Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Зараза коронавирусом је у Србији регистрована код 15.829 људи, а до сада је од ковида 19 преминуло 306 пацијената. Ванредна ситуација је на снази у десет општина и градова.

Стручњаци упозоравају да коронавирус није ослабљен и да је доказано да умиру и млађи, без иједне једине друге болести.

Према последњим информацијама, у Србији је коронавирус регистрован код још 325 особа, а ковид 19 однео је још 8 живота.

Услед погоршања епидемиолошке ситуације изазване ширењем коронавируса, у Краљеву је на снази ванредна ситуација, која је раније проглашена и у Новом Пазару, Тутину, Крагујевцу, Врању и Ивањици, а од 3. јула и у Београду, Шапцу и Чачку и Ариљу.

Инфектолог Мијомир Пелемиш поручио је да треба јасно и гласно рећи да коронавирус није ослабљен, а доказ је да сви оболевају.

Вирус не бира узраст, питање је само какав ће бити исход, истакао је Пелемиш и навео да је доказано да умиру и млађи, без и једне једине друге болести.

У Новом Пазару је за 24 часа формирана војна пољска болница у кругу Опште болнице и од јуче је спремна за прихват пацијената.

Привремена ковид-болница биће отворена од понедељка у спортској дворани у Арени и имаће 500 болничких кревета и све услове за пријем оболелих од ковида 19, најавио је министар здравља Златибор Лончар.

Ортопедска клиника на Бањици ће од уторка, како је додао, бити враћена у ковид систем.

Труднице са симптомима би требало прво да се јаве у ковид амбуланту

Проф. др Ана Митровић Јовановић, начелница дневне болнице ГАК “Народни фронт” каже за РТС да би труднице које имају симптоме прво требало да се јаве у надлежни дом здравља и ковид амбуланту.

“Најчешћа дилема је када се трудница у рецимо петом месецу трудноће разболи. Почну да осећају симптоме и оне по правилу долазе у Народни фронт. А то је погрешно. Ми имамо посебна одељења за ковид труднице и ковид гинекологију, али не треба такве труднице да се прво јаве на место гинеколошке клинике, осим ако имају симптоме поред ковида које су везане за трудноћу. Ако је ерцимо у петом месецу трудноће она треба да се јави у надлежни дом здравља и ковид амбуланту и да се тамо збрињавају симптоми”, казала је Митровић Јовановићева. Наводи и да она има више позитивних трудница, него у првом пику епидемије.

Мења се клиничка слика пацијената у Крагујевцу

Др Предраг Саздановић, директор Клиничког центра Крагујевац каже за РТС да ће се први прави ефекти мера видети за две недеље.

“Клинички центар у Крагујевцу мора да буде спреман да издржи повећан број пацијената који захтевају дијагностику и лечење. Ми смо овако нешто и очекивали и припремали се за овакве ствари. Наш клинички центар покрива шест региона и у обавези смо да пружамо помоћ и другим регионима”, наводи Саздановић.

Према његовим речима, клиничка слика пацијената је измењена.

“Од лакших облика које смо имали у марту сада имамо пацијенте са тежом клиничком сликом. Приметили смо да је повећан број пацијената у амбулантама. Јуче смо имали већи број пацијената него икада које смо примили у истом дану. Више се јављају Крагујевчани из региона Шумадије него ранијих дана”, истакао је Саздановић.

Лекари из Крагујевца су, каже, први притекли у помоћ колегама из Новог Пазара.

Истиче да је ово као да имате партију шаха са вирусом.

“Ми смо још пре десет дана из министарства здравља добили нових 15 респиратора. Претворили смо Клинику за неурологију у ковид болницу, и повећали капацитете за преко 20 места, на преко 240 места у овом тренутку. Све то скупа је само припрема за оно што нас очекује у наредних десет или 15 дана. Ми смо потпуно спремни, али све зависи од становништва. Ако постоји одговорност према себи и заједници, онда систем може да издржи притиске”, напоменуо је Саздановић.

