Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Две недеље пред ванредне парламентарне изборе на Косову и Метохији, у Приштини треба да верификују коначне листе кандидата за посланике и одобре странкама и грађанским иницијативама учешће на изборима – преноси РТС.

За три дана званично почиње предизборна кампања, мада је она неформално увелико у току. Јуче је упркос забрани да буде носилац листе и учествује на изборима вођа покрета Самоопредељење Аљбин Курти заједно са Вјосом Османи био у северном делу Косовске Митровице. Посетио је тамошње Албанце, али и изазвао негодовање Срба. Представници Срба са севера кажу да су Курти и Османијева желели инцидент и да је неприхватљиво да су били у друштву особа које су носиле обележја тзв. ОВК.

Курти као кандидат за премијера сматра да Србима треба наметнути нова правила живота на КиМ, а под плаштом интеграције. Истовремено, покренуо би искорењивање корупције, лустрацију, прекид партијског запошљавања.

Страначки лидери обећавају бирачима милијарде евра у наредним годинама како би се “Косово извукло из кризе у коју је запало због ширења коронавируса”.

Неки поручују да им је циљ уједињење са Албанијом уколико међународне институције и даље буду биле “незаинтересоване за европску будућност Косова”.

Главно питање овде је када ће почети вакцинација? У Приштини кажу да су се договорили о набавци близу два милиона доза, али од произвођача чија вакцина још није одобрена. Вакцинација је посебно актуелна када је свакодневно број активних случајева инфекције у благом порасту.

Централна изборна комисија је предвидела да данас обаве последње формалне радње како би утврдила коначне листе кандидата који могу да учествују на изборима 14. фебруара.

Пријављено је 28 политичких субјеката, са преко 1.000 кандидата за 120 места у косовској скупштини.

Највише је албанских, а Срби су пријавили три листе. Међу њима су Српска листа, јавности мало позната Грађанска иницијатива за слободу, правду и опстанак и Српски демократски савез.

Сутра је одређивање редоследа странака на гласачком листићу.

Предстојећи избори биће први након сукоба, а да на политичкој сцени неће бити Хашима Тачија, Кадрија Весељија и још неких утицајних особа из бивше Ослободилачке војске Косова.

Они су у притвору Специјалног суда у Хагу по оптужницама за ратне злочине на Косову. Њихово одсуство највише ће осетити Демократска партија, коју су основали и којом су све до одласка у Хаг руководили.

Демократској партији се према предизборним анкетама даје друго место по броју освојених гласова, али двоструко мање него што би добио покрет Самоопредељење Аљбина Куртија, који за сада има подршку готово 44 одсто анкетираних бирача.

На трећем месту је Демократски савез са 17 одсто подршке, а на четвртом је странка Рамуша Харадинаја са седам посто подршке. И то су странке Албанаца које би биле заступљене у парламенту.

Двадесет од 120 посланичких места је загарантовано за Србе и друге неалбанске заједнице.

Аљбин Курти, чија би странка према истраживањима могла да формира владу, поручује да је за постизање трајног договора са Београдом, али и да се залаже за ревидирање 33 до сада постигнута споразума из Брисела.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here