесталост заражавања. Према подацима којима располажемо, око пет пута се лакше шири омикрон, него делта сој. Није познат крајњи исход инфекције омикроном код деце и пораст броја хоспитализације међу децом у земљама где дуже влада”, наглашава доктор.

Додатни разлог, каже, за став Удружења је упоредна епидемија грипа, чија је карактеристика да се најбрже шири међу школском децом, као и да су главни преносиоци.

“Уз практично непостојање вакцинације у групи школске деце, посебно млађе од 12 година, код нас није ниједна вакцина регистрована за тај узраст, јесу аргументи због чега смо мишљења да би требало размотрити став око почетка школе и комбинованог модела наставе, односно наставе уживо”, истиче доктор.

Додаје да је проблем и тај што од почетка епидемије нема ажурираних података о броју заражене деце.

“Омикрон и код деце изазива блажу клиничку слику и вероватноћа да ће дете имати озбиљну клиничку слику је и даље мања него код одраслих. Сада се показало да је посебно угрожен узраст од 0 до 5 година, а посебно, према подацима бритинског медицинског удружења, узраст од 0 до 1 године. Чини ми се да се и код нас то показује”, каже Константинидис.

Наглашава да, према првим подацима, узраст од 15, 16 година до 18, чешће завршава на одељењима интезивне неге, него до сада.

У Војводини постоји више од 23.000 регистрованих особа заражених коронавирусом, од чега највише у Новом Саду, око 8.500. Посебан проблем је кажу стручњаци, што за разлику од делта соја, омикрон у већој мери напада децу.

Ружић: Нема разлога за одлагање почетка другог полугодишта у централној Србији

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић каже за РТС да ће се у среду знати тачан модел наставе за друго полугодиште у централној Србији, која почиње 24. јануара.

“У среду ће се после састанка Тима за школе знати тачан модел наставе. Уколико би дошло до спајања грипа и коронавируса и сличних компилакција, модел наставе би се томе прилагођавао, али сигурно неће бити одлагања”, наводи Ружић.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here