1. 05 .2020.

У свету је коронавирусом заражено више од 3,9 милиона људи, а број смртних случајева премашио је 270.000. Од ковида 19 се опоравило око 1.344.000 људи. Највише оболелих и преминулих је и даље у САД, док у Европи по броју преминулих предњаче Велика Британија и Италија.

Бразил постаје ново жариште короне:

Више од 300.000 људи позитивно је на јужноамеричком континтенту, који је пандемиија вируса захватила последњи, а Бразил са скоро 136.000 оболелих, према проценама стручњака, клизи ка томе да постане ново светско жариште, пише “Бразилијан репорт”.

Са том оценом сагласан је и председник Аргенитне Алберто Фернандез, додајући да је Бразил, осма земља на свету по броју заражених, велики ризик за земље Латинске Америке.

Један од најстаријих медицинских часописа “Ланцет” сматра да је највећи проблем за земљу која треба да одговори на растући проблем епидемије тај што је на њеном челу човек попут Жаира Болсонара.

“Ипак, можда је највећа претња бразилском одговору на ковид његов председник Жаир Болсонаро”, навели су здравствени стучјнаци и подсетили да је председнк пре неколико дана новинарима који су га питали да прокоментарише драстичан пораст оболелих рекао “Па шта, шта очекујете од мене да радим” , пишу медији.

Челници Бразила захтевали су да се мере борбе против корона вируса убаже јер не желе у економском смислу да дозволе да земја постане нова Аегентина или Венецуела.

У Русији скоро 11.000 новозаражених ковидом 19:

У Русији је у протекла 24 часа вирусом корона заражено 10.699 особа, чиме је укупан број заражених у земљи порастао на 187.859, саопштио је Оперативни штаб за борбу против ширења вируса корона у Русији.

Кина забележила само један нови случај корона вируса:

Кина је у четвртак регистровала само један случај заразе корона вирусом и ниједан “увезени случај”, саопштила је данас Национална здравствена комисија.

САД и Кина договорили сарадњу у здравству:

Званичници Кине и САД су у телефонском разговору договорили јачање макроекономске сарадње, као и сарадње у области јавног здравља, саопштило је кинеско министарство трговине.

Потпредседник кинеске владе Лиу Хе, министар финансија САД Стивен Мнучин и амерички трговински званичник Роберт Лајтизер такође су договорили да ће две државе заједно радити на стварању повољног окружења за спровођење прве фазе трговинског споразума, који је постигнут почетком ове године.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here