Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Епидемиолог Предраг Кон је рекао за РТС да више не могу да буду некохерентне изјаве о коронавирусу као до сада јер је потребно јасно и јавно саопштити грађанству шта може да се догоди. Истиче да ће највероватније на сваких месец дана бити нови таласи ако попустимо с мерама.

Кон је рекао да не може да каже какве ће нове мере бити донете пре седнице Кризног штаба, али је додао да је ситуација озбиљна. Полицијски час је најједноставнија мера против које су сви из медицинског дела Кризног штаба, иако има појединаца који би на томе инсистирали, указује Кон.

Предраг Кон је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да постоји могућност огромног таласа на јесен и да морамо да се припремимо за најтеже сценарије и да се јасно објасни грађанима шта се ради.

“Поверење смо изгубили због некохерентности, различите приче и причања свега што прочитамо и о чему размишљамо”, навео је Кон и додао: “Ово је посао епидемиолога, мреже института и завода и време је да комплетно преузму свој посао и то што пре.”

На питање да ли се актуелна ситуација мења, истакао је да још то не може да се каже, јер је и даље на моменте врло неповољно да тенденцијом да буде ванредно. Истиче да су за Београд јуче подаци показивали да се број мења, али да су накнадни подаци показали да то није довољно убедљиво.

Наводи да је у Београду врло озбиљна ситуација и да захтева додатну спремност. Истиче да се отворила болница у Арени и да је болница на Бањици ушла у ковид систем, али да је велика брзина пуњења. Каже и да се не могу очекивати брзи отпусти јер је реч о болести која се дуго лечи, у просеку три недеље, а неки пацијенти захтевају чак пет или шест недеља.

Предраг Кон је рекао да у Београду отприлике око 600 људи дневно тражи тестирање због симптома и тај тренд се одржава.

Како је рекао, све то указује да је ситуација тешка и да због тога и јесу разматране најрестриктивније мере. О томе ће данас бити речи на седници Кризног штаба, али Кон поручује да су контакти забрањени.

“Забрана контаката треба да буде у глави”, напоменуо је епидемиолог Кон и истакао да је важно да се носе маске у затвореном простору, јер ко то крши, може озбиљно да угрози своје и туђе здравље.

Навео је да се то раније није знало и да најновија истраживања показују да, ако сви носе маске, пренос се смањује на свега један одсто и због тога је та мера значајна.

Рекао је и да разне прославе, матуре, приватне прославе нису прихватљиве у овом тренутку, јер ће разбити систем и неће више бити места да се хоспитализују људи.

Кон је навео да је полицијски час најједноставнија мера против које су сви из медицинског дела Кризног штаба, иако има појединаца који би на томе инсистирали.

“Да ли је то грешка или не, видећемо тек после”, рекао је.

Указује да би затварање Београда омогућило да бар преко викенда не буде преноса вируса. Рекао је да је то непопуларно, али и најсигурније.

“И једно и друго је тачно”, навео је Кон и додао да постоје и законска ограничења, али да ће свакако одлука бити забрана јавног окупљања.

Предраг Кон је рекао да он у овој ситуацији не може да дезертира и да напусти брод у тренутку када је ситуација озбиљна.

Када је реч о аерогеном начину преноса вируса, Кон је рекао да је то доказано код САРС-а, али само у посебним условима, приликом прикључења на респиратор. Због тога здравствени радници носе скафандере.

Наводи да би доказивање аерогеног преноса било неко објашњење догађаја у летњим месецима.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here