Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Од почетка пандемије у Србији је регистровано 1.697.012 случајева коронавируса, међу 8.171.561 тестираних узорака. До сада је преминуло 13.687 особа.

У Србији је, према последњим подацима, тестирано готово 40.000 људи, а оболео је сваки други, њих 19.214. Преминуло је 58 особа. Више је оболелих на болничком лечењу, од којих је 148 животно угрожено.

Више од 19.000 новозаражених у једном дану у Србији је забележено 25. јануара, када је био и највећи број потврђених случајева заразе – 19.901.

Процене стручњака су да ће и у наредних десетак дана расти ковид бројеви.

Лекари упозоравају да су најугроженији најстарији грађани, јер имају и хроничне болести. Расте и број оболелих на респиратору, нажалост и преминулих.

Члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић рекао је да је неопходно да се у потпуности примене све мере како би успели да прођемо фебруар, под условом да немамо грип.

У Европској унији се примењује правило да дигиталне ковид потврде о вакцинацији важе највише девет месеци од последње вакцине.

У Нишу 1.139 случајева заразе

У Нишу је регистровано 1.139 особа заражених коронавирусом међу 2.520 тестираних.

У ковид амбулантама Дома здравља Ниш укупно је прегледано 3.817 пацијената. Урађено је 96 рентгенских снимака и 753 лабораторијске анализе.

У Пчињском округу 489 новозаражених

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на ковид 19 је тестирано 916 особа са територије Пчињског округа.

Анализе су показале да је 489 људи заражено коронавирусом. Од тог броја, 263 су из Врања, 84 из Бујановца, 48 из Сурдулице, 33 из Владичиног Хана, 31 из Прешева, 18 Босилеграда и 12 из Трговишта.

У ковид амбуланти АТД у Врању током јучерашњег дана обављена су 522 прегледа, од чега су 193 прва. Такође, урађено је 6 пи-си-ар и 202 антигенска теста. Од тога су 153 позитивна на коронавирус.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализовано је 76 пацијената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док је 38 на кисеонику. Током протеклог дана на болничко лечење примљено је 19 пацијената, а отпуштена 2, од којих је један транспортован за Крушевац.

У Дому здравља Палилула позитивно око 90 одсто тестиране деце

Др Анета Јовановић начелница Педијатријске службе Дома здравља Палилула каже за РТС да са доласком омикрона имају велики број прегледа на територији општине који се креће до 400 на дневном нивоу.

“Имамо децу и предшколског и школског узраста којих је највише, око 40 до 60 одсто. Срећа је да је клиничка слика лака, да се ради о симптомома прехладе. Деца се жале на бол, на гребање у грлу, на запушеност носа, праћено је температуром. Нека деца кашљу мало надражајно, али за три до четири дана деца буду добро”, наводи Јовановићева.

Истиче да је већина деце, око 90 одсто, која се тестира позитивна.

“Ради се о лакшој клиничкој слици, компликације су јако ретке за сада. Ако родитељи примете да дете добије температуру, бол у грлу, запушеност носа, да дете изолују и тестирају га. Терапија је симптоматска – да обарају температуру, да дају парацетамол или бруфен, капи за отпушавање носа, тоалета носа и што више течности”, додаје Јовановићева.

Напомиње да се деца тестирају да би знали да ли би требало да буду у изолацији.

“Имамо и друге симптоме, респираторне и стомачне тегобе код деце, с тим што се ради у већини случајева о омикрону. Имали смо их пар која су негативна, а имају симптоме који су слични грипу, али не радимо тест за грип, па не можемо да га детектујемо”, истиче др Јовановић.

Према њеним речима, вакцинација је стала.

“Апелујем на родитеље да децу која имају обољења као астма, дијабетес, хронична неуролошка обољења да их доведу и вакцинишу, јер је вакцина безбедна и штити дете од даљих компликација”, каже Јовановићева.

Црвена зона дечје ковид амбуланте ДЗ палилула за децу ради од 7 ујутру до 20 часова увече, а викендом од од 8 до 18 часова.

Ако се компликације десе у ноћним сатима, дежурна клиника која је специјализована за ковид позитивну децу је КБЦ “Др Драгиша Мишовић”, закључује др Јовановић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here