Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Од почетка пандемије у Србији је регистровано више од 277.000 позитивних на коронавирус, док је, према подацима Министарства здравља, готово 2.500 преминуло. Према последњем пресеку, за 24 сата, од последица коронавируса преминуло су још 53 особе. Од скоро 19.000 тестираних, њих 5.884 је позитивно. На респиратору је 312 пацијената. У болницама је на лечењу више од 9.000 пацијената оболелих од ковида 19.

Не смирује се епидемијска ситуација у Србији, јер је много болесних на лечењу, а заражен је и велики број здравствених радника.

Епидемиолог Предраг Кон каже да ће се утицај на број пријема у болнице осетити за десетак дана. Да ли ће бити полицијског часа за Нову годину још је неизвесно.

Влада Србије усвојила је мере које је предложио Кризни штаб – од недеље улазак у Србију дозвољен је само уз негативан пи-си-ар тест, не старији од 48 сати. Они који при уласку у земљу немају тај тест, морају у кућну изолацију од 10 дана.

Нова цена теста на лични захтев за стране држављане од данас износи 18.000 динара, док је за држављане Србије цена до краја године непромењена – 6.000 динара, а од 1. јануара 9.000 динара.

Прве количине, бар две врсте вакцине у Србију би требало да стигну и пре Нове године, каже председник Вучић.

Тешку епидемиолошку ситуацију потврђују и извештаји са терена:

У Расинском округу најтеже у Ћићевцу

У Расинском округу у последњих неколико дана благи пад броја новозаражених, али не и броја хоспитализованих особа.

Иако је највише оболелих у Крушевцу, што је и очекивано јер је Kрушевац и највећи град, ситуација није толико алармантна колико у суседне три општине Ћићевац, Александровац и Трстеник, јер је показатељ број оболелих у односу на број становника.

Тако да је са 294 оболела на близу 9.000 становника Општина Ћићевац, где је од петка уведена ванредна ситуација, тренутно најугроженија.

У Александровцу и Трстенику ванредне мере спроводе се дуже од два месеца.

У последњих пет дана дошло је до благог пада новозаражених у Трстенику, али разлога за оптизам још увек нема.

Проблем је број хоспитализованих особа, укупно 236 у Расинском округу, тако да је сада
у црвеној зони, већи део опште болнице Крушевац. Чека се отварање нове ковид болнице у оквиру војног комплекса “Расина” која ће прве пацијенте примити колико сутра.

Она ће додатно растеретити здравствени систем не само у Расинском Округу, већ и у Јужној и Централној Србији.

У краљевачкој болници 117 пацијената, начелник Инфективног одељења очекује пад броја оболелих

У односу на градове у окружењу Краљево је најтеже погођено трећим таласом епидемије коронавируса. Бројке су неумољиве. У протекла 24 сата има још 178 новозаражених особа. Од почетка епидемије 7.700 укупно. У ковид болници је 117 пацијената.

Начелник Инфективног одељења Опште болнице “Студеница” доктор Милан Парезановић каже да је главни главни проблем што се у почетку новог таласа многи нису придржавали прописаних мера, постојали су преносиоци без симптома, па се створио велики број жаришта.

“Био је велики број болесника са благом клничком сликом који су преносили инфекцију. Зато је повећан број оболелих. Када су схватили да неко оболева и умире у њиховој околини, мере су почеле да се поштују. Мислим да смо достигли плато и да би требало да пада број заражених и оболелих”, истакао је Парезановић.

Према његовим речима, велики је притисак на Инфективно одељење јер ДЗ нема рендген и лабораторију, па сви пацијенти долазе на дијагностику директно у болницу.

“Нађи лекари раде у осам екипа, треба све издржати, прекјуче 295 болесника у амбуланти. Један апарат не може да издржи, све те сминке треба очитати и однети лекарима у амбуланту како би рекли шта даље”, истакао је начелник Инфективног одељења.

Истиче да је направљен дугорочни план што се тиче кадра и сви су подређени раду ковид болнице.

Апеловао је на грађане да престојећу славу Свети Никола прославе у кругу породице јер свако окупљање директно утиче на повећање броја оболелих.

На крају преносимо поруку епидемиолога да је ситуација изузетно тешка и да је неопходно поштовање свих прописаних мера.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here