Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Најдаља држава и континент од Србије је Аустралија, у којој живи преко 100 хиљада људи српског порекла. Наравно и они су суочени са пандемијом која се проширила на већину земаља света,па и Аустралију, а последице осећају и наши људи који тамо живе.

Аустралија, званично Комонвелт Аустралија, држава и континент, са око 25 милиона људи са разних страна света, који доста путују, а и у њу долазе туристи и пословни људи, па наравно и да је корона вирус није заобишао.

У Аустралији живе наравно и људи српског порекла. По некима, којима се може веровати, у Аустралији живи преко 100 хиљада људи српског порекла. То су староседеоци, који су тамо стигли после великих ратова, они који су тамо рођени и новодошли, који су тамо стигли после деведесетих година. Највише их је на ширем подручју Сиднеја, потом Мелбурна и на западној обали на подручју Перта. Има их и у многим другим већим градовима.

Официјелно, од почетка пандемије, коронавирусом је у целој Аустралији заражено, до данас, 27.078 људи, а преминуло је 886 особа. У последња 24 сата оболело је још 15 људи, а преминуло још 4. Од свих заражених, у болницама је смештено око хиљаду и по људи. Те бројке у односу на укупан број људи који живе у Аустралији и нису тако велике.

Међу зараженима, по законима вероватноће, свакако има и наших људи. За официјелну статистику сви су они грађани Аустралије, а да ли међу њима има наших људи  такву статистику не воде ни српске организација, ни српска црква, а у ситуацији када су и окупљања проређена, све се своди на гласине које долазе од оних који су само  нешто чули.

Највеће последице од пандемије осетиле су се у Мелбурну у држави Викторија и у Сиднеју у Новом јужном Велсу и делом у Перту, на западној обали Аустралије. То су иначе подручја на којима у великом броју живе и наши људи – српског порекла.

Анкета коју смо ми спровели само је потврдила да не постоје проверене информације, али нам је ипак потврђено да сигурно има и наших међу оболелима. Сви већ знају за случај два запослена у Болници у Ливерпулу, великој општини Сиднеја у којој живи велики број људи српског порекла, да су обојица оболелих Срби. То су официјелно потврдиле и Здравствене власти  дистрикта  југозападног Сиднеја.

По службеној дужности истраживали су контакте оболелих људи, па су самим тим обишли и српску заједницу Ливерпула и места где су се они све кретали, па су отуда сви наши људи сазнали за њихову судбину.

Здравствене власти Ливерпула су одмах реаговале и откривени су сви контакти двоје заражених током претходних дана. Један заражени је био у директном контакту са пацијентима, био је здравствени радник и примењивао је све мере заштите – носио је маску и осталу прописану личну заштиту, док је био на послу. Други заражени Србин, који је позитиван на ковид -19, није носио заштиту, али није ни радио са пацијентима.

За једног зараженог радника болнице је утврђено порекло инфекције из постојећег ланца преношења на територији Сиднеја, док се још истражује како се заразила друга особа. И један и други оболели су моментално стављени под надзор,  на две недеље.

Здравствене власти Сиднеја су иначе нашем сараднику потврдиле да међу оболелима има и грађана Аустралије српског порекла, а колико их је, они о томе кажу не воде евиденцију, јер су за њих сви исти – грађани Аустралије. Потврдили су само да у Сиднеју, на западу и југозападу главног града Новог Јужног Велса већ данима постоји преношење заразе унутар српске заједнице, пре свега у Парамати, Бониригу и Черибруку.

Наш сарадник у Сиднеју  је иначе разговарао са више својих сународника српског порекла, који су му пренели да је нормалан живот значајно отежан и да немају представу када ће томе доћи крај. Потврдили су да су им путовања између аустралијских држава веома ограничена, односно за већину забрањена. Летови са сиднејског аеродрома су права реткост. Постоје разна ограничења, студенти рецимо не иду на факултете, него имају онлине наставу. Многим нашим људима смета што не могу да посете отаџбину Србију, а ни рођаци из Србије не могу да их посете. Власт се, по њима, у свему томе тешко сналази, па се одлуке врло често мењају. Утисак је да се и власт плаши да се епидемија не почне да неконтролисано шири, па и да примењују мере које нису нужне. Како је у Аустралији сада календарски зима, сви се надају да ће доласком лепшег времена, ипак све бити лакше.

Грађанима Аустралије заиста није лако да се снађу у мерама које се веома мењају и разликују од државе до државе и територије, а има их осам.

Рецимо држава Викторија, чији је главни град Мелбурн са око 5 милиона људи и највећим бројем оболелих, имала је веома рестриктивне мере које су биле на снази више недеља,

укључујући ноћни полицијски час и затварање свих продавница осим неопходних. Те мере су важиле до 13. септембра. Премијер те аустралијске државе Данијел Ендрус најавио је фазе постепеног ублажавања рестрикција и неке су већ ступиле на снагу. Границе између те државе и остатка земље међутим остале су и даље затворене.

Сличне мере имала је, друга најтеже погођена вирусом после Викторије, суседна држава Нови Јужни Велс и главни и највећи град Сиднеј.

После повећања броја заражених поново је уведен режим строгих мера. Након, смањења броја оболелих рестриктивне мере се ублажују. Лутања свакако има, али је оправдање да нико није имао слично искуство. Све се чини са намером да буде што мање заражених и чини се да Аустралија у свему томе има солидне резултате. На срећу државна је довољно богата, па има и могућности да помогне онима којима је ограничено кретање или остају без посла код куће.  Федерална влада је увела помоћ од $1500 за оне који због Ковида морају да одсуствују са посла. Исплата је доступна свим становницима Викторије, Тасманије, Западне Аустралије, и становницима Новог Јужног Велса. Треба веровати да све то неће баш предуго трајати. Решење је наравно вакцина, која се и у овој далекој земљи очекује да ће стићи тек следеће године, иако су тестирања неких вацина одавно започета чак на добровољцима.

„Српска стварност“ / Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here