Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Последњих дана стижу упозорења од епидемиолога да је међу зараженима коронавирусом све више младих. Међу њима и оних са тежом клиничком сликом. Директорка Студентске поликлинике Марија Обрадовић каже за РТС да је тренутно преко 210 студената позитивно, а да се чека резултат за још 50 студената.

Марија Обрадовић каже за РТС да је сваки дан све више студената који долазе да се тестирају зато што имају одређене респираторне тегобе.

“У јеку су испитни рокови, тренутно је преко 210 студената позитивно, чека се резултат за још 50 студената чији су брисеви узети током викенда, тако да ће тај број свакако бити већи”, рекла је Обрадовићева.

Дневно се у Студентској поликлиници јави од 100 до 150 студената на преглед, а бар 50 позива дневно је у вези са репираторним инфекцијама.

Објаснила је да то што се јавља све већи број студената са респираторним тегобама је вероватно последица тога што су у испитном року и под стресом, па им пада имунитет и тегобе су израженије.

“Многи покушавају да болест прележе на ногама, а самим тим себи тегобе погоршавају, тако да је све више студената са мало и озбиљнијом клиничком сликом”, додала је Обрадовићева.

Од студената код којих је потврђено присуство коронавируса четвртина је из студентских домова, остали су из приватног смештаја и својих домова.

Указала је да су студенти као млади људи више друже и склонији су да се заразе.

“Известан број студената стварно не зна где се заразио, али често је то са неких приватних прослава, петогодишњица матуре, рођендана, свадби”, закључила је Обрадовићева.

У Београду студира око 120.000 младих људи.

„Српска стврност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here