Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић и хрватски члан, који је у то тело изабран бошњачким гласовима Жељко Комшић, нису присуствовали састанку са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровим. Додик оценио да Џаферовић и Комшић понашањем нанели штету БиХ.

Другог дана посете Лаврова БиХ планиран је био сусрет са трочланим Председништвом БиХ.

Међутим, јутрос су медији у Сарајеву пренели да и Комшић и Џаферовић одбијају сусрет са Лавровим.

Комшић и Џаферовић ће, како наводи портал „Кликс“, одржали су конференцију за медије на којој су саопштили разлоге ове одлуке.

Чланови Председништва БиХ, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, који бојкутују сусрет са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом у Сарајеву, кажу да су то учинили зато што руски званичник није поштовао институције и Устав БиХ.

Џаферовић и Комшић су то рекли на заједничкој конференцији у Председништву БиХ, где су  разговарали Лавров и српски члан Председништва и председавајући Председиштва БиХ Милорад Додик.

Рекли су да су намеравали да оду на састанак са руским министром и да му кажу све што имају, али су се, ипак, одлучили за заједничку конференцију за новинаре, јер то, сматрају, има већу тежину.

Као разлоге непоштовања институција БиХ, навели су то што током синоћњег сусрета Лаврова са Додиком у Источном Сарајеву није било симбола БиХ, али и неких изјава Лаврова, посебно она којом поздравља Резолуцију Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности у случају да БиХ приступи некој од асоцијација, у овом случају НАТО.

Комшић је оценио да је Лавров, као искусни дипломата, чији потези су унапред испланирани шаље одређену поруку.

А те поруке Лаврова након сусрета са Додиком, Комшић и његов колега Џаферовић доживљавају као “ниподаштавање и негирања институција БиХ”.

Чланови Председништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић недоласком на састанак са шефом дипломатије Руске Федерације Сергејем Лавровом нанели су штету управо ономе за шта се формално залажу а то је БиХ, која је имала ту част да је посети један од водећих светских дипломата, изјавио је данас српски члан и председавајући Председништва Милорад Додик.

Оценио је недораслим такво понашање Џаферовића и Комшића. “Оно за шта би мени требало неколико сати да министру спољних послова Руске Федерације објасним о БиХ, Комшић и Џаферовић су показали својим недоласком на састанак. Ако су мислили да тиме омаловаже једну светску велесилу испали су смешни и пред својим народом и пред светском политичком сценом”, рекао је Додик у изјави за Срну.

Лавров је синоћ допутовао у Источно Сарајево, где је разговарао са председавајућим и српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и званичницима Републике Српске.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here