Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

У Србији је досада укупно регистровано 38.115 потврђених случајева ковид-19, а преминуло је укупно 786 пацијената. Тестирано је 1.271.455 особа.

Према последњем пресеку, у Србији је потврђено 579 нових случајева коронавируса, што је рекордан дневни биланс од почетка епидемије. Преминуле су још три особе оболеле од овида-19.

Тешка епидемиолошка ситуација која је већ захватила добар део света, а посебно наше окружење, стиже и до нас. Тешко је, а биће још теже.

У претходних недељу дана 85 одсто свих потврђених случајева вируса корона је у узрасној групи до 65 година, речено је на седници Кризног штаба.

Директорка Института за јавно здравље “Милан Јовановић Батут” докторка Верица Јовановић каже за РТС да на седници Кризног штаба нису разматрали опцију забране кретања и истакла да уколико се поштују постојеће мере оне су веома ефикасне.

“Ми смо сведоци једног замора материјала, али само поштовање мера није једнако заступљено у свим старосним узрастима”, рекла је Јовановићева и додала да старија популација више поштује мере, као и школска деца.

Епидемиолог Дарија Кисић је рекла да од укупног броја потврђених лабораторијских случајева коронавируса, 15 одсто захтева хоспитализацију.

“Дневно смо сваки дан у плусу за 20 до 40 болничких кревета. Сваки дан у последњих 10 дана, више пацијента је примљено него отпуштено из болнице”, рекла је Кисићева.

“У наредном периоду имамо само једну важну утакмицу – борбу са коронавирусом”, истакла је др Дарија Кисић.

Чланови Кризног штаба апелују да се поштују законске и препоручене мере и очекују да оне дају резултат. Па наравно да би такво понашање дало резултате да не знамо колика је неодговоност појединаца који угрожавају већину која поштује и прописе и препоруке. Шта више и неки уважени чланови тог истог штаба искрено признају да велики број наших људи нема развијену свест да се све то мора пштовати, па је отуда уважен њихов захтев да се одлучно мора прибећи санкцијама за оне који угрожавају савесне и одговорне. Указивали смо, већ одавно, да се санкције морају и примењивати и сада ћемо видети да ли ће се та одлучност јавно испољена и остварити.

Ситуација на терену и даље је опомињућа. Број заражених је све већи.

Према подацима Завода за јавно здравље Шабац, у осам општина Мачванског округа 80 је оболелих, највише у Лозници – 38 и у Шапцу, где је вирус потврђен код 28 особа.

Милорад Тадић, начелник ургентног пријема лозничке болнице, наводи да је тренутно девет хоспитализованих пацијената оболелих од ковида 19, са средње тешком клиничком сликом.

Према подацима ужичког кризног штаба, од почетка октобра коронавирусом су заражене

У Новом Пазару је само у претходна два дана откривено шест новоинфицираних особа. Расте и проценат првих прегледа у односу на укупан број прегледа.

Према подацима Кризног штаба, у болници у Новом Пазару тренутно се лечи осам пацијената оболелих од ковида 19.

Мере се не поштују довољно, па зато Кризни штаб, инспекције и верске институције упозоравају да је крајње време да се сви уозбиље.

Према речима епидемиолога, у Прокупљу је неповољна епидемијска ситуација. Током јучерашњег дана, тестирано је 16 особа, а код четворо њих је потврђено присуство коронавируса.

На инфективном одељењу прокупачке болнице хоспитализовано је осам пацијената, код шест је потврђено присуство ковида 19, а на кисеоничкој потпори су четири пацијента.

Скупштина града је јуче ограничила рад кафића и трговинских радњи, који могу да раде од 6 до 21 час. Одлучено је и да ће бити појачана санитарна контрола, па ће у складу са тим бити повећане и казне. За непоштовање одредбе уместо 30.000 казне за угоститеље биће 300.000 динара.

Београд је и даље најугроженији и има највећи број новооболелих.

Примера ради директор Дома здравља Палилула Александар Стојановић наводи да је претходних три-четири дана повећан број људи који долазе у ковид амбуланте.

“Јуче смо имали око 180 људи који су дошли у ковид-амбуланту. Не значи да су сви били пацијенти, али су дошли са симптомима, због предострожности. Добар показатељ је да је после дужег времена први пут већи број првих контролних прегледа од других, што значи да ти пацијенти долазе први пут са симптомима ковида”, истиче Стојановић.

Додаје да већина људи има блажу клиничку слику са мањим симптомима, али да то не значи да се неће десити и тежи симптоми.

Помоћник министра здравља за инспекцијске послове др Горан Стаменковић каже за РТС да је већ током претходне ноћи у првом заједничком инспекцијском надзору контролисано 40 објеката у Београду и поднето 15 захтева за покретање прекршајних поступака. Најчешћи прекршаји су у угоститељским објектима, а највише у ноћним клубовима, нагласио је Стаменковић и додао да су прошле недеље два објекта уз помоћ интевентне полицијске јединице испражњени због непоштовања мера. Та одлучност за успостављање реда је преко потребна, али нам се чини да је број санкционисаних у односу на број контролисаних ипак још мали, јер смо сведоци да је ситуација на терену много тежа.

Закључујемо апелом на све грађане да држе дистанцу, носе маске  и поштују све обавезне и препоручене мере Кризног штаба, јер је то једини начин да сачувамо себе, ближње и све друге.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here