Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

У Србији су од почетка епидемије регистрована 714.753 случаја заразе коронавирусом, а преминуло је 6.958 пацијената, показују подаци са сајта covid19.rs. На болничком лечењу је 488 особа, од којих су 22 на респиратору.

Према последњем пресеку, борбу са ковидом 19 у Србији изгубило је још седам особа, а коронавирус је потврђен код 119 од 7.867 тестираних. На респиратору су 22 пацијента.

Број оболелих на болничком лечењу пао је испод 500 – у ковид болницама у Србији лечи се 488 особа.

Од 119 нових случајева коронавируса у Србији, највише их је у Београду – 29, док остали градови бележе једноцифрен број новозаражених.

У понедељак ће бити одржана седница Кризног штаба за борбу против коронавируса, потврђено је у Влади Србије.

Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) одобрила је јуче “Фајзерову” вакцину за децу од 12 до 15 година.

Павле Зелић из Агенције рекао је за РТС да су сада на делу републичке стручне комисије, одговарајућа тела и институције, пре свега “Батут”, који морају да уреде све око примене вакцине и да дефинишу све параметре.

Зелић каже да је био 991 случај пријављених нежељених реакција на све вакцине, а девет озбиљнијих, према јучерашњем пресеку, које су пролазиле у кратком року, без дуготрајних последица.

Гранични прелази Бачки Виногради, Бајмок и Ђала од понедељка поново раде од 7 до 19 часова

Због пандемије коронавируса, Мађарска је септембра прошле године ограничила путнички саобраћај преко границе са Србијом на три гранична прелаза – Хоргош, Келебија и Бачки Брег који раде 24 сата.

Због успешне вакцинације и повољне епидемијске ситуације у обе земље, мађарска влада одлучила је да од понедељка, 14. јуна још три гранична прелаза са Србијом поново раде у старом режиму.

Гранични прелази Бачки Виногради, Бајмок и Ђала радиће од понедељка поново од 7 до 19 часова како је било пре противепидемијских мера.

У складу са споразумом две земље, у Мађарску је могуће ући само уз потврду или дигитални сертификат о потпуној вакцинацији, а малолетна особа може прећи границу невакцинисана, уз пратњу пунолетне имунизоване особе.

Невакцинисани путници у Мађарској могу боравити само уз одобрење полиције, уз десетодневни карантин или два негативна пи-си-ар теста рађена у лабораторији у ЕУ у размаку од пет дана.

Без потврде о вакцинацији, пи-си-ар теста и карантина грађани Србије могу до 30 километара од границе, са обавезом повратка у сопствену земљу за 24 сата.

Путници у транзитном саобраћају могу да прођу кроз Мађарску само преко граничних прелаза Хоргош и Келебија, уз доказ о пребивалишту, односно радном ангажману у земљама у којима привремено раде и бораве.

Београд припремио захтеве за Кризни штаб у вези са попуштањем мера

У  Београду закључно са јучерашњим даном вакцинисано је 52 одсто пунолетне популације, односно 723.549 људи, а обе дозе примило је 654.558 или 47 одсто пунолетних грађана.

Од почетка масовне имунизације у Београду је до сада дато 1.378.000 вакцина. У популацији између 65 и 74 године већ смо прешли 81 одсто, то значи да смо у неким општинама у популацији преко 65 година прешли и 90 процената, а са онима који су прележали коронавирус то је готово потпуна заштита. Сада је фокус на млађима, од 18 до 30 година, у Београду је ситуација боља него у другим деловима Србије и ми смо на око 22 одсто, али то је недовољно и трудимо се да их мотивишемо”, прецизирао је Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

Према његовим речима, сутра је седница Кризног штаба, а Београд је припремио неколико захтева у вези са попуштањем мера, које је упутио Кризном штабу.

“Наши захтеви су да се продужи радно време угоститељским објектима до 1 сат, да се дозволи музика до 24 сата, омогући извођење живе музике уз поштовање свих мера. Један од захтева је и да се дозволи извођење наставе у природи, дозвола да се одржавају матуре уз поштовање свих протокола Градског завода за јавно здравље”, наводи Весић.

Очекујемо да се донесе одлука да се од 21. јуна у Београду, као и у другим локалним самоуправама у којима је вакцинисано више од 50 одсто људи, омогући одржавање конгреса, концерата, свадби, јавних догађаја који до сада нису могли да се одржавају, такође уз поштовање прописаних мера.

Заменик градоначелника Весић је човек који уместо Зорана Радојичића, градоначелника који је и професор Медицинског факултета у Београду и уважени хирург и лекар, најчешће тумачи епидемиолошку ситуацију и увек се залаже за либерализацију мера, које су изгледа по њему непотребне.

Он очито има разумевања и за скупове на којима се не уважавају у довољној мери препоруке и обавезне мере, чији је смисао заустављање ширења опасног вируса. Он то најчешће објашњава да тиме помажемо привреди, иако се либерализација мера на местима на којима треба да се мере примене, немају никакве везе са привредом.

Он очито не чита извештаје озбиљних земаља у којима је довољно да се појави само један заражени, па да се цела држава „затвори“.  Сведоци смо опасности ширења индијског соја коронавируса, који се много брже шири и оставља тешке последице. Ти сојеви вируса су стигли у многе земље, па су евидентиране и на Космету и Северној Македонији. Чули смо и упозорења Светске здравствене организације да опасност није прошла и да нас на јесен очекује нови талас пандемије.

Очито, ако се то и догоди ми ћемо објаснити да смо предузели све и да оно што чинимо да је то најбоље на свету и да треба да буде пример другима. Судећи према саветима озбиљних стручњака бригу наравно треба да пренесемо сами на себе, јер у Кризном штабу главну реч води Весић и њиму слични, а људи из струке најчешће брзо забораве шта причају пре седнице Кризног штаба, јер одлуку у таквим ситуацијама никада не доносе они. Зато се и даље чувајте, помозите сами себи. Покушајте да утичате на оне који се још нису вакцинисали, јер је то у ово време ипак значајно. Колективни имунитет још нисмо обезбедили и питање је када ће се то догодити.

У Златиборском округу још шест позитивних

У Златиборском округу још 6 особа je позитивно на ковид и то по два у Ариљу, Прибоју и Пријепољу.

Од почетка епидемије укупно је у округу 28.727 ковид позитивних, највише у Ужицу 9.560, а најмање у Косјерићу 928.

У болницама у округу су 64 ковид пацијента, један је на респиратору док су у ковид амбулантама  прегледана 192 лица.

Сутра исплата по 60 евра за незапослене

Држава ће сутра, 14. јуна, исплатити помоћ од по 60 евра за све незапослене, који су закључно са 15. априлом били пријављени на Националној служби за запошљавање.

Та помоћ се реализује у оквиру трећег пакета мера помоћи за грађане и привреду.

За разлику од претходна два пакета, овај пакет је по први пут укључио и помоћ за незапослене.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here