Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Иако је епидемиолошка ситуација у Србији све боља, стручњаци апелују на грађане који се нису вакцинисали да то учине што пре.

У Србији од ковида 19. за последња 24 сата преминуло је још 10 особа, новозаражено још 274 људи, а на респираторима је 55 пацијената.

Укупан број датих доза вакцина против коронавируса у Србији је 4.527.079. Обе дозе вакцине примило је укупно 2.019.777 грађана.

Укупан број грађана који су примили прву дозу и оних који су примили обе дозе је 2.507.302.

Вакцинација утиче на то да је све мањи број оболелих од коронавируса. Највише је новозаражених у Београду – 50.

Колико је живота ковид 19 заиста и однео, директно или индиректно, утврђује и Посебна комисија за анализу смртних исхода узрокованих болешћу ковид 19. Чини је 10 чланова. Међу њима је и државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.

Ђерлек је за РТС рекао да ће се обухватити и они који се нису лечили у болници, а таквих, напомиње, није мали број.

Мирсад Ђерлек је изјавио да су председник, премијерка и министар здравља од самог почетка заузели озбиљну стратегију у борби против ковида.

“Бројне похвала које смо добијали из бројних земаља Европе и света сведоче како смо радили и ја сам заиста поносан. Једно од обећања које је било је да када се стекну услови је да ће се извршити и анализа броја људи који су изгубили живот од ковида 19. Комисија је јуче формирана, желимо да радимо транспарентно. Немамо шта да кријемо и желимо да видимо шта се догодило у току епидемије. Радићемо транспарентно и у циљу ове земље и будућих генерација је да дођемо до правог броја”, истакао је Ђерлек.

Мање прегледа у Ужицу, хоспитализовано 87 особа

Смањује се број прегледа у ковид амбулантама ужичког Здравственог центра. Током јучерашњег дана прегледана су 293 пацијента, 12 је примљено на лечење, колико је и отпуштено, док је на терапији у дневној болници 30 особа.

Укупно хоспитализованих је 87, међу којима је троје на респиратору у ужичкој болници.

Ковид 19, током претходног дана, потврђен је код 23 особе: из Ужица – 10, Сјенице – 4, Прибоја, Пријепоља, Пожеге и Нове Вароши код две и у Бајиној Башти код једна особе.

У Београду  дато 1.297.367 доза вакцина.

У Београду је закључно са јучерашњим даном вакцинисано 50,2 одсто укупног пунолетног становништва односно 698.594 људи, а ревакцинисано 43 одсто укупног пунолетног становништва, односно 598.773 грађана.

У девет од 17 београдских општина вакцинисано више од половине становника.

У Старом Граду је скоро 70 одсто, Савском Венцу са око 68 одсто, Врачару где је вакцинисано око 65 одсто, затим Раковици, Новом Београду, Вождовцу, Чукарици, Земуну и Палилули. Од преосталих осам општина најслабији проценат вакцинације је у Обреновцу и Лазаревцу, али чак и у тим општинама није испод 35 одсто укупног пунолетног становништва.

Охрабрују подаци у Пиротском округу, добро интересовање за вакцинацију

Интересовање за вакцинацију у Пиротском округу је веома добро, а највећи одзив је и даље у граду Пироту – где је вакцинисано око 45 одсто пунолетних грађана.

Пре више од месец дана почела је вакцинација у селима, а ових дана ће и тај посао бити завршен. Имунизацијом су обухваћени мештани скоро свих села, а екипе Дома здравља дошле су и до најудаљенијих пиротских села.

Ове недеље почела је и вакцинација у ромском насељу у Пироту.

Без заказивања доступне су “Фајзер” и “Синофарм” вакцина, док за остале грађани морају да се пријаве преко портала е-Управе.

Када је реч о епидемијској ситуацији у Пиротском округу, она је у све четири општине тог округа несигурна, али последњеи подаци охрабрују – јуче је регистровано само шесторо позитивних на коронавирус, а прекјуче само двоје.

Смањује се и број најтежих случајева, па је на ковид одељењу пиротске болнице тренутно 12 пацијената, што је најмање још од новембра прошле године,

У свим ковид амбулантама у пиротском округу бележи се смањење броја прегледа, како првих тако и контролних.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here