Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

У свету је од почетка пандемије заражено 10,8 милиона људи, а опоравило се шест милиона. Више од 519.000 људи изгубило је живот. Директор Светске здравствене организације истиче да су неке земље приступиле фрагментарно у борби против пандемије. Пред тим земљама је дуг и трновит пут, рекао је Тедрос Аданом Гебрејесус.

Русија је на трећем месту по броју заражених, иако има много мање регистрованих смртних случајева, четврта је Индија, а пето Уједињено Краљевство.

Поводом скорашњих вести о новом вирусу који се са свиња преноси на људе и има пандемијске потенцијале, експерт за ванредне ситуације СЗО Мајк Рајан изјавио је да важно да људи не буду забринути, јер “није у питању нови, већ вирус који је под надзором”.

Још једна порука стиже из СЗО – Државе које пропусте да употребе све расположиве механизме у борби против коронавируса, мучиће се да га савладају.

“Неке земље су приступиле фрагментарно у борби против пандемије и пред тим земљама је дуг и трновит пут”, упозорио је први човек СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус..

Нови неславни рекорд Сједињених Држава

Дневни пораст заражених у САД у среду је износио 48.000, што је највећи дневни пораст од почетка пандемије, јавља Ројтерс.

Највише новозаражених је у Аризони, Калифорнији и Тексасу.

У Кини једноцифрен пораст заражених

Кина је у четвртак забележила још три нова случаја коронавируса, од којих су два “увезена”. Није било смртних случајева.

Потврђена су и два нова асимптоматична случаја.

У Кини је досад заражено 83.537 особа, преминуло је 4.634 пацијената.

У Немачкој више од 500 новозаражених

Институт “Роберт Кох” је у последња 24 сата регистровао још 503 нова случаја коронавируса, чиме је укупни број зараженихпорастао не 195.228.

Преминуло је још девет пацијената (укупно 8.994).

Највећи пораст броја заражених у Токију за два месеца

Престоница Јапана забележеила је више од 100 нових случајева коронавируса, што је највећи дневни пораст у последња два месеца.

Токио, град од 14 милиона људи, покушавао је да обузда дневни пораст на испод 20 откако су уклоњене рестриктивне мере у мају, али та бројка никако није успевала да падне испод 50.

У поретку земаља са највише заражених већ неко време нема промена: Сједињене Државе су убедљиво прве (2,7 милиона), а други Бразил са двоструко мање заражених. То су и државе са највише премунилих.

Нови Зеланд: Министар здравља поднео оставку

Новозеландски министар здравља Дејвид Kларк поднео је данас оставку након низа личних промашаја током пандемије коронавируса.

Kларк је себе раније описао као “идиота” јер је прекршио мере карантина, а онда је прошле недеље окривио генералног директора здравства Ешлија Блумфилда за пропусте на граници, што је изазвало бес јавности, преноси АП.

Ипак, он је подносећи оставку рекао да је у посао уложио сву своју енергију, али и да намерава да остане у парламенту као посланик нижег ранга.

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн изјавила је да је спремна да прихвати његову оставку.

“Од суштинског је значаја да наше здравствено руководство има поверење новозеландске јавности”, навела је Ардерн у саопштењу и додала да је поставила министра образовања Kриса Хипкинса за привременог министра здравља.

Број заражених у Индији прешао број од 600.000

Број случаја заразе коронавирусом у Индији премашио је број од 600.000, а од последица заразе преминуло је 17.834 људи.

Повећање броја заражених представља озбиљан изазов за медицинске капацитете и оптерећен здравствени систем у Индији, преноси Ројтерс.

У понедељак је најављена друга фаза укидања рестриктивних мера у Индији, што ће омогућити више економских активности, упркос томе што ће најнасељенији делови земље остати ограничен мерама.

Више од 700 смртних случајева у Мексику

Министарство здравља Мексика саопштило је да је у последња 24 сата забележен 741 смртни случај од последица заразе коронавирусом, а регистрован је 5.681 нови случај заразе, преноси Ројтерс.

Од почетка епидемије у Мексику преминуло је 28.510 људи, а забележено је 231.770 случајева заразе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here