Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Коронависом у свету се досад заразило више од 9,7 милиона људи, а преко 5,2 милиона пацијената се и изборио са ковидом 19. Живот је изгубило готово 492.000 пацијената.

У Сједињеним Америчким Државама је у протекла 24 сата пријављено 34.500 случајева коронавируса, што је нешто мало мање од највишег забележеног 24. априла, 36.400, подаци су Универзитета Џонс Хопкинс.

Коронавирус је до сада усмртио готово 122.000 људи у САД, а Центри за контролу и превенцију болести износе суморна предвиђања наводећи да би тај број могао да порасте за 30.000 до средине јула.

Директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус каже да није сигурно да ће научници успети да направе ефикасну вакцину против коронавируса који је изазвао пандемију и да би могло проћи годину дана пре него што је неко на пронађе.

Португалија ће вратити меру остајања код куће у неколико општина у Лисабону како би се изборила са забрињавајучим таласом случајева коронавируса на периферији града, објавила је влада те државе.

Европска агенција за лекове (ЕМА) препоручила је да Ремдесивир буде одобрен за лечење оболелих од ковида 19 и то је први лек који је добио званично одобрење за употребу у Европи.

У Русији до сада заражено 620.794 људи

Русија је данас пријавила још 6.800 случајева коронавируса, што је први пут од краја априла да је тај број мањи од 7.000.

Укупно је до сада коронавирусом у Русији заражено 620.794 људи.

Руски центар за одговор на коронавирус наводи да је у протекла 24 сата преминуло још 176 особа, чиме је укупан број жртава достигао 8.781, преноси Ројтерс.

У Бразилу скоро 40.000 новозаражених, Болсонаро мисли да је заражен

У последња 24 сата у Бразилу су потврђена 39.483 нова случаја корона вируса, и 1.141 смртни случај, саопштило је Министарство здравља.

Тиме је укупан борј заражених порастао на 1.228.114, а Бразил је друга земља на свету по броју потврђних случајева иза САд, са дупло више оболелих од трећепласиране Русије.

Укупан борј преминулих сада је 54.971 и Бразил је и по том параметру други у свету.

Председник те земле Жаир Болсонаро, који је од почетка пандемије умањивао озбиљност пандемије, рекао је да мисли да је заражен иако је био негативан на тесту и најавио да ће се поново тестирати, преноси Ројтерс.

Десет нових случајева ковида 19 у Црној Гори

Од последњег пресека, лабораторије Института за јавно здравље Црне Горе завршиле су анализу још 94 узорака од којих је десет било позитивно на ковид 19.

Сви су контакти претходно потврђених случајева, преносе подгоричке Вијести.

У Црној Гори тренутно је активно 100 случајева ковида-19.

Забрањена су окупљања у затвореним и на отвореним јавним местима, док верски обреди могу да се обављају у верским објектима искључиво без присуства грађана.

Забрањен је превоз у путничком моторном возилу више од два одрасла лица у исто време, осим чланова заједничког породичног домаћинства и лица која обављају редовне радне задатке.

Забрањено је кретање и задржавања више од две особе на отвореном јавном месту, осим чланова заједничког породичног домаћинства и особа које обављају редовне радне задатке.

Обавезно је коришћење заштитних маски у затвореном и отвореном јавном месту.

Забрањена су окупљања у објектима становања лицима која нису чланови заједничког породичног домаћинства и прекида се васпитно-образовни рад у установама које обављају предшколско васпитање и образовање.

Због спречавања ширења коронавируса, Национално кооординационо тело је донело нове привремне мере и за Општину Бијело Поље, где је на снази забрана окупљања.

Како је пренео подгорички портал ЦдМ, НКТ је одлучило да та привремена мера за Бијело Поље важи од данас.

Северна Македонија отворила границе, неколико возила на Прешеву

Северна Македонија отворила је граничне прелазе за све грађане, без обавезног пи-си-ар теста и изолације од 14 дана.

Како јавља репортер РТС-а, на Прелазу Прешево тренутно се налази само неколико аутомобила.

Фреквенција саобраћаја је много мања него што је уобичајено.

Од 1. јула биће могућ и авио-саобраћај са Северном Македонијом и поред неповољне епидемиолошке ситуације у тој земљи.

 

 „Српска стварност“ / Агенције

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here