Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Јуче је било највише новозаражених новим коронавирусом у Србији у једном дану од почетка епидемије – 757, а преминуле су три особе.

Епидемиолошка ситуација постаје све тежа и то најбоље илуструју извештаји са терена.  Највише новозаражених забележено је у Београду – чак 57 одсто, односно 433 особе. Следи Крагујевац са 43 случаја, Нови Сад са 29, Ваљево са 22. Лозница и Трстеник имају по 13, Ниш 12, Крушевац 11. Остала места имају мање од десет нових случајева.

Ево и кратког рапорта о тренутној ситуацији у неким срединама:

Начелница анестезије КБЦ “Драгиша Мишовић” Душка Игњатовић каже за РТС да је током ноћи било више од 10 пријема пацијената заражених коронавирусом. У последња два-три дана се, каже, повећао број пријема.

У КБЦ “Драгиша Мишовић” хоспитализовано је више од 70 пацијената са ковидом, као и једанаесторо деце. На интензивној нези је 15 пацијената, од којих је осморо на некој врсти механичке вентилације

“Клиничка слика не могу да кажем да се разликује за наш центар у односу на раније. Примамо средње тешку и тешку клиничку слику, углавном је обострана пнеумонија. Нема разлике у односу на претходна два пика”, наводи Игњатовићева.

На територији Јабланичког округа, односно у Лесковцу, у последња 24 сата регистрована су четири нова случаја заразе коронавирусом.

Број пацијената се благо повећава и у краљевачкој болници, али је и даље под контролом. На инфективном одељењу је девет пацијената, нема оних који су на респиратору.

“Установа улази у 14-дневну изолацију, карантин, нико напоље, нико унутра – повећава се будност и пажња, то смо увели у праксу у марту или априлу”, објаснио је Миловановић.

Од почетка октобра 11 заражених у Пироту, стручњаци упозоравају да ситуација може да се погорша. Епидемијска ситуација у Пироту је несигурна, можда је боља него у остатку Србије, али има тенденцију погоршња.

Према последњим подацима Завода за јавно здравље, објављеним синоћ, јуче је у Пироту регистровано још четворо позитивних на коронавирус, а прекјуче двоје.

Стручњаци ипак упозоравају да је број заражених вишеструко већи јер се многи не јављају лекару.

Од почетка октобра у Пироту је регистровано 11 новозаражених, а у у кућној изолацији је 27 особа.

На грудном одељењу пиротске болнице су три особе, од којих се за једну сумња да има ковид.

Због тешког здравственог стања једна особа је из Пирота јуче пребачена у КЦ Ниш.

Подсећамо: Укупан број регистрованих случајева коронавируса у Србији је 38.872, а број смртних случајева 789, објављено је на сајту www.covid.19.

Проценат смртности је 2,03 одсто. Укупан број тестираних је 1.278.277. Тренутно је на болничком лечењу 616 особа, у последња 24 сата примљено је њих 135.

Надлежни поручују да су постојеће противепидемијске мере ефикасне уколико се поштују.

Најчешћи прекршаји откривају се у угоститељским објектима, а највише у ноћним клубовима.

Надлежни најављују већу контролу спровођења мера заштите од опасног вируса. Санкције су високе. Постоји и одлучност да почну да се стриктно спроводе.

Наш савет је увек био: Личне мере заштите спроводите најпре због себе и ближњих и наравно других. Зато избегавајте било које окупљање, држите дистанцу и носите маске…

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here