Mesto za reklamu

02.03.2021.

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је, поводом актуелне епидемиолошке ситуације, да ванредно стање нема алтернативу, поручивши да ћемо иначе, како се изразио, „пући к’о звечка“.

Кон је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, подсетио да је медицински део Кризног штаба предложио ванредно стање и затварање свега осим апотека, прехрамбених радњи и пумпа, истичући да резултат једино може дати потпуно спречавање контаката.

„Мере које су биле преко викенда нису оно што је медицински део Кризног штаба тражио, далеко оштрије смо тражили, да све буде затворено осим прехране, апотека и пумпи, да би се схватила ситуација, не само ради схватања већи ради тога да се прекине ланац трансмисије“, навео је Кон.

Према његовим речима, медицински део јасно зна да је таква мера економски удар, али да је без обзира на то, то мера која штити животе.

„То морамо отворено и јавно да кажемо. Предлог је да мора да се забране незаштићени контакти иначе ћемо пукнути к’о звечка и тек тада ће бити јасно шта то значи кад пукне здравствени систем“, рекао је Кон.

Он је напоменуо да нам је због ширења вируса угрожена вакцинација.

„Исти људи који су били у црвеној зони сада раде на вакцинацији, не можете једно и друго, исцрпљеност је изван свих граница, не може то више да се толерише“, рекао је Кон.

Кон је нагласио да људи морају да схвате да ово није никаква игра.

„Постоји мали проценат људи који угрожава све остале и у таквој ситуацији се човек осећа фрустрирано јер ни инспекције које се сатиру на терену не могу то да постигну, не може сваки човек да има свог полицајца, мора да има нешто у свести. Ако се не разуме да је ово смртна болест… Вирус је свуда око нас, нико не разуме кад се каже да је вирус у циркулацији“, навео је епидемиолог.

Он је указао да имамо доказано присуство британског соја вируса али да је интересантно да не желимо да слушамо шта се дешава — далеко већи и јачи потенцијал вируса.

„Мере су исте али без обзира на то, са истим мерама ће далеко ефикасније да се преноси, очекујем да ће то да се покаже код нас. Не доминира, али је јасно да је ту. Рекао сам својевремено да ће пораст показати његово присуство“, додао је Кон.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here