Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 30.378 особа, а забележена су 692 смртна случаја, показују подаци са сајта covid19.rs.

Број новозаражених је и даље висок. Шта више последњих дана се благо повећавао. Истина неки показатељи су нешто повољнији.  У Србији је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 1.194 хоспитализованих, док се 52 пацијента налазе на респираторима. Према последњем пресеку, још 3 пацијента преминула су од ковида 19, а коронавирус је регистрован код још 169 особа.

Чланови Кризног штаба и поред свега кажу да је ситуација оптимистичка. У односу на неке можда и можемо бити задовољни, али ако знамо каква је ситуација у окружењу и у неким земљама, морали бисмо да будемо више забринути, тим пре јер нас други талас короне тек очекује, а и редован вирус грипа долази.

Зато је тешко објаснити оптимизам. Поготово није добро пренети очекивања само грађанима да поштују мере заштите, а не и онима који  у име државе треба да их заштите од неодговорних организатора скупова, послодаваца и појединаца који се оглушују о своје обавезе.

Кризни штаб одлучио је да од понедељка почну с радом биоскопи и позоришта, уз поштовање свих епидемиолошких мера, и да се дозволе посете старачким домовима и установама социјалне заштите уз најстроже поштовање протокола.

На седници Кризног штаба донета је одлука да се формира посебан тим за праћење ситуације у школама.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је за РТС да је апсолутни приоритет да епидемиолошка ситуација буде што боља пре отварања школа.

Закључимо да је епидемиолошка ситуација делом поправљена, али да је опасност и даље веома присутна. Зато сви морају да то имају у виду. Наравно све зависи од грађана, али и свих других који треба да савесним грађанима помогну да се заштите од опасног вируса са којим ћемо по свему судећи још дуго живети.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here