Mesto za reklamu

05.12.2019.

Косовски председник Хашим Тачи заказаће за 19. децембар конститутивну седницу новог сазива косовске скупштине, преносе поједини приштински медији.

Конститутивна седница скупштине је формално први корак у формирању новог сазива владе, иако између Покрета Самоопредељење и Демократског савеза, странака победница на изборима 6. октобра, још нема договора о коалиционом споразуму.

Аналитичари у Приштини кажу да је важно да скупштина буде конституисана како би трасирала пут формирању владе.

Постоји рок од 40 дана за формирање нове владе након што кандидат за премијера добије мандат.

Интензивни разговори представника покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова о формирању нове косовске владе запали су у кризу због захтева да избор будућег косовског председника буде део коалиционог споразума и да на тој функцији буде званичник Демократског савеза.

У Покрету Самоопредељење саопштили су да су изненађени тим захтевом Демократског савеза и да ће, ако је договор немогућ, размислити да ли да разговарају са другим партијама које ће имати посланике у косовској скупштини или да се иде на нове изборе.

Представници Самоопредељења и Демократског савеза претходно су, након серије састанака, изјавили да су постигли сагласност око заједничких програмских начела будуће владе, која би имала 12 министарстава.

Из Демократског савеза Косова су најавили да су спремни да веома брзо наставе разговоре са Самоопредељењем и да ће остати отпорни на спољне притиске.

Потпредседник Демократског савеза Косова Љутфи Хазири рекао је да је за постизање споразума потребно стрпљење и поверење.

“Правимо коалицију поверења и чињеница да је 99 процената споразума спремно показује да недавни догађаји не могу угрозити добру вољу двеју страна да формирају владу”, рекао је Хазири медијима на албанском.

“Не желимо да уђемо у владу за једну годину, већ за цео мандат и шире. Улога председника такође мора да се разјасни. ДСК и Самоопредељење имају вољу, не ради се о конкретним именима, већ о разјашњењу”, навео је Хазири медијима на албанском.

Искључио је могућност да Косово крене на нове изборе, рекавши да ће се ДСК или придружити влади са Самоопредељењем или ће прећи у опозицију.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here