Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Епидемијска ситуација у Србији све је сложенија а очекује се одлука о увођењу нових мера. Од почетка епидемије у Србији је регистровано укупно 110.351 случај коронавируса, а преминуло је 1.140 особа (проценат смртности 1,03 одсто), показују подаци са сајта covid19.rs.

Србија сваког дана бележи пораст броја инфицираних. Према јучерашњем пресеку, у Србији је преминуло још 30 пацијената, а код  6.254 људи потврђен је коронавирус. На респиратору се налази 192 пацијента.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је на јучерашњој седници Кризног штаба направљен пресек тренутног стања и да су предложене нове мере како би се спречило даље ширење коронавируса.

Епидемиолог Предраг Кон каже за РТС да је медицински део Кризног штаба инсистирао на усвајању ригорознијих мера и предлог доставио председници Владе.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба Дарија Кисић каже за РТС да се стално поставља питање које мере ће држава донети, али да нема успеха ако свако не преузме своју улогу.

Додаје да су у установама социјалне заштите од почетка епидемије ригорозне контроле, али да се дешава да дође до уношења вируса.

Имунолог Срђа Јанковић рекао је за РТС да је медицински део Кризног штаба предложио Влади да сви објекти – осим прехрамбених радњи, апотека и пумпи – раде до 17 часова.

“Имамо уверавања да ће мере у потпуности бити донете како су предложене”, рекао је члан Кризног штаба додајући да је потребно да ступе на снагу што пре јер су “у питању сати а не дани”.

Епидемиолошка ситуација на терену је више него алармантна и заиста је необјашњиво да Влада Србије не уважава мишљење струке на коју се често позива. Ево и какви су подаци:

Нови црни рекорд у Новом Саду – регистровано 575 нових случајева

Током претходног дана у Војводини је регистровано 1.629 нових случајева, што је за 371 више у односу на јуче. Највећи пораст и нови црни рекорд забележен је у Новом Саду где је регистровано 575 нових случајева.

Институт за јавно здравље Војводине у саопштењу упозорава да је “здравствени систем у изузетно тешкој ситуацији” и додају да се у свим општинама бележе високи нивои регистрованих случајева, а епидемијску ситуацију у покрајини оцењују као ванредну, са даљом тенденцијом погоршања.

“У овом тренутку на територији 40 општина ситуација се оцењује као ванредна и то у Новом Саду, Зрењанину, Сремској Митровици, Панчеву, Кикинди, Суботици, Сомбору, Бачкој Паланки, Вршцу, Белој Цркви, Беочину, Опову, Жабљу, Алибунару, Сремским Карловцима, Пландишту, Темерину, Ковачици, Кули, Инћији, Руми, Врбасу, Бечеју, Иригу, Ковину, Шиду, Тителу, Житишту, Србобрану, Новом Бечеју, Новој Црњи, Новом Кнежевцу, Малом Иђошу, Оxацима, Сенти, Старој Пазови, Сечњу, Пећинцима, Бачу и Бачком Петровцу”,наводе у саопштењу.

У осталих пет општина у Војводини ситуацију оцењују као изразито неповољну, на граници преласка у ванредну.

У ужичкој болници пораст броја хоспитализованих, 13 на интезивној нези

У ужичкој Општој болници хоспитализовано је 25 пацијената позитивних или сумњивих на ковид-19, 13 је на интензивној нези, од којих је осморо на респиратору, саопштио је Здравствени центар Ужице.

У току јучерашњег дана у ужичкој болници било је хоспитализовано шесторо мање пацијената позитивних или сумњивих на корону.

Како се додаје у саопштењу, у привременој ковид болници у Крчагову је 143 пацијената, колико их је било и јуче.

У ковид болницама у Врању хоспитализована 82 пацијента

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављено је 230 прегледа, а укупан број првих прегледа је 101. Узоркована је крв код 128 пацијената и сачињено 115 РТГ плућа.

Такође, урађена су 2 пи-си-ар теста, као и 15 брзих и 116 антигенских тестова, а дијагностикована бронхопнеумонија код 17 пацијената.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализована су 82 пацијента, од којих су 63 позитивна на коронавирус. Са бронхопнеумонијом је 75 пацијената, на кисеонику 35.

Примљено је 17 пацијената, отпуштено 8. Тренутан број слободних постеља је 68, подаци су градског штаба за ванредне ситуације.

Клиника за грудну хирургију попунила капацитете

Клиника за грудну хирургију Клиничког центра Србије од петка ујутро је у ковид систему.

