Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Од почетка пандемије у Србији је регистровано 494.106 случајева коронавируса, а преминуло је 4.599 особа. До сада је тестирано 3.072.096 људи.

У Србији је према последњем пресеку потврђено 4.576 случајева коронавируса, на основу 16.816 тестираних узорака, а преминуло је 20 особа.

На болничком лечењу налази се 4.279 особа. Порастао је и број пацијената на респиратору, где се сада налази 189 људи.

У Београду је регистрован 1.331 нови случај заразе, што је више него претходног дана.

Пораст броја новооболелих је регистрован и у Новом Саду и Нишу, где је на вирус позитивно 359, односно 304 пацијента.

Доктор Миланко Шеклер рекао је за РТС да је трансмисија коронавируса огромна и да морамо да бирамо – паре или живот. Шеклер каже да ако не пукне здравствени систем, пући ће здравствени радници и зато мора “све да се заустави”.

У борби са вирусом најважније убрзати вакцинацију, изјавила је вирусолог Нада Куљић Капулица и додала да није за драстичне мере и закључавање, већ да се примењују постојеће, да су важне хигијена, дисциплина и дистанца.

Пораст броја заражених ученика ковидом није алармантан и нема разлога за било какву бојазан, поручио је министар просвете Бранко Ружић, који је рекао и да би следећа седница Кризног штаба требало да се одржи за два до три дана.

Заражено још 95 особа у Моравичком округу, преминуло двоје

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализованo је 106 пацијената. У респираторном центру смештено је 12 пацијената, три пацијента су на респиратору.

У протекла 24 часа био је пријем 13 пацијената и отпуст два пацијента.

Преминуле су две особе.

На одељењу гинекологије, хоспитализовано је пет пацијенткиња, са позитивним пи-си-ар тестом, од којих су две труднице и три порођене жене.

Од 295 узорака из Чачка позитивних је 49, из Горњег Милановца од 43 узорка позитивних је 21, из Лучана од 24 узорка позитивно је шест и из Ивањице од 70 узорака позитивно је 19.

Укупно 95 позитивних од 432 узорка.

У уторак, 09.03. другу дозу је примило седам, а вакцинисано је 1.037 особа.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције било jе 110 прегледа, од чега је 54 прва прегледа.

Двоје преминуло у Новом Пазару, на лечењу 131 пацијент

Према подацима који су на данашњи дан Штабу за ванредне ситуације доставили Регионални ковид центар Нови Пазар, Дом здравља и ЗЗЈНП, протеклог дана на болничко лечење упућено је још 15 ковид пацијената, а отпуштен је 21.

Од последица коронавируса преминула су два пацијента. На респираторима се налази осам пацијената, а на кисеоничкој потпори један оболели.

На болничком лечењу налази се укупно 131 ковид пацијент.

Расте број прегледа у ковид амбуланатама, па је током дана прегледано 189 пацијената од којих су 102 први прегледи.

Укупан број прегледа у ковид амбуланти Дома здравља Нови Пазар је 189 од којих су 102 први.

У Пчињском округу још 183 новозаражена

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 484 узорка из Пчињског округа, 183 су позитивна на коронавирус.

Од овог броја 123 су из Врања, 18 из Сурдулице, 10 из Владичиног Хана, 11 из Бујановца, 16 из Прешева, три из Трговишта и две особе су из Босилеграда.

У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављена су 354 прегледа, од чега је 137 број првих прегледа. Узоркована је крв код 200 пацијената и сачињена 150 РТГ плућа. Урађено је пет пи-си-ар и 179 антигенских тестова, од којих је 114 позитивно на коронавирус. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 30 пацијената.

У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализовано је 136 пацијената. Од тог броја 125 је позитивно на коронавирус, исти број је са бронхопнеумонијом, док су на кисеонику 72.

На болничко лечење примљено је 14 пацијената, док је отпуштено 18. Тренутно су у ковид болницама ЗЦ “Врање” 24 слободне постеље.

У Институту за мајку и дете у Београду све више деце која се лече од короневируса

Са Института за мајку и дете кажу да нови сојеви коронавируса повећавају број деце која оболевају и да се у тој установи лече деца која имају тешку клиничку слику болести, као код одраслих. Наглашавају да ниједно дете није било на респиратору, а да се углавном сва деца отпуштају потпуно излечена.

“Имају повишену телесну температуру, жале се на главобољу, цурење носа, запушен нос, болови у зглобовима и мишићима. Симптоми који се умногоме преклапају и са грипом и са короном, али је највероватније повећан број деце која се заражавају управо овим новим сојем”, навео је кардиолог са Института за мајку и дете проф. др Владислав Вукомановић током гостовања у Јутарњем дневнику РТС-а.

У Београду вакцинација деце и младих који имају сметње у развоју

Данас ће у установама широм Београда бити вакцинисано више од 70 деце и младих који имају сметње у развоју.

Градска секретарка за социјална питања Наташа Станисављевић каже за РТС да је до сада вакцинисано 108 особа из Центра за смештај особа ометених у развоју и више од 180 запослених.

