Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Од почетка школске године у 13 београдских основних школа пријављено је 16 случајева заразе коронавирусом, а епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже да ситуација није забрињавајућа, да се све држи под контролом и да у овом тренутку нема ниједног разлога да се школе затварају.

Предраг Кон за Танјуг каже да у средњим школама у Београду није било пријава позитивних на коронавирус, док је у основним школама углавном реч о појединачним случајевима.

“У једној школи имамо случај брата и сестре, једно дете је заражено, а друго је због тога у кућној изолацији. У другој школи је могуће да је дошло до преношења у оквиру саме групе где је двоје заражених ученика, док су у осталим школама појединачни случајеви”, рекао је Кон.

Напомиње да је циљ да се спречи преношење вируса и открију оболели са најблажим тегобама и упозорава на то да долази период сезонских респираторних инфекција када се благе форме ковида 19 неће готово ни разликовати од других респираторних обољења.

“Зато свако дете које има било какве респираторне тегобе или знаке инфекције треба да остане код куће, а родитељи треба да се понашају као да је у питању ковид”, наводи Кон.

Упитан да ли је после две недеље школе задовољан резултатима које дају мере, Кон каже да би био задовољан да вируса уопште нема, али да је садашња ситуација прихватљива.

Кон је мишљења да у овом тренутку нема ниједног разлога да се школе затварају и напомиње да је систем направљен тако да је свака група јединица за праћење и да то функционише.

“Али, ако се групе буду слале на онлајн наставу и то достигне проценат који ограничава нормално функцинисање, сигурно ће се реаговати. Очекујем да ће пре свега реаговати Министарство просвете, јер смо ми као здравствени систем надзора све обезбедили да школе, као колектови у којима је највећа могућност преношења, ипак не буду толико ризична места”, напомиње Кон.

Примећује да на друштвеним мрежама многи коментаришу да наставу у школама треба обуставити и потпуно прећи на онлајн, али сматра да дубоко греше и да нема ничег бољег од директне комуникације и учења.

“Ово ће још трајати, нека нико не мисли да ће се брзо завршити, трајаће можда и годинама, иако не у овом интензитету. Када се појави вакцина, она ће дати своје користи, али не може се очекивати да ће од вакцине то престати”, наглашава Кон.

Појачан надзор за грађане Србије који се враћају из иностранства подразумева пријављивање здравственој установи и обавезу уколико имају било какве тегобе да се јаве у ковид амбуланте домова здравља, истиче Предраг Кон.

Доктор Кон је рекао да грађани који се враћају из иностранства у Србију могу нормално да се врате на посао уз придржавање епидемиолошких мера – да избегавају блиске контакте, да држе дистанцу и да носе маску.

“Треба да воде рачуна тих 10 дана и да схвате да су можда у некој асимптоматској форми инфекције, јер је чињеница да је, рецимо, у Црној Гори 20 пута већа активност вируса него у Србији, а то није мало”, навео је Кон.

Процена је, наглашава он, да ће се у наредном периоду до октобра, на недељном нивоу враћати у Србију око 50.000 грађана.

Како каже, надзор није замишљен као нешто што ће људима сметати, већ треба да помогне свима.

“Особа која долази из иностранства има обавезу према држави да се пријави здравственом систему да је стигао. Уколико има тегобе не сме да врши сопствено процењивање “није ово ништа” што се често дешава, јер су благе форме најопасније, већ да се јави у ковид амбуланте”, навео је он.

После десетог дана повратници из иностранства у обавези су да се одјаве здравственом систему како су се и пријавили.

Пријављивање не подразумева да грађани физички одлазе у здравствену установу, већ ће највероватније то моћи да учине телефонски или електронски.

Кон објашњава да је било немогуће да се уведе здравствени надзор, јер би он по закону трајао 14 дана, а грађани би били у свакодневној обавези јављања у локални завод.

“Локални заводи то не могу да издрже, то би било огромно оптерећење. С друге стране, не може да се обезбеди да сви они добију писана решења – говоримо о 50.000 људи недељно”, навео је он.

Активност вируса у свим европским земљама, посебно земљама у окружењу, вишеструко је већа него у Србији, те се Кризни штаб због тога одлучио на појачан надзор, а не само на апеле.

Кон наводи да се мера појачаног надзора не односи на грађане који живе у пограничној зони, јер већина њих свакодневно одлази у суседну земљу због посла, куповине или да обрађују земљу.

“Они су добили обавештење Кризног штаба да се надзор не односи на њих”, закључио је Кон.

Мера појачаног надзора за све грађане Србије који се враћају из иностранства ступа на снагу у петак, 18. септембра, у 18 сати.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here