У првих девет сати клиника је примила 45 пацијента, а до 1 час после поноћи попунила све капацитете – 50 пацијената, рекла је за РТС Маја Ерцеговац директорка клинике.

“То су пацијенти који у овом моменту не захтевају интензвну негу али су средње тешког стања, зависни од кисеоника. Најмлађи пацијент је 1981. годиште, а најстарији 1933. годиште. Сви су стабилно и нико није развио потребу за механичком вентилацијом”,  каже Ерцеговац.

На лечењу 50 ковид пацијената у Новом Пазару

У Новом Пазару је на лечењу 50 пацијената на два ковид одљењења, и седам пацијената у новопазарској бањи.

Нови Пазар је из претходног таласа епидемије када је био жариште стекао искуство у борби против короне, али се не поштују довољно заштитне мере па су инспекције интервенисале да би обуставиле разне забаве у ресторанима.

Маске углавном носе старији суграђани, епидемиолоизи упозоравају да би се могао поновити сценарио из јуна и јула.

Алан Курпејовић, заменик директора Опште болнице у Новом Пазару каже да су се знања таложила па су многе процедре и лекови одбачени као неефикасни и уведени су нови начини лечења.

“Сада имамо протикол у лечењу који се сваких пар недеља надомести новим, он је доступан свима, сви се тога држимо за пацијенте који могу да се извуку након тешке клиничке слике”, каже доктор.

Према његовим речима, значајно се то разликује од самог почетка, сада је ситуација другачија.

Говорећи о актуелној ситуацији, истакао је да је ситуација у Новом Пазару повољнија него у остатку државе.

“Могу да кажем да је у Новом Пазару ситуација стабилна и забрињавајућа јер вирус циркулише у граду, суседна општина има већи број оболелих, тако да се све прати са повећаном пажњом”, каже доктор.

У последња 24 сата у Вршцу 20 новозаражених

У Вршцу је 20 новозаражених у последња 24 сата, а има 255 активних случајева.

Гужве су испред ковид амбуланти где се обави деневно око 100 прегледа.

Докторка Бранкица Милићевић је рекла да је у Вршцу велика гужва већ данима, од краја октобра и свакодневно је све већи број пацијената.

“Синоћ смо имали 100 прегледа, од чега је било 20 позитивних пацијената”, каже Милићевићева.

“Од 100 прегледа, нису сви били први, било је и контрролних прегледа, има пацијената који имају упалу плућа, има ту шаролике патологије али сваки пацијент који има иоле повишену температуру долази у амбуланту”, рекла је она.

Према њеним речима, нема позитивних лекара у општој медицини, а заражених медицинских сестара има.

Говорћи о старосној структури пацијената, каже да највише има радноспособног становништва, то је додатни проблем јер морају да добију извештај из амбуланте због боловња.

Расте број позитивних у Ваљеву, Љигу, Мионици, Лајквоцу, Убу

Према последњем извештају, заражене су још 162 особе у ваљевском крају, од чега 89 у Ваљеву,  а расте број оболелих у суседним местима.

Докторка Марија Гавриловић каже да расте број позитивних у Љигу, Мионици, Лајквоцу и Убу тако да целокупна ситуација није повољна. Дневно се обави 550 прегледа у Дому здравља.

“Све здравствене установе у Ваљеву и Колубарском округу раде на максимуму, капацитет болнице је на максимуму, има преко 100 позитивних здравствениих радника”, рекла је она.

С обзиром на могућност боље контроле спровођења мера, докторка истиче да код грађана мора да постоји и лична одговорност јер се ради о заразној болести, а не само страх од казне. казни.

“Сада, када је у питању заразна болест морамо да водимо рачуна да не угржавамо само своје здравље него и људе у околини, који су на послу, у породици”, истакла је Гавриловићева.

У шабачкој болници 103 пацијента

У Шапцу је, према последњим подацима, још 66 грађана заражено коронавирусом. Активно је оболелих 568 Шапчана.

Сваког дана се у ковид амбуланту на преглед јави око 200 пацијената, који углавном имају симптоме – кашаљ, темпаратуру, малаксалост, губитак чула укуса и мириса.

У Шапцу се раде и брзи антигенски тестови, па надлежни указују да је због тога повећан број заражених. Надзор и третман је исти као код пи-си-ар позитивних.

У болници је тренутно 103 пацијента, од којих је осморо на респиратору, а четворо интубирано.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here