Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Конгресмен и копредседник српског кокуса у америчком Конгресу Емануел Кливер поручио је да је интерес САД да се настави дијалог Београда и Приштине, јер води води миру, а не назад ка конфликтима који су од 1991. до 1999. постојали на Западном Балкану. Каже да ће послати писмо Доналду Трампу и државном секретару са захтевом да посете Србију.

Кливер је у телефонском разговору за ПанонскомРТВ из Суботице,  рекао да су потребни напори за постизање мира између Београда и Приштине. Обе земље би то требало да учине у интересу евроинтеграција”, нагласио је Кливер.и додао је да САД верују да “наша два пријатеља могу да живе у миру”. Конгресмен је истакао и да Вашингтон подржава напоре Србије у прикључивању Европској унији, а у исто време САД желе да ојачају односе са Србијом кроз продубљивање сарадње на основу заједничких интереса и уважавања.

Из разговора са конгресменом Кливером издвајамо део који се односи на сарадњу САД и Србије:

„Између Сједињених Америчких Држава и Србије постоји дугогодишња сарадња. То је однос који се у суштини протеже уназад до Првог светског рата. То су добри контакти. Потребни су веома добри односи да би се застава Србије завијорила на Белој кући, као што се  догодило. То је део подсећања на то колико жртава је Србија поднела током Првог светског рата. Американци саосећају са чињеницом да је Србија у Великом рату изгубила готово трећину становништва, али је дух српског народа остао несаломив до данас. Једина ствар коју би грађани Србије требало да добију у овом тренутку од Америке, јесте поштовање и свест о чврстим пријатељским везама које трају читав век.

Други копредседник Српског кокуса у нашем Конгресу, конгресмен Тед По, односно како га ја зовем судија По, мој је добар пријатељ. Обојица смо рођени у Тексасу и одмах смо се спријатељили у Конгресу. Он напушта Конгрес до краја децембра, јер му је истекао мандат. Надамо се да ће на његово место доћи човек који ће пружити исту снажну подршку. Било ко да то буде, одмах ћу га контактирати и упутићемо једно одлучно писмо председнику и државном секретару са захтевом да посете Србију. Упознаћемо их са значајем такве посете, и ми бисмо пратили председника, или се нашли са њим на лицу места, јер је за грађане Србије веома битно да знају став и осећања Америке према тој великој земљи. Била је са нама у тешким временима. Сједињене Америчке Државе желе све да увере да нема тамних мрља у нашим односима.

Искрено говорећи, односи Србије и Америке у новије време нису били најбољи. То се делом види и из америчке интервенције у босанском и косовском конфликту. У складу са тим Сједињене Америчке Државе су признале незавиност Косова. Упркос томе, међусобни контакти Вашингтона и Београда ипак су се побољшали у последње време. Темељим то на чињеници да су између 2001. и 2017. године Сједињене Америчке Државе упутиле у Србију близу 800 милиона долара помоћи, како би унапредили привреду, као и за јачање система правосуђа, односно за добру управу. Настављајући да подржава напоре Србије у прикључивању Европској унији, а у исто време Сједињене Америчке Државе желе да ојачају односе са Србијом кроз продубљивање сарадње на основу заједничких интереса и уважавања. Наш интерес је да расправа између Србије и Косова не води назад ка конфликтима који су од 1991. до 1999. постојали на западном Балкану. Тада смо  и формирали косовски и српски кокус и имали смо слушања о западном Балкану у Конгресу. Недавно смо обележили годишњицу Вудро Вилсона и молили смо се за српски народ. Ми смо пријатељи. Више чланова Конгреса нам је рекло да подржава независност Косова. Потребни су напори за постизање мира између Србије и Косова. Обе земље би то требале да учине у интересу евроинтеграција. Међутим, поједини чланови Конгреса су изразили своје сумње због односа Србије и Русије, као и декларације о заједничком мирном животу између Србије и Косова. Ми верујемо да два наша пријатеља могу да живе у миру. Дакле, да додам – одговарајући на питање – између пријатеља и чланова породице много је заједничких ствари, али и осетљивих тема где је потребно да радимо на изградњи односа. Неслагања не треба да воде ка нарушавању односа. Посебно не између Србије и Сједињених Америчких Држава.

Једина ствар коју би грађани Србије требало да добију у овом тренутку од Америке, јесте поштовање и свест о чврстим пријатељским везама које трају читав век”, закључио је амерички конгресмен Емануел Кливер.

„Српска стварност“ / РТВ  Панонија – Суботица/

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here