Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Подаци наших и светских стручњака и лидера великих земаља збуњују обичне људе који прате оно што се пише у свету и код нас. Светски стручњаци и лидери попут Путина кажу да са укидањем мера не треба журити, јер ћемо врло брзо морати да их поново уводимо. Неки су попут Македоније укинули ванредно стање, па су га сада поново увели. Још неке земље продужавају трајање ванредног стања. Многе имају затворене границе, а ми смо их широм отворили за све.

Наши експерти из националног Кризног штаба за отклањање последица пандемије, у последње време континуирано јавно говоре да смо изашли из епидемије, па су званичници државе на основу таквих оцена донели низ ублажавајућих мера. Такве оцене многе изненађују, јер официјелни подаци показују да је вирус и даље са нама. Иако су ти подаци на знатно нижем нивоу. него када се вирус појавио, то смо потврђује да се вирус веома брзо може проширити на велики број људи. Јучерашњи резултати показују да је скок заражених био чак за око 300 одсто већи. Данашњи резултати су још неповољнији. Само је у једном дому за старе у Петроварадину откривено  22 корисника и 6 запослених који су оболели од корона вируса Биће атестирано још 78 корисника и запослених/. Неки су морали у Клинички центар Војводине, а један од њих је морао одмах на респиратор.

Оно што посебно збуњује јесте безусловно отварања наших државних граница за све. У ситуацији када је до данас евидентирано преко 6, 55 милона заражених у свету / истина 2,83 милиона је излечено / онда је то тако велика бројка која мора да забрињава. Свако од заражених може слободно да дође и у нашу земљу и да нам донесе вирус, а ми смо препустили савести тих људи да евентуално пријаве да су болесни и да чак и ако је не осећају да могу да корона вирус пренесу на друге и да за то нико није крив. Међу њима, наравно биће и велики број наших људи из света који ће доћи да обиђу завичај и наравно да су увек добродошли. Међутим, чак и у случају да долазе из посебно угрожених земаља, све се препушта њиховој савести, какав ће степен самозаштите да примене.

Неки наши епидемиолози кажу да нам више ни маске нису потребне, а у другим земљама, као рецимо у Русији, градоначелник Москве каже да ће маске бити обавезне најмање до октобра или до фебруара наредне године, односно док се не почне да користи вакцина, на којој се увелико ради.  Наш стручњак који је до јуче причао колико су маска и рукавице важно средство у самозаштити, да би показао да опасност од епидемије више не постоји, руковао се са водитљком, не носећи маску, ни рукавице.

Примери жаришта, које смо поменули и која ће се сигурно, по законима вероватноће поново појавити, показују да опасност није прошла. На то упозоравају и светски стручњаци који вирус изучавају са великим тимовима, а у та истраживања су уложене милијарде евра. Оно што логика ствари познаје јесте да епидемија, па и ова код нас почиње само од једног човека, а онда се шири геометријском прогресијом.  Корона вирус је досада однела  386. 811 живота људи у веома кратком времену и људи свакодневно настављају да умиру, па и код нас.

Вирус и даље живи са нама. То обичан народ најбрже заборавља. Сведоци смо како се људи понашају и у затвореном и отвореном простору. Укратко, као да се пандемија само неким другим људима догодила. Официјелно, чак и када смо имали знатно мање заражених, пандемија је још постојала. Подсећамо да је потребно да прође 28 дана од последњег случаја, да бисмо могли да одјавимо постојање пандемије. Неки, наши стручњаци тврде да се то неће брзо догодити. Пре ће се догодити оно што светски стручњаци најављују, да ћемо се суочити са новим таласом корона вируса, који је из Светске здравствене организације већ известан.

За сутра је најављена нова седница Кризног штаба на којој се очекује ново попуштање мера. Знајући какав смо народ и да се препоручених мера мало ко придржава, онда треба рећи да ће за евентуална нова обољења бити криви пре свега чланови Кризног штаба струке. Јер, они који доносе одлуке, како то увек истичу, то чине уз уважавање стручног мишљења лекара, па самим тим нису одговорни, а једино имају моралну одговорност, јер су чланове Кризног штаба они именовали.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here