Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Од почетка пандемије у Србији је регистровано 1.867.836 случајева коронавируса, а тестирана су 8.584.592 узорка. Од последица заразе преминуло је 14.666 особа. Проценат смртности је 0,79 одсто, објављено је на сајту covid19.rs.

Према последњем пресеку, коронавирус је потврђен код још 6.423 особе, од 20.918 тестираних узорака.

Епидемијска слика нешто је боља, судећи само по ковид бројкама.  Међутим, експерти и света. а и наши озбиљни стручњаци упозоравају да то није права слика јер су људи мање одлазили код лекара током празника, те да ће се реална ситуација видети тек за неколико дана.

Забрињава велики број пацијената у црвеним зонама, на респираторима, као и број преминулих. Према последњем пресеку, од последица заразе преминуло је 55 пацијената. На болничком лечењу налазе се 4.154 пацијента, од којих је 146 на респиратору.

У циркулацији су омикрон, његова подваријанта стелт, као и делта сој. Најугроженији су најстарији грађани, али све више и деца.

Лекари понављају да је уз поштовање противепидемијских мера и даље најважнија вакцинација.

Имунолог професор Душан Попадић навео је да  свако треба да се имунизује и да не чека да се зарази.

Објаснио је да је број инфективних честица вируса, на који наилазимо у окружењу, превелики и да пробија имунитет, како након прележане инфекције, тако и поствакцинални и да зато долази до ситуација да неко оболи од ковида и два пута.

У свим школама у Србији од понедељка непосредна настава

Од понедељка, 21. фебруара у свим основним и средњим школама у Србији примењиваће се први модел наставе, односно ученици ће наставу похађати непосредно, одлучио је Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа.

Према подацима из надзора преузетим из електронског система “Сервис јавног здравља” које је Министарству просвете, науке и технолошког развоја доставио Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” у периоду од 09. до 17. фебруара 2022. године број оболеле деце школског узраста од 6 до 18 година је био 3.200 (0,42%) оболелих.

Учешће деце школског узраста у укупном броју потврђених случајева ковид-19 у истом периоду износио је 4,3 одсто.

У Пчињском округу заражено 108 особа

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на ковид 19 тестирано је 375 особа са територије Пчињског округа. Анализе су показале да је 108 лица заражено коронавирусом.

Од тог броја 53 је из Врања, 16 из Владичиног Хана, по 12 из Прешева и Сурдулице, 9 из Бујановца, 4 Босилеграда и 2 из Трговишта.

У ковид болницама у Врању хоспитализована су 83 пацијента, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док је 56 на кисеонику. Током протеклог дана на болничко лечење примљено је 9 пацијената, а отпуштено 11.

У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављен је 251 преглед, од тога је 90 првих.

Због смањеног броја заражених, амбуланта Здравственог центра Врање у Доњем Врању излази из ковид система и у њој се неће више радити дознаке за боловање пацијентима који су били заражени корона вирусом (ову услугу пацијенти ће добијати у АТД Ковид амбуланти где се рад наставља са 5+5 екипа, лекар, медицинска сестра, техничар по сменама).

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here