Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Епидемиолог Предраг Кон каже за РТС да једине мере које могу да прекину ланац трансмисије вируса јесу мере какве су важиле током викенда, а то је да су једино отворене прехрана, апотеке и бензинске пумпе.

Предраг Кон је у Дневнику РТС-а изјавио, након састанка лекара са премијерком Аном Брнабић, да је најважније рећи да медицински део Кризног штаба једноставно не може да одступи од својих позиција, а то је да се мора прекинути ланац трансмисије вируса.

“Једине мере које то могу да обезбеде јесу мере какве смо имали преко викенда, а то је да је једино отворено и дозвољено – прехрана, апотеке и гориво. Све остало требало би да буде затворено”, наводи Кон.

Према ставовима неких из медицинског дела Кризног штаба, како је навео, минимум 14 дана потребно је да би се у том прекиду ланца трансмисије обезбедило да дође до смиривања овакве активности вируса.

“Нема сумње да ће бројке и даље да расту, притисак на болнице је све већи и ми то морамо да зауставимо што је брже могуће. Једина ефикасност се обезбеђује наглим, можда наизглед драстичним мерама”, наглашава Кон.

Упитан шта је компромис за медицински део Кризног штаба, рекао је да нажалост не може да говори о компромису, јер они не виде никакву алтернативу тим мерама, осим што може да се размишља о неким козметичким поправкама.

Кон се осврнуо и на стање у школама, и рекао да се јасно види да долази до пада броја регистрованих нових случајева, којих је код средњошколаца три пута мање него раније.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here