Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Епидемиолошка ситуација у Србији је повољна, тврде надлежни. Наводе да се прати ситуација у више градова због пораста броја заражених.

Према последњем пресеку, од тестираних 2.667 особа позитивни је било 59. Преминуо је један оболели. У болницама се лече 284 пацијента, а на респиратору је 21.

Највише новозаражених поново је регистровано у Београду, а градови где расте број оболелих су и Краљево, Ниш, Нови Сад, Трстеник, Бујановац и Врање.

За сада се не очекују неке драстичне рестриктивне мере, али ситуација мора да се прати.

У овом тренутку нису се стекли услови за одржавање масовних спортских догађаја, јер би били велики ризик за ширење корона вируса, каже имунолог Срђа Јанковић.

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих потврђено је присуство кронавируса код 36 корисника и 11 запослених.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да крсна слава треба да се слави, да је то леп и важан обичај за сваку породицу, али да и тај обред треба обавити уз поштовање мера превенције због епидемије коронавируса. Наглашава да сваки домаћин треба да пође од тога колика му је просторија где слави, колико гостију ту може да прими.

Подсећање на живот са корона вирусом завршавамо речима др Срђе Јанковића, који је  гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да модели који се праве кажу да већ за неколико недеља корона може да се разбукти уколико се не будемо придржавали мера.

“Критичан је сваки дан кад можемо нешто да спречимо, а то не урадимо. Сваки пут кад спречимо, мењамо ситуацију набоље. Ми смо учесници а не посматрачи”, напомиње имунолог.

“Вирус може да нестане ако се пронађе вакцина, али све то захтева време. За ову јесен не можемо очекивати крај пандемије, али морамо да се штитимо шта год да радимо”, наводи Јанковић.

Уколико дође до убрзаног преношења вируса међу људима, Срђа Јанковић указује да ће бити уведено обавезно ношење маски и на отвореном.

“Сваки незаштићен контакт међу људима је фактор ризика и зато маска има свој пуни значај”, додаје члан Кризног штаба.

Према његовим речима, бројке су за сада релативно повољне, али не охрабрује што их поједини грађани схватају као претерано добре, па се не штите.

Др Срђа Јанковић, међутим, као члан Кризног штаба, не говори о заштити сваесних грађана од неодговорних појединаца, који очито не раде свој посао за који су плаћени, јер извештаји који се износе у јавност, о броју санкција које се изречене против неодговорних институција, одговорних руководилаца и појединаца су више него симболичне. Заборавило се да су санкције увек делотворне, поготово када имају тако велики значај у овом тренутку, када наилази нови талас опасног вируса.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here