Mesto za reklamu

01.10.2020.

У Србији је од почетка епидемије коронавируса забележен 33.551 случај заразе, а од последица заразе преминуло је 749 људи. Укупно је тестирано 1.134.239 особа.

Према последњим подацима, у Србији је хоспитализовано 269 људи, а на респираторима је 21 пацијент.

Према последњем пресеку, у Србији су забележена 72 случаја заразе коронавирусом, а у дану за нама није забележен ниједан смртни случај. Тестирана је 6.561 особа.

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, потврђено је присуство коронавируса код 52 корисника и 15 запослених, саопштено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Општина Трстеник је поново увела ванредну ситуацију због погоршане епидемијске ситуације и наглог пораста оболелих од коронавируса.  У Трстенику је Штаб за ванредне ситуације донео и нове мере, којима се поред осталог забрањује окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет особа, ако није могуће обезбедити растојање од два метра.

Званично саопштени подаци и ситуација на терену указују да број оболелих није забрињавајући, али се ситуација, када је у питању вирус, мења преко ноћи.

Јавност, када су у питању број заражених и умрлих, почиње да сумња у официјелно објављене податке и пита се шта је истина. Томе у великој мери доприносе медији, али и званичници државе. Једни питају једно, а други друго. Последњи пример јесте изјава проф. др Предрага Кона, члана Кризног штаба, за кога су највиши знаничници државе тврдили да је веома упућен у посао којим се бави и незванично га многи сматрају главним епидемиологом. Он је јавно изјавио, у камеру, а медији пренели, да су објављени подаци о броју умрлих лажно представљени, јер је умрло три пута више људи и да се као Кризни штаб никада тиме нису ни бавили, него су на цедуљицама добијали број умрлих који је саопштаван јавности. Његове касније рачунице су га увериле да су објављени подаци нетачни и да је он дужан да то саопшти јавности. Његове колеге које су то исто и раније тврдиле, кажу да је лажна слика стварана са жељом да се ситуација представи бољом него што јесте, када је то био нечији интерес.

Министар здравља Златибор Лончар одбацио је као неистину да је од ковида умрло три пута више људи него што је забележено у систему.

“Информација да је умрло три пута више људи није тачна. Стојим иза тога”, рекао је Лончар новинарима.

Министар је рекао да такве информације нису утемељене ни на једном доказу и замолио све да буду опрезни када износе такве податке.

Јавност је у најмању руку збуњена.

Шта је истина остаје да нагађамо. У сваком случају вирус је и даље са нама. Бројке о броју заражених без обзира колике су, треба све да опомену. Јер, нови талас вируса само што није стигао. Границе су нам и даље отворене. Деца иду у школе, настава на факултетима почиње. Продужен је рад ресторана и кафића. Захтева за ублажавање и осталих рестриктивних мера све је више, а утицај оних који то траже није за потцењивање. Ми либерализујемо мере, а много развијеније земље им се поново враћају, јер схватају тежину ситуације, за коју се треба припремити.

На сву срећу радови на изградњи нове ковид болнице у Војном комплексу “Земун економија” на Батајничком друму у Београду увелико напредују, а јутрос их је изненадно обишао и председник Александар Вучић.

Председник је указао да нам, као Европи и целом свету предстоји тешка јесен и зима, а да је држава могла да издвоји четири милијарде динара за болницу у Београду и око две милијарде за ону у Крушевцу.

“Уз још две милијарде за опрему, то је око 70 милиона евра на које нико није могао да рачуна, за које нико није знао да ће бити потребе”, рекао је Вучић током обиласка.

Министар здравља Златибор Лончар сада је упутио апел свим здравственим установама да уколико се повећа број прегледа или позитивних пацијената на коронавирус о томе обавесте локалне кризне штабове који ће да донесу додатне мере.

“Не смемо да се успавамо. Нећу толерисати да негде расте број, а да се не доносе додатне мере за то подручје. Мислим да једино тако можемо да држимо ситуацију под контролом”, закључио је министар Лончар.

Ми закључујемо да се у сваком случају  обавезне и препоручене мере заштите од опасног вируса стриктно морају примењивати. Подсећамо и институције државе којима је посао да воде рачуна о примени забрана треба да раде свој посао и да санкционишу оне који угрожавају одговорне грађане. Примера ради, иако је рад кафића и ресторана временски ограничен, тога се многи не придржавају. У то се свакодневно уверавају и житељи насеља испод Бежанијске косе и на Бежанијској коси, где музика и песма из ресторана траје до дубоко у ноћ, а на крају то се све зачини и ватрометом. И једно и друго се чује и види у добром делу града. И никоме то не смета. Не смета ни инспекторима који морају за то да знају, али се праве и да не чују, ни не виде. Последице наравно могу да уследе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here