Када је реч о привременим болницама, наводи да очекује позитиван одговор из Републичког кризног штаба.

КЦВ: На лечењу 139 оболелих од короне, 4 на респираторима

У Клиничком центру Војводине (КЦВ) тренутно се лечи 139 пацијената код којих је потврђено да су оболели од вируса КОВИД – 19. Од тога, код 4 пацијента, с обзиром на њихово тренутно здравствено стање, лечење захтева примену механичке вентилације, саопштено је из КЦВ.

Наведено је да је у последња 24 часа у Клинички центар Војводине примљен 31 пацијент са коронавирусом.

У циљу спречавања заразне болести КОВИД-19 и предузимања свих превентивних мера са циљем заштите здравља и безбедности становништва, КЦВ подсећа да обавезна превентивна мера подразумева ношење заштитиних маски у градском, приградском и међумесном саобраћају, а препоручује се ношење маски у свим затвореним просторима.

Поред ових препорука неопходно је одржавање одговарајуће дистанце, као и редовно прање и дезинфекција руку.

Још девет заражених у Краљеву

Др Александар Мацан, директор Завода за јавно здравље Краљево каже да су од 24 узорка послатих у четвртак на тестирање стигли резултати за 22 и да је од њих позитивно 9 људи.

Мацан је за РТС рекао да су резултати каснили, због велике навале на лабораторију “Ватрено око”.

Дневно се у ковид амбуланту јави и око стотину људи. Забринутост расте је је проценат позитивних међу анализираним иде и до 70 одсто, указује Мацан.

“Појединих дана је ишло цак до 70 одсто. Углавном се креће око 50 одсто од оних који су послати на тестирање и то је оно што забрињава. И то је оно што је навело нас да предложимо ове мере да се уведе ванредна ситуација по типу епидемије”, истакао је Мацан.

Увођење мера се тражило недељу дана, а примењују се од данас.

“Мере које су касниле су погоршале ситуацију. Ове мере су мере социјалног дистанцирања. Морамо да научимо да живимо са вирусом, и ми га узимамо нашим неодговорним понашањем”, указао је Мацан.

У Краљевачкој болници је, додаје, све у реду.

“Инфективно одељење се полако пуни, али има и људства и опреме да би се реаговало на прави начин”, закључио је Мацан.

У КБЦ Земун за дан примљено 175 пацијената

У Клиничко болницки центар “Земун” за дан је примљено 175 пацијената.

Директор болнице Драгош Стојановић рекао је за РТС да је у суботу од 14 до 19 сати у тој установи било 140 прегледа, а до јутрос 195.

КБЦ Земун од јуче се потпуно вратио у ковид систем, али је постао и тријажни центар.

Стојановић је рекао да је отворено шест пунктова за прегледе.

“Ми нисмо инфектолози, тако да је то велики напор, а велики је број пацијената и сви се трудимо да максимално изадемо у сусрет”, навео је Стојановић.

Истакао је да је до јутрос примљено 175 пацијената, што је много.

Како је додао, то су у принципу млади пацијенти. Каже да је њихова клиничка слика лакша, али да се усложњава и интензивна нега је попуњена са 20 пацијената.

Стојановић је рекао да га секира јутрошњи снимак који се појавио на друштвеним мрежама и који указује на одредене активности по сплавовима.

Истиче да је наш здравствени систем један од најхуманијих на свету, али да је велики број пацијената. Како наводи, никад нису примили 175 пацијената у болницу у једном дану.

Због тога су, рекао је, јуче после састанка са министром замолили на све грађане да се смире.

“Апелујем и молим, суздржите се од друштвених активности, оставите ресторане, сплавове, кафане. Велико је оптерећење на здравствени систем, није лако радити на 30 степени у скафандеру”, указао је Драгош Стојановић.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here