Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Од почетка пандемије, у Србији је од ковида 19 оболело 398.905 особа, а преминуло је 4.056. До данас су у Србији вакцинисана 495.964 грађанина.

Према последњем пресеку, у Србији је од последица ковида 19 преминуло још 18 особа, а забележена су 1.903 нова случаја заразе коронавирусом. Тестирана 12.191 особа. На респиратору је 139 пацијената.

Вакцинација се наставља на више од 400 пунктова, а од данас ће на Београдском сајму, грађани моћи да се вакцинишу и Фајзер-Бионтековом вакцином.

Према најновијим подацима Владе, у Србији су до сада вакцинисана 495.964 грађанина.

Имунолог Срђа Јанковић каже да смо још далеко од колективног имунитета.

Иако нема места опуштању, ипак су створени услови да поједине здравствене установе изађу из ковид режима.

КБЦ Бежанијска коса излази из ковид система. У току су дезинфекција и припреме за редован рад.

Клиничко-болнички центар Звездара у трећем најјачем таласу збринуо је више од 3.000 пацијената. Више немају ковид позитивне, а у току је дезинфекција.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је да је Србија “врло близу да победи корону”, чему ће, како каже, допринети производња вакцине коју ће Србија почети уз помоћ руских стручњака чији се долазак очекује 11. фебруара.

Пет примљених и пет отпуштених пацијената у Чачку

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализован је 81 пацијент. У респираторном центру смештено је шест пацијената, један пацијент је на респиратору.

У протекла 24 часа био је пријем пет пацијената и отпуст пет пацијената.

Нажалост, био је преминуо је један пацијент из Чачка.

1 егзитус, Б.Р. (1937) из Чачка (позитиван).

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције било је 78 прегледа, од чега је 38 првих.

У Јабланичком округу 16 новозаражених

Према најновијим подацима Завода за јавно здравље Лесковац, на територији Јабланичког округа још 16 особа заражено је коронавирусом.

У Заводу наводе да су у последња 24 сата стигла 223 резултата, од чега за град Лесковац 73.

Прецизира се да је 16 резултата са позитивним налазом – седам особа са територије Лесковца, четири из општине Власотинце, три из општине Лебане и по једна из општина Бојник и Медвеђа.

Тренутно се из лабораторија чека 51 резултат са Јабланичког округа за лица која су узоркована у Заводу за јавно здравље Лесковац, Општој болници Лесковац и домовима здравља Јабланичког округа у претходним данима.

Још 128 новозаражених у Златиборском округу, за дан више од 1.000 прегледа

Према подацима ужичког Завода за јавно здравље, од претходног извештаја до данас, ковид-19 потврђен је код 128 особа са територије Златиборског округа.

Највише заражених има у Ужицу 43, затим у Новој Вароши 16, Пожеги 14, Ариљу 13, Прибоју 11, Чајетини 10, Пријепољу 8, Бајиној Башти 7, Сјеници 4 и у Косјерићу 2.

Од почетка епидемије до данас, укупно је потврђено 16.545 случајева инфекције коронавирусом на територији Златиборског округа.

У Општој болници у Ужицу, хоспитализовано је 98 ковид пацијената, од којих је 13 прикључено на респираторе.

У ковид болници у Крчагову налази се 118 пацијената са средње тешком и лакшом клиничком сликом.

Број хоспитализованих у прибојској болници је 77, а од тог броја седам је прикључено на механичку вентилацију.

У болници у Пожеги смештено је 40 пацијената, а у Пријепољу 13.

У протекла 24 сата на територији Златиборског округа обављено је 1.016 прегледа, евидентирано је 39 отпуста и исто толико пријема у здравственим установама.

Грађани из Северне Македоније са двојним држављанством вакцинишу се у Врању

До сада се око 70 грађана из Северне Македоније, који имају и држављанство Србије, вакцинисало на пункту у Врању.

