Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

У Србији је од почетка пандемије тестирано на ковид 19 више од два милиона људи док је вирус потврђен код 255.758 тестираних. Тренутно се у болницама на лечењу налази 8.667 док се на респираторима налази 319 пацијената.

Према најновијем пресеку, од коронавируса у Србији је преминуло још 55 особа, а заражено је још 6.534. У последња 24 сата тестирано је 19.826 особа.

Највише заражених региструје се у великим градовима: Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Краљеву. Дневно се преко 100 новозаражених региструје и у Панчеву, Суботици, Чачку, Шапцу, Зрењанину, Ваљеву и Врању.

Управник војне болнице Карабурма пуковник др Иво Удовичић рекао је да је у последњих десетак дана огроман број новооболелих и да се према томе здравствени систем поставља. Пацијенти се нешто раније отпуштају у привремене објекте или кући.

Када је реч о клиничкој слици, Удовичић је рекао да је она иста као у ранијим таласима, само што сада има много више пацијената у тешком стању. Истиче да је ово тешка болест и да овакав вирус никад није постојао.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић је рекао да се анализирају бројке новозаражених, и да мере у последње две три недеље дају одређени резултат, а то је да нема много већег броја новозаражених. Додао је да смо се усталили у бројкама које су изузетно велике и да се налазимо у самом врху епидемије.

Он је рекао да славља која су пред нама и очекивани повратак једног дела грађана из иностранства за празнике не смеју да угрозе постигнуте резултате. Гојковић је рекао да ће се током викенда одржати консултације и да је за понедељак заказана седница Кризног штаба где ће донети одлука о условима за улазак у Србију.

Епидемијска ситуација широм Србије је тешка и о томе сведоче извештаји са терена:

У Пчињском округу 143 новоинфицираних

Према најновијим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 406 узорака из Пчињског округа, 143 су позитивна на коронавирус.

Од овог броја 95 су из Врања, десет из Сурдулице, 12 из Бујановца, три из Трговишта, 11 из Прешева и 12 из Владичиног Хана.

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављено је 315 прегледа, а укупан број првих прегледа је 156. Узоркована је крв код 131 пацијента и сачињено 195 РТГ плућа.

Такође, урађено је осам пи-си-ар, два брза и 181 антигенски тест, од којих је 85 позитивних и 96 негативних. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 27 пацијената.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализован је 141 пацијент. Од тог броја 135 је позитивно на коронавирус.

Са бронхопнеумонијом је 135 пацијената, на кисеонику 44. На болничко лечење примљено је 15 пацијената, а 21 отпуштен на кућно лечење. Тренутан број слободних постеља је 19, наводи се на званичном сајту града Врања.

Лесковац – од јуче 28 пријема у болницу, један пацијент преминуо

Ковид болница у Лесковцу бележи рекордан број пацијената, капацитети су на измаку, попуњењеност је 90 посто. Др Небојша Димитријевић, директор Опште болнице Лесковац каже за РТС да је јуче договорено да још једно одељење, служба урологије буде претворена у ковид болницу.

Пре само месец дана у ковид болници у Лесковцу 23 пацијента, јутрос 202. У Јабланичком округу за десет дана децембра укупно преко 1.700 пацијената, само у Лесковцу 1.000. Капацитети су пренапрегнути.

“Морамо да имамо места за све пацијенте, кисеоничка места. Биће око 40 кревета. Мислимо да ће за наредних седам дана бити довољно. Од јуче до данас било је 28 пријема, 16 отпуста и ноћас један смртни случај. Ако се овако настави мораћемо да проширимо капацитете”, нагласио је Димитријевић.

Према његовим речима, нонковид болница и даље ради.

“Ради се смањеним капацитетом, хитне случајеве, и служба ургентне медицине, оперативни програм за хитне случајеве и породилиште и даље ради несметано”, наводи Димитријевић.

Наводи да ће болница у Крушевцу значити и за Лесковац.

“Она спада у Клинички центар Ниш. Мислим да ћемо тамо имати места за најтеже пацијенте, тако да ћемо те пацијенте тамо морати да пребацимо”, казао је Димитријевић.

Наводи да долазе и људи из свих општина.

“Имамо два из Врања и два пацијента из Београда који су се овде затекли. Имамо из Медвеђе, Бојника, једног из Црне Траве”, рекао је Димитријевић.

Попуњени капацитети ковид одељења у Пожаревцу, на лечењу 215 пацијената

У Пожаревцу је са јучерашњим даном забележено још 44 случајева заразе коронавирусом.

У пожаревачкој ковид болници на лечењу је 215 пацијената. То значи да су капацитети тог ковид одељења потпуно попуњени.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here