Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Кандидат за изасланика за Косово Парламентарне скупштине Савета Европе Алексеј Кондратјев изјавио је да се током ове године много променило у административној структури у Приштини, и да неке промене директно крше Резолуцију 1244 Савета безбедности УН.

Кондратијев је за Спутњик као пример за то навео формирање Министарства одбране Косова што је сада, како је оценио, једна од најважнијих тачака у односима Београда и Приштине и УН и због чега косовске власти са данашњим паналбанским ставовима опозиције не желе никакво присуство Руса на Косову.

Парламентарна скупштина Савета Европе (ПС СЕ) сутра ће изабрати новог изасланика за Косово, а један од кандидата је Кондратјев, са којим, уколико буде изабран, одлазец́и министар спољњих послова Косова Беџет Пацоли не жели да сарађује.

Коментаришући овакав став Пацолија, Кондратијев је рекао да треба разумети менталитет косовских Албанаца.

“Од момента уласка руске јединице у састав Кфора на територији Косова, Албанци су се јако негативно понашали према Русима и на сваки начин су показивали да нису спремни за дијалог и сарадњу са нама. Они су преферирали, уместо Руса, амерички контингент. Ово није нека новост”, оценио је Кондратијев.

Он је навео да планира да посети Косово како би, како је навео, проценио ситуацију на терену и како би после извештавао у оквиру Резолуције 1244 и међународног права, односно како би дао одговарајуц́у оцену.

“Сада имамо изјаву Беџета Пацолија, који је моје учешц́е као извештача оценио на свом профилу на Твитеру као „претњу за националну безбедност Косова”, рекао је он.

“Морац́у да посетим Косово, али раније су се дешавали случајеви када косовски Албанци нису пустили на територију покрајине неколико извештача ПС СЕ, а они нису могли никако утицати на Приштину. Зато, када причамо о демократији и транспарентности, поштовању људских права и владавини права, све стране морају да поштују оно што је наведено у Уставу Савета Европе. Самопроглашено Косово, иако није чланица ПС СЕ, изражава жељу да постане чланица, и онда треба да подржава фундаменталне вредности ове организације”, поручује Кондратијев.

Говорећи о платформи у оквиру будућег мандата Кондратијев је казао да планира да полазна основа буде од владавине права.

“Све групе становништва на Косову морају да имају једнака права, независно од националности и религије — Срби, Албанци, Роми и остали. Друго је питање — данас постоје нерасветљена кривична дела и прекршаји и треба да се разјасни зашто у овим случајима није реализована владавина права”, рекао је он.

И, пре свега, ми морамо да извршимо обавезе које су биле одређене раније, као и да упоредимо данашњу ситуацију са оном која је била раније у извештајима, да сагледамо динамику развоја и где то води. Зато бисмо били захвални међународној и европској заједници на подршци по овом питању, казао је Кондратијев.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here