“Пошто у Скопљу нисам могао да примим вакцину, није дошла вакцина у Македонију, а пошто сам двојни држављанин и Македоније и Србије, поднео сам захтев Е-управи за примање вакцине. Они су ми изашли у сусрет послали су ми датум примања вакцине”, каже Зоран Симоновски из Скопља.

Јадранка Ајановић, директорка ДЗ у Врању, истиче да је за стране држављане потребно да буду уредно пријављени преко Е-управе, као и по протоколу за све грађане из Републике Србије.

“У колико се ради о страним држављанима, мора да има код себе потребну документацију, личну карту, односно пасош”, рекла је Ајановићева за РТС.

У Белекспоцентру по смени између 3.000 и 3.500 грађана

Пункт за имунизацију у Белекспоцентру на Новом Београду најкасније ће бити отворен до уторка, када ће почети упоредо да се спроводе вакцинација и ревакцинација, изјавио је председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић.

Додао је да ће ту, по једној смени, моћи да се вакцинише између 3.000 и 3.500 грађана.

Навео је да тај пункт, између осталог, има 20 кабина где ће се вршити лекарски прегледи и 22 кабине где ће се давати вакцина.

Апеловао је грађанима да и после примљене прве дозе вакцине поштују мере, носе заштитне маске и држе физичку дистанцу јер се, додао је, имунитет добија десетак дана после ревакцинације.

КБЦ Бежанијска коса излази из ковид система

Директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић изјавио је да КБЦ Бежанијска коса излази из ковид система и да ће почети са радом након дезинфекције, за пет до осам дана.

Златиборски округ: Пораст броја пацијената у тешком стању

У болницама Здравственог центра Ужице хоспитализовано је 346 пацијената, од којих је 326 пацијената позитивно на ковид-19.

На респиратору је 20 пацијената, 13 у ужичкој болници и седморо у болници у Прибоју.

У току јучерашњег дана у болницама Златиборског округа потврђено је 350 хоспитализованих, од којих 328 са ковид инфекцијом. На респиратору је било петоро мање мање пацијената.

Током последња 24 сата у тим болницама прегледано је 1.016 пацијената, а остварено 39 пријема и исто толико отпуста, наводи се у саопштењу Здравственог центра Ужице.

У ужичкој Општој болници хоспитализовано је 98 пацијената, од којих је 95 позитивно на ковид-19, док је у привременој ковид болници у Крчагову 118 пацијената.

У Општој болници у Прибоју је 77 пацијената, у пријепољској болници 13, а у издвојеном одељењу у Пожеги 40 пацијената – 36 су ковид позитивни.

У болницама у Врању 104 пацијента

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављена су 182 прегледа, од којих је број првих прегледа 95. Узоркована је крв код 140 пацијената и сачињено 77 РТГ плућа. Урађен је jedan пи-си-ар и 103 антигенска теста, од којих је 50 позитивно на коронавирус. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 16 пацијената.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализована су 104 пацијента. Од тог броја 94 су позитивна на коронавирус. Са бронхопнеумонијом је 95 пацијената, док су на кисеонику 57. На болничко лечење примљено је 9 пацијената, отпуштено 11. Тренутно је у ковид болницама у Врању слободно 56 постеља, подаци су градског штаба за ванредне ситуације.

Ашанин: Од почетка епидемије у КЦС лечено око 7.000 пацијената

Директор КЦ Србије Милика Ашанин је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је од почетка епидемије око 7.000 оболелих од ковида хоспитализовано у оквиру система Клиничког центра Србије, а прегледано је више од 60.000 пацијената.

Србија и даље друга у Европи по стопи вакцинације

Према најновијим подацима Владе, у Србији су до сада вакцинисана 495.964 грађанина. По стопи вакцинације на милион становника, наша земља је и даље друга у Европи, иза Велике Британије. Иза Србије су Малта, Данска, Исланд.

Уколико се посматрају подаци за регион, Србија је прва по броју вакцинисаних на милион становника. У укупном броју вакцинисаних Румунија је прва у региону, а Србија друга.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here