Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Предраг Кон епидемиолог и члан Кризног штаба рекао је да се очекује да наредних дана број новозаражених од коронавируса буде и петоцифрен на дневном нивоу. Наредне две недеље иде пораст броја заражених, ово је потпуно нова болест, променила се и епидемиолошки и клинички, скратила се инкубација на три дана, а заразност је већа, навео је Кон.

Гостујући на РТС епидемиолог Предраг Кон рекао је да се нажалост видело да ће дочек Нове године бити окидач за погоршање епидемиолошке ситуације, а повећање броја заражених почело је и пре Нове године.

“Све што је било организовано није требало да се деси, сад је јасно да то треба осудити. Ја сам урадио све што сам могао на самој седници Кризног штаба, оно што се деси после тога су упозоравања. Вакцина није довољна када се појавио омикрон, требало је вакцину комбиновати са мерама, проследио сам то свима”, навео је Кон.

Према његовим речима, јасно је да ова ситуација није досегла максимум погоршања и да ће се ући у петоцифрене цифре новозаражених на дневном нивоу, а то може бити и више десетина хиљада.

Додао је да је срећна околност то што се сада хоспитализује мање пацијената него раније, а у односу на крај новембра 7, 8 пута мање се хоспитализује пацијената. Међутим, како каже  притисак је превелики на примарно здравство, а омикрон и делта сој никада нису били више у циркулацији, него сада и највећа шанса је да се заразите.

Напоменуо је да седница Кризног штаба није сазвана, на последњој седници медицински део је био стриктан, али препоруке нису испоштоване.

“Београд је експлодирао после Нове године, сада се све пребације у остатак Србије, сада полако експлодира Нови Сад”, навео је Кон.

“Концерти 13. јануара су крајње недопустиви, мора да се разговара. Обољевају и вакцинисани, ковид пропуснице су важне, али на првом месту је забрана јавног окупљања”, упозорио је епидемиолог.

Напоменувши да је читаве недеље пре Нове године обилазио све телевизије и причао да прослава Нове године не може да се подржи.

“Докле ћемо себе да уводимо у овакву ситуацију. Нико није носио маске. Стално се осећам немоћно, излаз је да народ почне да слуша стручњаке. Не можемо стручњаке да третирамо као луткарско позориште”, истакао је Предраг Кон додајући да је власт на почетку епидемије урадила добар посао и да смо сада дошли на сам крај, да нам фали заједничка воља и да је трагедија да неко заврши на респиратору.

Када је реч о његовим препорукама које је послао надлежнима пре недељу дана, рекао је да није добио ни назнаку одговора.

“Војвођани крећу онлајн у школу, мора да се размишља ко ће радити од куће, мора да се размишља како ће се дочекати овај највећи удар. Студенти имају 56 одсто позитивних од тестираних и то ће да подигне активност вируса, они су се расули по Србији. Неопходно је да примарна здравствена заштита издржи”, истакао је Кон.

Како је нагласио, приоритет је очување здравственог система, а сада већ имамо неке институције које су у проблему јер су се сви запослени позаражавали.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here