“Ићи ћемо где је то потребно и на лицу места у дневним боравцима ће се вршити вакцинација. Слушамо потребе родитеља и све планове и активности се спроводе у сарадњи с њима. Најважније да наши корисници буду задовољни”, наводи Станисављевићева.

Председница удружења “Аутизам Србије” Весна Петровић је иницирала акцију – обратила се надлежнима да се на овај начин спроведе вакцинација.

“Родитељима било битно да са њима буду стручњаци који раде са децом током дана и да дају подршку да би била успешна вакцинација, да не буде траума, пошто они не воле лекаре”, истиче Весна Петровић.

Додаје да је ово врло важно за децу и младе који имају сметње у развоју пошто су дуго били у изолацији.

Ђерлек: Ситуација у Новом Пазару је алармантна

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек наводи за РТС да је епидемијска ситуација у Новом Пазару алармантна и да треба учинити све да би се “избегао прошлогодишњи сценарио”.

“Молимо бога да се оно што смо доживели прошле године у јуну и јулу више никада не понови, зато смо врло опрезни. Ја сам по налогу министра Лончара отишао на терен да сагледам ситуацију и могу да кажем да је ситуација у Новом Пазару алармантна зато што нам је Копаоник близу, тамом борави много људи из ЕУ, а Европска унија гори од короне. И сада људи из Новог Пазара који иду на Копаоник и скијају преносе тај вирус даље”, објашњава Ђерлек.

Наводи да је у Новом Пазару вакцинисано само око пет одсто људи и да је из тог разлога јуче направљена нова стратегија како разговарати са људима и вакцинисати их.

Наглашава да је направљен план за вакцинацију становника удаљених и изолованих села широм Србије и да ће у тим срединама имунизација бити обављена тако што ће здравствене екипе уз помоћ локалних самоуправа теренским возилима доћи до сваке куће.

Изузетно мале стопе вакцинисаних у Лајковцу и Убу

У ваљевском крају je слаб одзив грађана на вакцинацију, посебно оних старијих од 75 година. Изузетно мале стопе вакцинисаних су у Лајковцу и Убу, испод 15, а у Ваљеву око 18 одсто.

Неки Лајковчани још размишљају да ли ће примити вакцину, а неки су вакцинисани ван града. Вакцина има сасвим довољно за све заинтересоване. Наредних дана се очекује бољи одзив грађана.

Директорка Дома здравља у Лајковцу, Љиљана Молеровић, каже за РТС да тренутно имају регистрованих 1.617 вакцинисаних, а од тога 632 која су примила и другу дозу.

“Углавном је то старија популација, преко 65 година, и мали постотак преко 50 година. Имамо доста радно способног становништва које ради у басену Колубара, где су организоване вакцинације, а имамо и доста грађана који раде на Убу, Ваљеву и тамо су пријављени за вакцинацију”, истиче докторка Молеровић.

Каже да има довољно вакцина различитих произвођача.

“Грађани долазе у одређено време, имамо један пункт у Дому здравља и две екипе. Вакцинација се обавља без проблема. Нико се до сада није жалио на неке реакције на вакцину”, наводи докторка Молеровић.

Сматра да су грађани добро информисани о вакцинацији путем локалних медија.

“Јављамо стално и позивамо на вакцинацију. Наше екипе контактирају са грађанима јер имамо грађане који су се пријавили, али тренутно због неког акутног стања не могу да дођу. Наше екипе су стално у контакту с њима”, каже докторка Молеровић.

Слаб одзив на вакцинацију у Мерошини

Општина Мерошина налази се на дну лествице по броју вакцинисаних, пре свега грађана старијих од 75 година

Др Небојша Цветковић, директор Дома здравља Мерошина, каже за РТС да разлог томе што они немају могућност да се пријаве за вакцину преко е-Управе.

Према његовим речима, у суботу почела акција волонтера који иду од куће до куће и питају да ли желе да се вакцинишу. Ако желе, волонтери ће их пријавити телефоном или путем компјутера. Све је на добровољној бази.

Цветковић ефекат те акције очекује сутра-прекосутра, зависи када е-Управа пошаље број пријављених.

До сада је вакцинисан 881 грађанин општине Мерошина, а око 460 је примило другу дозу.

Указује да, у овом периоду када свуда букти, у дому здравља буде између 40 и 50 прегледа дневно под сумњом на ковид, а око 20 одсто прегледаних буду позитивни.

Србија прва у Европи по броју грађана који су примили другу дозу вакцине на милион становника

Према најновијим подацима, у Србији су обављене 1.750.533 вакцинације, а другу дозу је примило 625.707 грађана.

Србија је друга у Европи, после Велике Британије, по укупном броју вакцинисаних на милион становника, и осма у свету.

По укупном броју вакцинисаних, наша земља је друга у региону после Румуније, али је убедљиво прва по стопи вакцинације.

Када је реч броју дате друге дозе на милион становника, Србија је прва у Европи и шеста у свету.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here