Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 36.160 особа, а забележено је 776 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs. Епидемиолошка ситуација се последњих дана погоршава, јер се не примењују мере заштите, које су најчешће на нивоу препоруке. Зато се намеће потреба примене обавезујућих мера, са санкцијама, па чак и увођења ванредне ситуације или ванредног стања, како то чине и друге земље.

У Србији је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 390 људи на болничком лечењу, док се 24 особе налазе на респираторима. Према последњем пресеку још два пацијентa преминула су од ковида-19 у Србији, а коронавирус је регистрован код још 214 особа.

Ситуација је, оцењују доктори који су чланови Кризног штаба, неповољна и само уз примену мера стање може бити под контролом

Имунолог Срђа Јанковић рекао је за РТС да је врло јасно да постоји потенцијал да се ситуација погорша и зато апелује на грађане и надлежне службе да се мере спроводе ригорозно и доследно.

Члан Кризног штаба Предраг Кон упозорио је да, ако грађани не буду носили маске, нема друге мере осим затварања.

“Ми се налазимо у крајње несигурној и неповољној ситуацији, можда ће већ крајем следеће недеље бити ванредна ситуација”, навео је Кон.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић изјавио је да се размишља о томе да буде уведен пи-си-ар тест за све који улазе у земљу или тест који доказује присуство антитела, односно да је особа прележала корону.

“У наредних месец дана имамо два сценарија. Први је – уколико будемо поштовали мере можемо очекивати да нам тај број буде двоцифрен, па добро, чак и када пређе у троцифрен као сада, то није драстично толико, само је важно ситуацију држати под контролом, а то се може само поштовањем мера”, истакао је Тиодоровић.

Епидемиолози указују да је тешка ситуација посебно у Београду, али и да други градови имају све више заражених. То потврђују и извештаји са терена.

Што се тиче Београда, због раста броја оболелих, капацитети Београдске арене су проширени и она ће, према најавама надлежних, од данас бити спремна за пријем оболелих. Сутра ће почети грејање, тако да ће од тада моћи да буду смештени болесници. Арена је капацитета 510 места, од којих је 216 са кисеоником, што значи да може да прими и теже пацијенте. Ова болница се отвара како би се заштитио здравствени систем. Првог децембра се завршава болница у Батајници са хиљаду кревета.

Епидемиолошка ситуација у Новом Пазару је нестабилна и неповољна,  јер се не поштују мере, каже за доктор Шефадил Спахић.

“Последња два дана бележи се пораст броја хоспитализованих на Инфективном одељењу, као и пораст броја пацијената који се први пут јављају. У Тутину вирус улази у здравствени систем и у просвету, тако да поред тога што је епидемиолошка ситуација нестабилна и неповољна можемо да кажемо да је и забрињавајућа”, рекао је Спахић.

Према последњим информацијама још један пацијент је примљен на болничко лечење, тако да је сада укупно седморо смештено на болничко лечење..

Дечја клиника Клиничко-болничког центра “Др Драгиша Мишовић” од почетка епидемије збрињава најмлађе пацијенте позитивне на коронавирус.

Руководилац клинике, др Оливера Остојић, рекла је за РТС да се у тој установи од јутрос налази пет пацијента, од којих је троје позитивно на коронавирус. Навела је и да се за једног пацијента чека резултат, а да је један негативан. Према њеним речима, то су пацијенти од три до 17 година и сви они имају блажу клиничку слику  са знацима респираторних инфекција – повишена температура са кашљем и кијавицом.

Слична неповољна ситуација је у још неким градовима и прети да епидемија поприми шире размере.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да не постоји план да се грађанима Србије забрани кретање због новог таласа коронавируса.

“То ћемо избећи, успећемо на други начин да превентивно делујемо код трећег таласа”, рекла је Брнабићева.

Епидемиолози, на које се званичници стално позивају, указују да су упозоравали на значај усвајању мере обавезног ношења маски и на отвореном простору, али да у Кризном штабу у коме су знатна мањина,није било разумевања и да су наравно прегласани. Они настављају да упозоравају на значај благовременог спровођења те мере и треба очекивати да ће снага аргумената и спашавање људских живота бити изнад свега.

 „Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here